De vlakke Touretappe van vandaag is hoogstwaarschijnlijk een prooi voor de sprinters. De ploegen van de explosiefste mannen onder de Tourdeelnemers zullen alles op alles zetten om tot een massasprint te komen.

Welke coureurs in zo’n pelotonsprint om de ereplaatsen strijden, is vooral genetisch bepaald. Een renner is een geboren sprinter of niet. En een geboren sprinter zal niet als eerste de finishlijn van de Alpe d’Huez passeren. Inspanningsfysioloog Adrie van Diemen van Webtrainer.nl en trainer van de coureurs van Garmin-Chipotle, omschrijft het als volgt: “Een sprinter heeft veel spiermassa met bovendien een hoog percentage snelle spiervezels, die veel kracht kunnen genereren, maar die snel vermoeid raken. Daarnaast heeft een sprinter een heel goede aansturing via het zenuwstelsel van die spiervezels. Die aansturing zorgt voor een optimale prikkeling van zoveel mogelijk snelle spiervezels en voor een gelijktijdige prikkeling (samentrekking) van al die snelle spiervezels.”
Een sprinter kan dus even heel hard rijden, maar houdt dat niet lang vol. In een lange beklimming zal hij niet excelleren. Dan zijn juist een lager lichaamsgewicht en meer langzame spiervezels belangrijk.

Toch zijn er wel een paar renners die goed kunnen klimmen en ook nog eens behoorlijk explosief zijn. Inspanningsfysiologen Jabik-Jan Bastiaans en Thorwald Veneberg (ook oud-coureur van Rabobank) schreven erover in het juli-nummer van Fiets: “Cunego en Valverde bijvoorbeeld zijn goede klimmers die tَch over een korte periode veel vermogen kunnen leveren. Niet voor niks winnen juist dit soort klasbakken veel wedstrijden. Het zijn unieke atleten. Overigens is de explosiviteit van zulke mannen nog een schijntje ten opzichte van baansprinters als Theo Bos of Teun Mulder. Dat zijn de echte explosieve atleten. Zij verhouden zich tot de wegsprinters als 100-meteratleten tot 10-kilometerlopers die snel kunnen finishen. Oftewel Asafa Powell en Haile Gebrselassie.”

Meer lezen: Fiets Tourbijlage 2008 & Fiets nr. 7, 27 juni 2008
Tour volgen, klik op deze link: www.fiets.nl/tdf2008.asp

Foto: Cor Vos