Naarmate de intensiteit van de inspanning groter wordt, stijgt de vochtproductie in het lichaam. Circa 75% van de verbruikte energie komt als warmte vrij. Dat water verdwijnt voor een deel als transpiratievocht. Bij verdamping daarvan ontstaat koeling. Risico bij veel zweten is dat de vocht- en zoutbalans verstoord raakt. Je verliest te veel vocht. Dit benadeelt niet alleen je prestatie, maar is nog gevaarlijk ook.
Van groot belang is dat de vocht- en zoutbalans goed blijft. Alleen gewoon water drinken, zonder daarbij ook iets te eten, is niet aan te raden. Want het zoutverlies moet ook aangevuld worden. Met vruchtensap e.d. kan dat heel goed. Fiets je heel intensief, onder omstandigheden met veel vochtverlies, dan is sportdrank aan te bevelen. Probeer vooraf uit welk drankje het beste valt. Bij warm weer willen zurige drankjes beter smaken dan (te)zoete. Af en toe zoute drop eten kan ook een welkome aanvulling van zout zijn en is in combinatie met water drinken een aardige oplossing. Sommigen doen wat extra zout bij het eten of nuttigen bouillon. Zelfs een zakje bouillon opgelost in koud water en flink schudden, wil goed smaken, vooral bij warm weer.
Naarmate je beter getraind bent, geeft je minder zout af. Je ziet minder snel witte zou strepen en je zweet proeft minder zout. Leuk toch, als je zo’n beloning merkt
Wat is de functie van zweten en wat zijn de gevolgen ervan?
fietsredactie
22 april 2011
fietsredactie
22 april 2011