Sinds woensdag is er in Nederland officieel sprake van een griepepidemie. Snotterde jij de afgelopen week ook wat af en vraag je je nu af of het verstandig is om weer op de fiets te springen, lees dan snel verder. Fietsende huisarts Frank Broekema geeft vandaag antwoord op de meest gestelde vragen over fietsen met koorts en andere snotterigheden.

FrankFrank
In ons magazine hebben we al een tijdje onze Fietsenmaker Frank, maar online hebben we nu ook Dokter Frank. Ok, hij is misschien niet zo hot als de andere Frank, maar als huisarts weet hij wel heel veel van alles wat met je lijf te maken hebben. Daarnaast weet hij met twee keer Tour for Life en de Grand Fondo New York ook wat het is om veel van dat lijf te vragen op de fiets.

Ik ben alleen verkouden. Is het verstandig om te gaan fietsen?
Met een simpele  verkoudheid en wat hoesten, zonder dat er sprake is van koorts, kan er prima gesport worden en dus ook gefietst worden. Echter voorzichtigheid is geboden wanneer er ook sprake is van koorts. Koorts wil zeggen dat de lichaamstemperatuur boven de 38 graden komt. Koorts is een normale reactie van het lichaam op een infectie met virussen of bacteriën. Waarschijnlijk helpt koorts de infectie te bestrijden. Bij een hogere temperatuur groeien virussen en bacteriën namelijk minder goed.

Mijn lichaamstemperatuur is licht verhoogd (rond de 38 graden). Kan ik echt niet een beetje rustig fietsen?
De hoogte van de koorts zegt op zich weinig over de ernst van de ziekte. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, zal de temperatuur niet boven de 42 graden oplopen. Zodra het lichaam de ziekte de baas is, daalt de temperatuur weer. Koorts is een uiting van de afweerreactie van het lichaam op binnendringende virussen of bacteriën kost energie en over het algemeen voelen de mensen zich dan ook moe en lamlendig. Het is dan ook verstandig om met koorts niet te gaan sporten, om je lichaam de energie en rust te gunnen die het nodig heeft voor het herstel. Zeker wanneer de lichaamstemperatuur naar de 40 graden beweegt, is het onverstandig te gaan sporten, zelfs als je de koorts deels onderdrukt met paracetamol. Wanneer er naast koorts andere symptomen zich manifesteren als kortademigheid, laat je dan onderzoeken door je huisarts, je zou dan een bronchitis of een longontsteking kunnen hebben.

Mijn fiets mist me. Hoe word ik zo snel mogelijk weer fit?
Wanneer de koorts verdwijnt, kan je snel weer het sporten/fietsen hervatten. Hierbij zullen de prestaties natuurlijk niet direct 100% zijn. Een zekere opbouw is verstandig. Hoe lang deze duurt, hangt sterk samen met de onderliggende oorzaak van de koorts. Een echte griep (3-5 dagen koorts, met hoesten, loopneus, spierpijnen, hoofdpijn) maakt dat je de week na de koortsperiode nog behoorlijk verzwakt bent en daar zal rekening mee moeten worden gehouden met de opbouw.

Ik eet gezond en fiets veel. Hoe kan het nou dat ik ziek ben?
Zoals al eerder benoemd, ziek word je van indringende virussen of bacteriën. Besmetting van verkoudheden en diepere luchtweginfecties vindt plaats door inademen van virusdeeltjes in druppeltjes speeksel, die door anderen de openbare ruimte in worden geniest en/of gehoest. Of door aanraking met je handen van diezelfde druppeltjes die op handvaten of deurknoppen terecht zijn gekomen en die vervolgens in je neus of mond worden gebracht door de eigen handen.

Natuurlijk is het wel zo dat topsporten zoveel van een lichaam vergt, dat dit zeker invloed heeft op je afweersysteem. Om die reden zijn topsporters ook vatbaarder voor infecties dan sporters die niet op topniveau acteren.