Extra informatie bij het onderkleding artikel
Mathijs Wagenaar
23 december 2011
Code: 120126Het testen van de onderkleding hebben we zowel in de praktijk als in een laboratorium gedaan. Voor de testen in het lab zijn we op bezoek bij de TÜV. Hier zijn metingen gedaan op hoeveel vocht een ondershirt kan opnemen en het hoe snel het droog is.Op onderstaand filmpje is de uitvoering van de test te zien op vocht opzuigend vermogen.[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=P9NjGGqQv3U[/youtube]De test omstandigheden worden in onderstaande afbeelding weergegeven.
De test op vochtopnemend vermogen moet in combinatie met de resultaten op verdamping moeten worden bekeken. Zo presteert een shirt die veel vocht opneemt of minder vocht juist niet goed of slecht. Een materiaal kan ook gekozen worden op basis van hoe snel een shirt vocht verplaatst na een volgende laag zoals in artikel uitgelegd is. Wel valt het op dat een aantal shirts relatief veel vocht opnemen, dus deze kunnen zorgen voor een snel droge huid, en ook relatief veel vocht per tijdseenheid verdampen. Dit is een prettige combinatie om een comfortabel gevoel te houden tijdens een fietstocht. Een shirt die veel vocht opneemt en slecht vocht verdampt is geen goede combinatie. In onderstaande grafiek is te zien dat het Ultima shirt erg veel vocht lijkt op te nemen. De gegevens worden gekoppeld aan de stof, dus een dun materiaal die even veel vocht opneemt als een dikker materiaal scoort beter.
Mathijs Wagenaar
23 december 2011
Mathijs Wagenaar
Deze wielertechneut maakt de mountainbiketesten en veel techniektesten voor Fiets. Van pompje tot powermeter, van zadel tot ondershirt, Mathijs test alles tot het stuk gaat. De combinatie van een opleiding “industrieel productontwerp” met een niet onverdienstelijk mountainbike verleden (sinds hij bij Fiets werkt is zijn vorm overigens niet meer wat het geweest is ;-)) staat garant voor interessante invalhoeken. Fabrikanten sidderen als Mathijs weer een nieuwe test aankondigt. Drijft eindredacteur Peter tot waanzin met zijn ‘of/als’ dialect, maar komt uiteindelijk toch altijd tot fraaie testen met bijzondere conclusies.
Meer artikelen van Mathijs Wagenaar