Julian Alaphilippe heeft de Waalse Pijl 2018 gewonnen. De Fransman van Quick-Step was in een enerverende wedstrijd op de Muur van Huy sterker dan vijfvoudig winnaar Alejandro Valverde. Bauke Mollema finishte knap als zesde.

Nibali in de aanval

Met Alejandro Valverde als dikke topfavoriet ging de Waalse Pijl 2018 van start. Het plan van de tegenstanders was duidelijk: niet met Valverde de Muur van Huy oprijden. Acht leiders reden lange tijd voorop, maar werden door de mannen van Movistar en UAE Emirates op controleerbare afstand gehouden. Op de eerste van drie passages van de Muur van Huy brak de koers open en vielen diverse renners aan. Op de daaropvolgende klim, de Côte d’Ereffe, gingen zelfs Vincenzo Nibali en Philippe Gilbert in de aanval.

Vooral Nibali maakte een sterk indruk. Hij kreeg naast Gilbert ook onder anderen Rafal Majka, Rui Costa en Ion Izagirre mee, maar liet ze even later achter. Jack Haig, Tanel Kangert, Cesare Benedetti, Maximilian Schachmann en Anthony Roux konden wel volgen en pakten bijna een minuut voorsprong op het peloton. Michal Kwiatkowski probeerde later de oversteek nog te maken, maar tevergeefs.

Alaphilippe de sterkste

In het peloton maakte Mikel Landa in dienst van Valverde jacht op de zes leiders. In de afzink naar de Muur van Huy hadden Haig, Kangert, Schachmann en Nibali een voorsprong van twintig seconden en reden plots Schachmann en Haig alleen aan de leiding. De Duitser Schachmann draaide als eerste de laatste passage van de Muur van Huy op en leek heel even voor een stunt te gaan zorgen, totdat Jelle Vanendert versnelde en als eerste van de favorieten een aanval plaatste. Julian Alaphilippe kon volgen, ging erover en zag plots Valverde in zijn wiel opduiken. De vijfvoudig winnaar had echter niet de kracht om de Fransman nog in te halen en moest de zege aan Alaphilippe laten.

Vanendert maakte het podium compleet voor Roman Kreuziger en Michael Matthews. Bauke Mollema finishte knap als zesde. Het is voor Alaphilippe zijn eerste overwinning in de Waalse Pijl. Heel knap: hij deed drie keer mee aan de Belgische koers en stond drie keer op het podium.

Uitslag Waalse Pijl 2018:

1. Julian Alaphilippe (Quick-Step) 4:53:37 uur
2. Alejandro Valverde (Movistar) + 4 seconden
3. Jelle Vanendert (Lotto-Soudal) + 6 seconden
4. Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott) ,,
5. Michael Matthews (Sunweb) ,,
6. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) ,,
7. Tim Wellens (Lotto-Soudal) ,,
8. Maximilian Schachmann (Quick-Step) ,,
9. Romain Bardet (AG2R) ,,
10. Patrick Konrad (BORA-hansgrohe) + 10 seconden

Uitslag