Je komt ze weinig tegen, de schakelsystemen van Microshift. Raar, want deze CENTOS 11-speed groep van het Taiwanese merk doet het eigenlijk best goed en is bepaald niet duur.

Microshift positioneert de groep zelf tussen Shimano 105 en Ultegra. Ik zou hem zelf naast de 105 neerzetten, ook al vanwege het bijna gelijke gewicht. Het schakelen gaat soepel. Met de grote klepel achter de remgreep kun je opschakelen: vier kransjes in één beweging als je wilt! Met de flink uit de kluiten gewassen duimschakelaar (a la Campa) schakel je af: maximaal drie kransjes. Die knop is groot, waardoor je hem ook vanuit de beugel goed kunt bedienen. De grepen vind ik erg comfortabel aanvoelen, ergonomisch gevormd en van goed rubber. De voorderailleur heeft een fijne trim functie (klein ’tussenklikje’ met de shifter), waarmee je aanlopen bij scheve kettinglijnen kunt voorkomen.

Lichte rammel

Het schakelen zelf gaat soepel, al moet je wel wat kracht gebruiken om het aangrijppunt te bereiken – eigenlijk wel fijn. Je hoort ook duidelijk wat je doet dankzij een harde klik. Ook met handschoenen aan kun je dus met veel gevoel schakelen. Er is alleen een shortcage achterderrie, maar die schakelt ook gewoon een 32…volgens Microshift, ik heb dat zelf niet getest.

Op klinkers rammelen de shifters een beetje tegen de remgrepen aan, maar niet zo erg dat het storend wordt. Als je goed naar die klepel kijkt, zie je dat de vorm niet zo heel mooi aansluit op de remgreep. Dat had fraaier gekund, zoals de hele set qua uiterlijk eigenlijk wel een tikje lomp aandoet.

Dit is de witte versie, er is ook nog een donkere uitvoering. Daarnaast zijn er ook nog duimshifters voor platte sturen en tijdritshifters. Microshift heeft geen eigen ketting of remmen, je koopt dus twee shifters, twee derailleurs en een cassette. En daarvoor betaal je 299 euro en nog wel wat minder als je even online zoekt.

Compatibiliteit

De remgrepen zijn gewoon compatibel met remmen van de grote merken. Zelf monteren gaat soepel, al is de bocht die de kabels in de shifter moeten maken behoorlijk scherp. De techniek is simpel, zoals je ook van andere mechanische groepsets gewend bent. Qua cassette hebt je de keuze uit 3 opties; 11-25, 11-28 en 11-32. Je komt Microshift vrijwel niet tegen op ‘ons soort’ fietsen, maar als je zelf een fietsje gaat opbouwen, zijn deze onderdelen best het overwegen waard. Zeker gezien de prijs. Al blijft het jammer dat je dan een mix van componenten hebt omdat het merk zelf geen cranks en remhoeven heeft.

Meer info: microshift.com.tw