Tom Dumoulin heeft er alles aan gedaan om voor een stunt te zorgen, maar in de voorlaatste Giro-etappe slaagde de Limburger er niet in om Chris Froome uit het wiel te rijden. Mikel Nieve pakte de overwinning voor een sterke Robert Gesink, die deel uitmaakten van een vroege vlucht.

Nederlanders in de hoofdrol

De twintigste etappe kende een lange aanloop naar de eerste van drie hindernissen van de dag: de Col de Tsecore. Een kopgroep van 26 man (met daarin Koen Bouwman, Robert Gesink, Bert-Jan Lindeman en Maurits Lammertink) werd uitgedund tot twaalf man, waarna Giulio Ciccone als eerste de top passeerde en daarmee een zaakje deed in het bergklassement. Op de tweede klim, de Col Saint Pantaléon, dunde de groep nog verder uit en reed Mikel Nieve uiteindelijk weg van Gianluca Brambilla en Felix Grosschatner. De Spanjaard pakte direct een mooie voorsprong.

In het peloton zakte Thibaut Pinot er volledig doorheen. De Fransman, derde in het klassement, leek door de hitte te zijn bevangen en keek binnen een mum van tijd tegen een achterstand van tien minuten aan. De mannen van Astana namen de hele dag het initiatief in het peloton en zagen hun kans schoon om met Miguel Angel Lopez op het podium te eindigen. Meedoen voor de ritzege deden ze niet, want al snel werd duidelijk dat de winnaar vooraan zou zitten.

Dumoulin probeert het

Nieve bouwde zijn voorsprong verder uit en begon met meer dan een minuut voorsprong op Grosschatner aan de beklimming van de Cervinia. Zijn overwinning kwam niet meer in gevaar en uiteindelijk finishte hij met meer dan twee minuten voorsprong op Gesink, die de slotklim goed indeelde en keurig als tweede over de streep kwam. Grosschatner eindigde als derde.

Dumoulin deed er op de slotklim alles aan om Froome uit het roze te rijden, maar de Brit was simpelweg te sterk en liet de Nederlander niet gaan. In de slotkilometers legde Dumoulin zich neer bij een tweede plaats in het eindklassement en deed hij nog kopwerk voor Sam Oomen, die tiende stond in het klassement en nog wat kon opschuiven. Op zes minuten achterstand won Wout Poels het sprintje van de achtervolgende groep en finishten alle klassementsmannen bij elkaar.

Froome schrijft, als hij de slotrit zonder problemen doorkomt, voor de eerste keer in zijn loopbaan de Giro op zijn naam. De Brit scoort tevens een hattrick, want hij wint alle drie de grote rondes op rij.

Uitslag 20e etappe Giro d’Italia 2018

1. Mikel Nieve (Mitchelton-Scott) 5:43:48 uur
2. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) + 2:16 minuten
3. Felix Grosschatner (BORA-hansgrohe) + 2:41 minuten
4. Giulio Ciccone (Bardiani-CSF) + 3:45 minuten
5. Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo) + 5:22 minuten
6. Wout Poels (Sky) + 6:03 minuten
7. Chris Froome (Sky) ,,
8. Davide Formolo (BORA-hansgrohe) ,,
9. Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) ,,
10. Richard Carapaz (Movistar) ,,

11. Sam Oomen (Sunweb) ,,
13. Tom Dumoulin (Sunweb) + 6:09 minuten

Uitslag + klassement