Sigma was vroeger groot in de kleine fietscomputertjes, met én zonder draad. Tot daar gps om de hoek kwam kijken en Sigma langzaam maar zeker werd overruled door gigant Garmin. De Rox 12.0 Sport moet daar verandering in brengen. Talloze functies, een meer dan behoorlijk formaat en voorgeprogrammeerde kaarten. De nieuwe Sigma Rox 12.0 Sport is een regelrechte aanval de op de Garmin 1030 en Wahoo Elemnt.
Interface
We krijgen het toestel om te testen en zijn benieuwd hoe waardevol de talloze functies zijn. Wat gebruik je nu daadwerkelijk van alle features en wat maakt het onnodig onoverzichtelijk.De computer is met 125 gram en een doorsnede van 12,5 centimeter niet bepaald klein te noemen. Het scherm is daarentegen dan weer redelijk klein met een doorsnede van 7,5 centimeter. Aan de onderkant van het toestel zit de USB poort om op te laden of data over te brengen alsook een Micro SD slot wanneer het ingebouwde geheugen niet genoeg blijkt te zijn. Dat lijkt ons trouwens sterk met standaard 8 gigabite geheugen.
-
-
Een klein scherm op de forse computer
-
-
De poorten zijn netjes afgedicht.
De aan- en uitknop aan de zijkant is klein maar ‘klikt’ duidelijk. Het opstarten gaat vlot. Links en rechts van het toestel zitten knoppen om mee in te zoomen op de kaart of om mee door de menustructuren te scrollen. Dit kan ook met de pijltjes op het touchscreen scherm.
De grote ronde knop in het midden gebruik je voornamelijk om terug te keren naar een vorig scherm. Het twistlock bevestiging systeem aan de achterkant is vergelijkbaar met dat van Wahoo of Garmin en lijkt uitwisselbaar bij de mounts die we hier in huis hebben slingeren. Een groot voordeel wat ons betreft is dat tijdens het rijden het touchscreen niet altijd nodig is om andere functies te kunnen benaderen. Wanneer je de moeite neemt de navigatievelden naar wens in te stellen kun je met de knoppen links en rechts alle denkbare info boven water krijgen.
Functionaliteiten
De Rox kan alles. Zo dat is eruit. Navigeren kan op verschillende manieren en gebeurt met voorgeïnstalleerde OSM (open streetmaps) kaarten met eigen laag daaroverheen. Je kunt ‘gewoon’ een route inladen die je zelf ergens hebt gedownload. Maar er is meer, zou Johnny van de Tel Sell reclame vertellen. Je kunt vrij eenvoudig een adres ingeven, waarna er razendsnel een route wordt voorgesteld. Een absoluut pluspunt ten opzichte van een Garmin-toestel. Ook kun je een punt aangeven op de kaart als je wel weet waar je vrienden staan, maar niet hoe de straat heet. Ook hierna volgt er snel een route. Handige functie om vlot op locatie te komen.
-
-
Verschillende navigatieopties waaronder ‘draw my route’
-
-
teken een ronde zoals jij hem hebben wil..
-
-
En daar is uw route!
Als laatste is er de ‘draw my route’ functie. Waarschijnlijk heeft Sigma hier erg veel tijd ingestoken, maar het is een functie die door mij nooit gebruikt zal worden. In theorie teken je met je vinger een route op de kaart waarna de computer het werk van je overneemt en er een fietsbare route van maakt. Dit werkt redelijk, maar op onze testrondjes moesten we toch een aantal keer over niet fietsbare autowegen of kregen een retourtje doodlopende straat.
-
-
Verschillende koppelingen zijn mogelijk
-
-
Je stravaroutes worden automatisch gedownload
-
-
Kiezen en klaar.
Routes pluk je tegenwoordig binnen no-time van het internet en waar is toch dat kabeltje als je hem nodig hebt. Sigma heeft een koppeling met GPSIES, Komoot en Strava om eigen routes, of die van andere via Wifi rechtstreeks op je toestel te plaatsen. Eenmaal gekoppeld gaat dit wederom heel snel, al gaf het inloggen met name bij GPSIES ons behoorlijk wat kopzorgen. Je moet dus wel voor alle drie de sites een eigen account hebben én een Sigma-account wil je hier gebruik van kunnen maken. Ouderwets via de computer met een kabeltje uploaden kan ook nog gewoon (en gaat soms net zo snel).Trainen zonder navigatie kan (natuurlijk) ook. De koppeling met Trainingspeaks zorgt ervoor dat je voorgeschreven trainingen eenvoudig kan importeren en afwerken. Deze worden netjes voorgekauwd op je scherm. Wel een trainer maar geen Trainingspeaks? Dan kun je in de workout modus zelf een training samenstellen. Dit is een tijdrovend klusje wanneer je training behoorlijk wat blokken bevat, maar werkt uiteindelijk erg prettig in de praktijk. De klok telt je blokken af en je hartslag/vermogen staat netjes in beeld.
Hartslagmeter, snelheid en cadansensor worden bijgeleverd.
De computer werkt voornamelijk met Wifi om te communiceren met tablet of telefoon maar heeft ook Bluetooth en ANT+ voor de communicatie met hartslag/vermogensmeter en andere sensoren.
Praktijk
Volgens Sigma moet de Rox 12.0 makkelijk 16 uur meegaan. Zonder activiteiten haalt de computer dat inderdaad makkelijk. Onze langste rit met het toestel was ongeveer 6 uur en we hielden toen nog 46 procent batterij over. Om de boel een beetje op te smukken heeft Sigma de interface volledig modulair gemaakt. Elk scherm is volledig in te delen hoe je zelf wilt. Navigatie onder of boven, cijfertje meer of minder. Alles kan. Persoonlijk had ik dit liever wat eenvoudiger gezien, maar je kunt er wel lekker mee spelen.
-
-
We navigeren eerst over de weg, dat gaat perfect en zonder het te hebben aangegeven berekent de Rox automatisch de kortste weg naar de start van onze met Strava geïmporteerde gps-route. We hebben geen premium account dus we kunnen geen gebruikmaken van de live-segmenten, maar de functionaliteiten worden wel ondersteund. Het pijltje op het scherm draait alle kanten op en het is lastig om te oriënteren. Dit blijkt een instelling en na het aanpassen hiervan en ook na het uitzetten van de ‘auto-zoom’ gaat het allemaal een stuk vlotter. Foutloos navigeert de computer en vooral de snelheid waarmee veranderingen aan de route worden verwerkt zijn indrukwekkend. Schiet je een verkeerde weg in en heb je dit niet door dan is er een alternatief berekend voor je kunt omdraaien. Ideaal.In het bos is het wel even aanpoten. De kaarten in het bos zijn summier en de lijn op het scherm is vrij dik. Hierdoor is het af en toe lastig oriënteren. Ook is het vervelend dat je tijdens het rijden niet de links-rechts knoppen kunt gebruiken om te zoomen. Dit moet op het touchscreen en dat is lang niet altijd evident. Wel is het erg eenvoudig even over het scherm te scrollen wanneer je jezelf wilt oriënteren.
Omdat ik geen trainer heb (en niet train) komen we met de workout functie niet verder dan wat spelen met de workout functie. Een functie die perfect werkt maar in theorie waarschijnlijk niet zo vaak gebruikt gaat worden.
Uitlezen en analyseren
Koppel je de Rox 12.0 aan je Strava-account dan word je training automatisch geupload wanneer je thuis komt of bij een wifi netwerk in de buurt bent. Heb je geen Strava maar wil je wel spelen met cijfertjes dan kun je de Sigma Link app downloaden of het Sigma datacenter installeren op je Mac of PC. Trainingen maken en analyseren, eindeloos statistiekjes bekijken en bijhouden of je routes ordenen en importen. Het datacenter is je eigen centrale Strava. De werking tussen de app en het toestel gaat moeiteloos al bekeken we onze cijfertjes toch vooral terug op Strava.
Conclusie
De Rox 12.0 is het meest vooruitstrevende wat Sigma de laatste jaren op de markt heeft gebracht. Een goed product dat degelijk aanvoelt en goed in elkaar steekt. Koppelen met sensoren gaat snel en makkelijk, de mounts (inclusief frontmount) zijn stevig en een GoPro-bevestiging wordt standaard bijgeleverd.
-
-
De functionaliteiten werken over het algemeen naar behoren en zoals je verwacht. Scrollen door het menu doe je op gevoel en een beschrijving is eigenlijk niet nodig. Wel zijn er een hoop ‘dure’ functionaliteiten die waarschijnlijk door de meeste mensen nooit gebruikt gaan worden. Denk hierbij aan de ‘draw my route’ functie en ‘workouts’ Ook de koppeling met de nieuwste Rotor- vermogensmeter als partner van Rotor waardoor je allerhande extra data als pedaalslagefficiëntie enzovoorts kunt bekijken is erg mooi, maar hoeveel mensen hebben én de nieuwste Rotor vermogensmeter én deze Rox 12.0 én zijn daarin geïnteresseerd?Kan de Rox 12.0 de strijd aan met de Garmin 1030 en Wahoo Elemnt? Qua functionaliteiten zeker. Ook de navigatiefuncties waarvoor de meeste mensen dit soort apparaten kopen zijn meer dan prima en zeker niet minder dan de navigatieskills van Garmin. Het ongekend simpele gebruiksgemak qua communicatie van de Wahoo lijkt bijna onverslaanbaar en bij een eventuele Rox 13.0 (we blikken alvast vooruit) zouden we het toestel graag of wat kleiner zien of het scherm groter. Het is Duitse degelijkheid nu, maar wel met een heel dikke rand rond het scherm.Sigma is er in ieder geval in geslaagd de inhaalslag te maken en aansluiting te vinden bij de andere merken. De computer is los verkrijgbaar voor 399 euro of compleet met hartslagmeter en snelheid/cadanssensor en diverse mounts waaronder een frontmount met GoPro-houder voor 479 euro.De Sigma Rox 12.0 is onder andere te koop bij Futurumshop. De set met sensoren en extra mounts vind je
hier, de losse computer
hier.
De links in onze artikelen verwijzen soms naar online shops. Bestel je daar iets via Fiets.nl, dan help je ons deze site te blijven maken. Het kost jou niets extra’s.