De presentatie van DT Swiss en Schwalbe 2013 nieuws was dit jaar op het DT Swiss hoofdkantoor in Biel, Zwitserland. Naast de demonstratie van nieuwe producten kregen we ook de kans om de fabriek van de Zwitsers te bekijken. De vernieuwde locatie met moderne fabriekshallen is nu twee jaar in gebruik. We spraken onder anderen met DT Swiss marketing manager Daniel Berger.

Naast de locatie in Zwitserland zijn er productiefaciliteiten in Polen, Frankrijk, Taiwan en de Verenigde Staten. Wereldwijd zijn er zo’n 500 mensen werkzaam. In Biel komen de high-end producten uit de fabriek rollen. Ook is hier de productontwikkeling en testafdeling gehuisvest. In Polen en Frankrijk is de geheel handmatige assemblage van de verschillende wielen die bestemd zijn voor de Europese markt. De vestiging in Taiwan is onmisbaar om direct aan de fietsfabrikanten te leveren aangezien daar de meeste fietsen vandaan komen. Om op het juiste moment te kunnen leveren is het tegenwoordig van steeds groter belang om klant te kunnen zijn bij grote partijen in de fietsindustrie.

Historie
In 1994 is DT Swiss begonnen met de productie van spaken. Een jaar later namen de Zwitsers Hügi over. Dit bedrijf stond bekend om de productie van kwalitatief hoogstaande naven met de ‘star-ratchet’ vrijloop techniek van de body. Dit maakt ook het bekende ratelende geluid. Spaaknippels werden tot 1999 nog steeds compleet ingekocht. Sinds 2003 is DT Swiss in staat om complete wielsets te bouwen doordat men een eigen velgenproductie was gestart. Met de overname van het Engelse Pace kocht DT Swiss de techniek om verende voorvorken te produceren. Ook maakt men vandaag de dag achterdempers voor volgeveerde fietsen. De systeemwielsets met een uitstraling dat de verschillende onderdelen van een wiel op elkaar zijn afgestemd, zijn tegenwoordig onmisbaar. Vandaar dat de Zwitsers hier steeds meer op inspelen om een rol van betekenis te kunnen spelen.

In de markt
Met de techniek die DT Swiss in huis heeft is het ook steeds vaker een partij voor fietsfabrikanten die onder eigen label wielsets specificeren. Ook kiest bijvoorbeeld FFWD voor hun topwielen de naven en spaken van de Zwitsers. Wanneer we naar de totale productie kijken is zo’n 20 procent  een DT Swiss-product en zo’n 80 procent bestemd voor een andere partij. Merken waar de Zwitsers zaken mee doen zijn onder andere: Bontrager, Roval, Giant, FFWD, Lightweight en Syncross. Voor de ene fabrikant worden alleen naven geleverd, een andere wil alleen losse onderdelen en weer een andere wil complete wielsets. DT Swiss gaat hier soepel mee om en ze zijn trots op het feit dat de producten in beeld zijn bij verschillende grote bedrijven.

Sponsoring
Zelf zijn ze dan wel niet in beeld bij de grote World-Tour ploegen, maar met bijvoorbeeld Bontrager- en FFWD-wielen die verschillende onderdelen bij ze betrekken voelen ze zich toch sterk betrokken bij de broodfietsers. Op de weg is er wel de samenwerking met Aqua Sapone. In de mountainbikewereld is er de samenwerking met het Swiss Power team. Met wielen en voorvorken zijn ze hier goed vertegenwoordigd. De rijders helpen ook mee met de ontwikkeling van nieuwe onderdelen. Met de Zwitserse toprijders Vogel en Schurter is er dit jaar een zeer grote kans op eremetaal op de Olympische Spelen.

Volgende week in deel 2 meer over de productie. In Fiets nr. 7 meer over de nieuwe 2013 producten.

www.dtswiss.com

Code: 120766