Edvald Boasson Hagen moest genoegen nemen met de tweede plaats. Peter Velits werd derde. Op de negende plaats was Bauke Mollema de beste Nederlander.

Sagan won zondag ook al de eerste etappe van de Tour.

Fabian Cancellara behoudt de leiding in het algemeen klassement en dus de gele trui. Het was de eerste etappe die deze ronde in Frankrijk werd afgewerkt. Tot dinsdag bevond het peloton zich in België.

Morkov

Net zoals in de voorgaande twee etappes trok de Deen Michael Morkov vroeg ten aanval. Hij kreeg vier renners met zich mee van wie Andrej Grivko de best geklasseerde in het klassement was op iets meer dan een halve minuut van Cancellara.

Morkov veroverde in de eerste etappe de bolletjestrui en probeert die sindsdien met man en macht te verdedigen. Op de eerste van zes cols (vier van de vierde categorie, twee van de derde) van de dag pakte hij het enige punt.

Toen hij vervolgens ook op de eerste berg van de derde categorie als snelste bovenkwam, was zijn missie geslaagd. Zijn voorsprong in het bergklassement was dermate groot dat zijn trui dinsdag niet meer in gevaar kon komen.

Doordat hij ook daarna vooruit bleef met Grivko is Morkov minimaal tot en met zaterdag verzekerd van de bolletjestrui.

Van Hummel

Net als maandag liet de Nederlandse sprinter Kenny van Hummel zich gelden bij de tussensprint. De renner van Vacansoleil zette vol aan en werd in de laatste meters alleen nog door Mark Cavendish bijgehaald.

De Brit, winnaar van de tweede etappe, keek vol ongeloof naar de Nederlander. Na het passeren van de streep schudde hij zijn hoofd en reageerde hij geïrriteerd. In aanloop naar de sprint leek het alsof de Brit licht gehinderd werd door een ploeggenoot van Van Hummel, iets waar hij niet van gediend was.

In het wiel van Van Hummel reed groenetruidrager Sagan als derde over de streep bij de tussensprint. Even later was Kanstantsin Sivtsov de eerste uitvaller in de Tour. Zijn afstappen is een behoorlijk gemis voor Team Sky. De Wit-Rus was een belangrijke knecht van kopman Bradley Wiggins.

Gerrans

Op dertig kilometer van de streep vond er een vervelende valpartij plaats waar ook Raborenner Maarten Tjallingii bij betrokken was. Vooral GreenEdge-renner Simon Gerrans, outsider voor de Tourzege, kwam hard ten val.

Over het wiel van een collegacoureur werd hij half de berm in gelanceerd en kwam hij net voor het prikkeldraad terecht. Ook sprinter Jose Joaquin Rojas, die vorig jaar nog de groene trui droeg, was bij de valpartij betrokken. Hij kon zijn weg niet vervolgen.

Finale

Het duo Morkov/Grivko werd op minder dan tien kilometer van de finish teruggepakt door het peloton, nadat de Oekraïner nog solo een poging deed om vooruit te blijven.

Sylvain Chavanel sprong vervolgens op vijf kilometer van de streep weg. Naast een greep naar de dagzege moest hij zeven seconden goedmaken in het klassement op leider Cancellara om de gele trui om de schouders te krijgen.

Op een kilometer van de streep was de batterij van de Franse renner echter leeg waardoor zijn jacht op de gele trui gedoemd was om te mislukken.

Sagan toonde vervolgens zijn suprematie door met overmacht de omhoog lopende eindspurt te winnen.

Lees alles over de Tour op NUsport

© NUsport/Anne Joldersma