De zevenvoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk had in zijn woonplaats een kort geding aangespannen, waarin hij USADA beticht van schending van zijn grondwettelijk recht op een eerlijk proces.

Het antidopingbureau klaagde Armstrong onlangs aan voor dopegebruik tijdens zijn actieve wielercarrière.

De burgerrechter in Austin verklaarde Armstrong niet ontvankelijk. De Amerikaan heeft twintig dagen de tijd gekregen om een nieuwe aanklacht in te dienen.

Armstrong, die steevast ontkent dope te hebben gebruikt, heeft tot zaterdag de tijd om de aanklacht van Usada van tafel te krijgen. Het antidopingbureau wil de oud-renner laten verhoren door een arbitragecommissie.

Publiciteitsoffensief 

Rechter Sam Sparks bekritiseerde Armstrongs advocaten die hij verweet dat het tachtig pagina’s tellende dossier meer een publiciteitsoffensief is dan een serieuze aanklacht tegen het antidopingbureau.

Maar Sparks zei ook geen waardeoordeel te vellen over de kansen van de verdediging van de renner die hij uitnodigde een nieuwe aanklacht in te dienen. ”Maar dan zonder oneigenlijke argumenten, retoriek en niet-relevant materiaal.”

Armstrongs advocaat Tim Herman kondigde in de Washington Post al aan met een nieuwe aanklacht te komen. ”Geheel naar de wensen van rechter Sparks.”

© ANP