Sanchez was de hele dag, samen met Steven Kruijswijk, al in de aanval. Samen met onder anderen groenetruidrager Peter Sagan en de Belg Philippe Gilbert. Geen van de renners vooraan vormde een bedreiging voor de gele trui van Bradley Wiggins.

Achter Sanchez sprintte Sagan naar de tweede plaats waardoor hij de leiding in het puntenklassement verstevigde. Sandy Casar pakte de derde plaats voor Gilbert.

Het is de vierde etappezege voor Sanchez in de Tour de France. Eerder won hij een etappe in 2008, 2009 en 2011.

Kruijswijk

De 191 kilometer lange rit van Limoux naar Foix begon zoals gebruikelijk in deze Tour onstuimig. Vanuit het vertrek probeerden meerdere renners weg te komen, maar het peloton liet aanvankelijk niemand gaan. Ook op de eerste klim van de dag, de Col du Portal, kreeg niemand de gratie om weg te rijden.

Sagan probeerde op de flanken van de Portal weg te komen, maar werd vrijwel direct ingerekend, evenals Rein Taaramäe en Thomas Voeckler. Pas in de afdaling slaagde een drietal bestaande uit Kruijswijk, Rui Costa en wederom Sagan erin om een klein gat te slaan.

Het trio moest flink doorrijden omdat het peloton de snelheid hoog hield. Dat kwam mede omdat een zestigtal renners achterop was geraakt met daarin sterk geklasseerde coureurs als het RadioShack-duo Frank Schleck en Andreas Klöden. Ook de nummer veertien van het klassement, Jerome Coppel, liep achterstand op.

Pas toen de tweede groep weer aansluiting vond bij de gele trui en acht renners vanuit het peloton aansloten bij Kruijswijk cum suis, ging het tempo in het peloton omlaag. Daardoor konden de elf coureurs een voorsprong pakken van vijftien minuten. Daarbij ook de Spanjaard Sanchez, ploeggenoot van Kruijswijk.

Groene trui

Doordat Sagan met tien renners in zijn wiel als eerste doorkwam bij de tussensprint, vergrootte de Slowaak zijn riante voorsprong in de strijd om de groene trui. Geen van de mannen vooraan speelt een rol van betekenis in het bergklassement en in de strijd om het geel.

Door de aanwezigheid van de drievoudige etappewinnaar van Liquigas wisten de overige tien renners dat ze Sagan op één van de twee resterende cols, beide van de eerste categorie, moesten lossen. Met hem in het wiel zou de eindspurt in Foix bij voorbaat beslecht zijn.

Op de eerste van de twee bergen, de Port de Lers, werd er echter geen aanval gedaan. Met het oog op de gevaarlijke afdaling in de Pyreneeën bewaarde de kopgroep de vrede. Een complicerende factor was dat de wegen in de Frans-Spaanse bergketen zondag behoorlijk nat waren.

Sagan

De Rabo-renners lieten zich vanaf de voet van de laatste klim, naar de top van de Mur de Péguerè, van voren zien. Kruijswijk bepaalde het tempo met daarachter Sanchez. Toen de Spanjaard het overnam moest de Nederlander al snel terugzakken. Hij kon niet meer met de besten mee.

Hoewel Sanchez alles gaf, was het niet genoeg om Gilbert uit het wiel te krijgen. Daarachter toonde Sagan aan in bloedvorm te verkeren. Hij wist het kleine gat met de groep voor hem al voor de top van de col dicht te rijden, terwijl hij ook nog één van de betere dalers was.

Dat het peloton de mannen vooraan de koers voor de dagzege lieten strijden werd duidelijk toen de Sky-ploeg begon aan de laatste klim met sprinter Mark Cavendish als tempobepaler. De gele trui van Wiggins werd dan ook niet aangevallen in de eerste Pyreneeënrit.

Casar kwam als eerste boven op de Péguerè met daarachter de jagende Sagan, Gilbert, Sanchez en Gorka Izagirre. Kruijswijk kwam op twee minuten van het vijftal over de top.

Lekke band

Boven op de Mur de Péguerè reed Cadel Evans lek. De Australiër had de pech dat de auto van zijn ploegleider ver van achter zat en er ook geen neutrale auto in de buurt was. Pas na enkele minuten kwam er een ploeggenoot langs om zijn wiel aan de kopman van BMC af te staan.

Wiggins toonde zich de leider van het peloton door de koers stil te leggen en te wachten op Evans. Even later reed Wiggins zelf lek, de Brit sloot snel aan.

Naar verluidt lag de weg bezaaid met punaises en spijkers.

Pierre Rolland toonde zich vervolgens de judas van het peloton door tegen de wil van de gele trui in te gaan en als enige niet te wachten op Evans. De Sky-ploeg maakte met wegwerpgebaren duidelijk het gedrag van de jonge Fransman af te keuren.

Sanchez

Op elf kilometer van de streep wist Sanchez weer aan te sluiten bij Sagan en de rest van de koplopers. De Spanjaard maakte meteen van de gelegenheid gebruik om weg te springen en voor de derde keer deze ronde te jagen op de dagzege.

Zaterdag was hij al dicht bij een etappezege toen hij op het laatste moment werd bijgehaald door Wiggins. De erkende tijdrijder liet zijn achtervolgers zondag niet meer in de buurt komen en hield stand tot aan de streep.

Het jagende peloton haalde Rolland in de laatste kilometers alsnog bij, waarna er alsnog werd gewacht op Evans. De grote groep finishte op ruim achttien minuten van Sanchez.

Lees alles over de Tour de France op NUsport

© NUsport