De vrouw die met deze taak is belast is Nicky Vance, tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney verantwoordelijk voor de dopingcontroles.

Orica-GreenEdge wil zich profileren als ‘clean team’. Om die reden is er geen plaats meer in de ploeg voor sportief directeur Matt White. Vlak na de publicatie van het USADA-rapport over het dopingnetwerk van Lance Armstrong bekende White dat hij betrokken was bij de praktijken van US Postal.

“Het wielrennen moet nu de goede beslissingen nemen”, meldt teammanager Shayne Bannan aan Cyclingnews. “Wij willen graag ons steentje bijdragen. De teams en de UCI zullen begin december om tafel gaan. Als nieuwe ploeg is het belangrijk dat wij initiatief tonen.”

Verbeterpunten

Dopingexpert Vance krijgt twee taken. Ze moet ten eerste nagaan of het huidige antidopingprotocol van de ploeg werkt en of alle maatregelen wel worden toegepast. Tevens dient ze met een aantal verbeterpunten te komen.

“We zullen niet schromen maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat we het vertrouwen van het publiek terugwinnen”, licht eigenaar Gerry Ryan van de Australische ploeg, waar de Nederlanders Jens Mouris, Sebastian Langeveld en Pieter Weening onder contract staan, toe.

© NUsport