HOOFDDORP – Lance Armstrong heeft in het interview met Oprah Winfrey stellig ontkent de internationale wielerunie UCI betaald te hebben om een positieve dopingtest onder het tapijt te vegen.

“Dat verhaal is niet waar”, was het eerste antwoord van Armstrong toen hij met de getuigenis van voormalig ploeggenoot Tyler Hamilton geconfronteerd werd.

Volgens Hamilton had Armstrong, waar destijds de Nederlander Hein Verbruggen aan het hoofd stond, een donatie gemaakt aan de UCI om een positieve test uit de Ronde van Zwitserland weg te werken.

Doofpot

“Er was geen positieve test tijdens die ronde”, vervolgde Armstrong. “Ik heb niet betaald, ik heb geen geheime ontmoeting gehad met het hoofd van dat laboratorium en de UCI heeft geen positieve test weggetoverd. Dat is niet gebeurd.”

Volgens Armstrong maakte hij alleen een donatie aan de UCI omdat zij om geld verlegen zaten en hijzelf over genoeg beschikte. “Ik weet dat niemand dit antwoord zal geloven… Maar er was geen doofpot.”

“Ik ben nooit een fan geweest van de UCI, er is geen reden voor mij om ze te beschermen, ik kan nu makkelijk zeggen dat ze het geld wel vanwege die reden hadden aangenomen. Maar zo was het niet. Ik was gepensioneerd en had geld. Zij zaten zonder en vroegen om een donatie en ik dacht: waarom ook niet?”

Heisa

Verbruggen kwam de laatste maanden, samen met Armstrong, zwaar onder vuur te liggen vanwege de verklaring van Hamilton. In een interview met wielertijdschrift De Muur verklaarde de Nederlander afgelopen week nog dat hij niet wist waarom er zoveel heisa was rondom Armstrong.

De betaling aan de UCI was voor de sponsor van Armstrong, Nike, de druppel die de pan deed overlopen. Na het uitkomen van dat verhaal trok het Amerikaanse bedrijf zich terug als sponsor van de atleet. Voor Armstrong was dat de reden om terug te treden als voorzitter van zijn stichting Livestrong.

De UCI, onder leiding van de nieuwe voorzitter Pat McQuaid, nam eind oktober 2012 de beslissing om de aanbeveling van de Amerikaanse dopingwaakhond USADA over te nemen en Armstrong al zijn zeven Tourzeges te ontnemen. Hein Verbruggen is nog altijd erevoorzitter van de UCI.

© NUsport/Anne Joldersma