De Spaanse sportwereld houdt dinsdag rond het middaguur de adem in. Niet zozeer omdat rechter Julia Patricia Santamaria uitspraak doet in de zaak rond dopingarts Eufemiano Fuentes en zijn handlangers. Meer nog omdat mogelijk duidelijk wordt of het bewijsmateriaal in handen komt van de Spaanse en mondiale dopingjagers.

De zaak begon in 2006 met een inval onder de codenaam Operacion Puerto van de Guardia Civil bij Fuentes, waar zakjes met bloed en materiaal voor transfusies werden gevonden.

Vrij snel kwam een lijst van wielrenners naar buiten die samenwerkten met de arts, die meer dan tweehonderd sporters tot zijn klantenkring rekende.

Fuentes werd in eerste instantie vrijgesproken van het in gevaar brengen van de gezondheid van sporters. Aanklager Serrano ging met steun van het Wereldantidopingbureau WADA, het Internationaal Olympisch Comité IOC en de Internationale Wielrenunie UCI tevergeefs in beroep.

In 2009 vond justitie een nieuwe invalshoek en werd Fuentes ”een overtreding tegen de publieke gezondheid” verweten. Bij gebrek aan dopingwetgeving werden de betrokken sporters niet door justitie vervolgd.

Bloedstalen

Sportbonden probeerden ondertussen tevergeefs vrijgave van bloedmonsters te bewerkstelligen. Buiten de lijst met zo’n zestig betrokken wielrenners kwamen er nooit namen van andere sporters naar buiten.

De rechter bepaalde dat de bloedstalen sowieso niet beschikbaar worden gesteld zolang het onderzoek niet gesloten was. De bescherming van de privacy kreeg voorrang boven het belang van de anti-dopingbeweging.

Fuentes krijgt dinsdag eerst nog de gelegenheid het woord te voeren, daarna volgt de uitspraak van de rechter, die maximaal twee jaar gevangenisstraf kan opleggen. Pas dan volgt het antwoord op de prangende vraag of de Spaanse sportwereld zich alsnog grote zorgen moet maken.

Vaak is gesuggereerd dat voetballers, tennissers en atleten gebruikmaakten van de diensten van de arts, nooit met hard bewijs. Fuentes zelf hield het tijdens één van de zittingen op ”een atleet, een voetballer en een bokser”.

Teleurstellend

”We zullen zien of we de bloedzakken krijgen of niet”, zei David Howman, algemeen directeur van het WADA. ”De sport heeft het recht te weten van wie het bloed is, wie betrokken is bij deze dopingzaak.”

”Alle informatie die we krijgen kan van belang voor de sport zijn. In 2006 is dit aan het licht gekomen en in 2013 weten we nog steeds niet veel. Dat is teleurstellend.”

© ANP