Tijdens de Ronde van Italië laat NUsport regelmatig een Giro-volger aan het woord. Vandaag laat oud-renner Léon van Bon zijn licht schijnen over onder meer Robert Gesink en de weersomstandigheden.

Gesink liet zich dinsdag zien in de finale, maar had pech. Heeft hij zich herpakt?
“Ik ben als fotograaf in de Ronde van Italië en heb hem even gesproken. Hij was zwaar teleurgesteld en terecht. Als je voor de overwinning rijdt, baal je van dat soort pech. Hij was wel blij dat hij zich weer een beetje goed voelde, zoals voor de inzinking van afgelopen weekend. Het is natuurlijk helemaal super dat hij weer is gaan aanvallen. Dat getuigt wel van mentale weerbaarheid. Als je je grote doel, de top vijf, moet laten varen en twee dagen daarna weer voor de aanval kiest. Dat vind ik wel sterk. Als je zo’n knauw krijgt, is het heel makkelijk om in het peloton te blijven zitten. Hij gaat opportunistisch koersen.”

Critici zeggen dat pech goede renners niet overkomt.
“Ik heb er moeite mee hoe hij wordt afgebrand. Hij is 26 en nu al bijna afgeschreven. Je hoopt dat een paar dingen hem niet overkomen, maar dit heeft hij ook niet verdiend. Ik geloof er nog steeds in dat hij een grote ronde goed kan rijden.”

Het wordt de renners wel moeilijk gemaakt door de weergoden. Voor vrijdag wordt een gevoelstemperatuur van min twintig voorspeld. Heb jij dat wel eens meegemaakt?
“Nee, ik heb wel met min zes in Parijs-Nice rondgereden. Ik kan je verzekeren: dat is verschrikkelijk, echt geen lolletje. Voor de moraal is het heel zwaar. Als het zulk slecht weer is, is het gewoon moeilijk om erbij te blijven. Achteraf zijn het vooral mooie herinneringen. Gesink baalde trouwens dat het slecht weer ging worden omdat de etappes dan worden ingekort.”

Vincenzo Nibali lijkt onbedreigd naar de zege te gaan. Wordt de roze trui nog aangevallen?
“Ik zie geen echte aanwijzing dat hij hier niet gaat winnen. Ik verwacht Rigoberto Uran nog wel in de bergen, maar het gat is natuurlijk al heel groot. Nibali gaat niet snel zenuwachtig worden. Of Evans nog gaat aanvallen? Als hij kan, zal die gaan. Als hij niks doet, is het gewoon een teken dat hij niet veel beter kan.”

Je loopt rond in Italië. Leeft de Giro een beetje daar?
“Het was vanochtend bij de start beredruk. Het publiek blijft komen ondanks de dopingperikelen, maar bedrijven zijn natuurlijk ook belangrijk. Ik heb begrepen dat ze het daarmee ook hier lastig hebben, net als de Nederlandse ploegen die een sponsor zoeken. Dat heeft ook met de financiële crisis te maken. Dan zit je niet in een makkelijk parket. Met het spektakel hier maken ze wel reclame voor de koers.”

© NUsport/Charlie Bootsman