Chris Froome is de eerste winnaar van de gele trui sinds het USADA-rapport Lance Armstrong ten val bracht.

Door Anne Joldersma

De Brit, die zaterdag zijn eindzege in de Tour veiligstelde, beaamt dat door de recente dopingschandalen de last van het geel nog groter is.

“Het is absoluut een uitdaging geweest”, blikte Froome zaterdag terug op de dagen dat hij de gele trui door Frankrijk droeg. “Ik snap ook volledig waar het vandaan komt. De drager van het geel ligt nu onder een enorm vergrootglas en krijgt heel wat kritiek te verduren.”

“Dat is ook logisch als je ziet waar de sport vandaan komt. Het zal lang duren, maar ik zal er alles aan doen om te laten zien dat het wielrennen een nieuwe weg is ingeslagen.”

Toch benadrukt Froome dat de vraagtekens die de afgelopen weken bij zijn prestaties gezet zijn, niets verandert aan zijn vreugde. “Het is gewoon nog een obstakel geweest dat ik samen met mijn team heb moeten overwinnen.”

Vooruitgang

Froome, die bevestigde dat hij de komende weken criteriums zal rijden in Nederland en België, is van mening dat hij nog flink zal moeten verbeteren, wil hij ook in de toekomst kunnen blijven meestrijden om het geel.

“Ik weet niet wat de toekomst zal brengen, maar eigenlijk zit ik pas net in de sport. Dit is mijn zesde seizoen als prof. Hoewel ik de afgelopen jaren in relatief korte tijd veel progressie heb geboekt, weiger ik te geloven dat ik geen vooruitgang meer kan boeken.”

“Ik denk dat ik in bijna elk onderdeel van het wielrennen nog verbeteringen kan aanbrengen. Van het tijdrijden tot het dalen. Maar ik wil volgend jaar vooral beter voorbereid zijn voor de hectiek en de verplichtingen die het geel met zich meebrengen.”

Quintana

Volgens de kopman van Team Sky zal Nairo Quintana mogelijk zijn grootste uitdager worden.

“Hij is echt de renner van de toekomst. Deze hele Tour heeft hij laten zien een geweldige klimmer te zijn. Ik heb heel veel respect voor iemand die zo jong, zo goed is”, beschreef hij de nummer twee van het algemeen klassement en de winnaar van de witte trui en de bolletjestrui.

Lees alles over de Tour op onze special

Bekijk alle klassementen

© NUsport/Anne Joldersma