Komend weekend wordt de derde editie van de 24 uurswedstrijd Gulbergen 24 gehouden. Dit evenement wordt georganiseerd op en rond Landgoed Gulbergen. De ronde van ongeveer 8 kilometer loopt door Nuenen en Geldrop-Mierlo, over Bospark ’t Wolfsven en via een tijdelijke brug over het kanaal naar het zogeheten ‘Dak van Brabant’, met 60 meter boven NAP het hoogste punt van Brabant.

In een etmaal klimmen de deelnemers vaak meer dan drie keer de Alpe d’Huez. Voorzitter Benni Schrurs: “Bij de inschrijvingen voor het evenement bleek weer dat Gulbergen24 er voor iedereen is. Oud en jong, topper of beginneling, uit Nuenen of Engeland, man of vrouw, iedere mountainbiker gaat over hetzelfde parcours en iedereen zal moe en voldaan zijn na de race. Dat geldt zelfs voor de drie Olympische deelnemers. Met Bart Brentjes hebben we een Olympische winnaar in ons midden en met Bas Peters een deelnemer aan de Spelen van 2004. Ambassadeur Rudi van Houts, deelnemer aan de laatste Spelen in Londen, geeft het startschot en kan snel daarna zelf aan de bak. Hij  doet mee aan de 24-uurs marathon. Die persoonlijke primeur beleeft hij op “zijn” Gulbergen24 met een eigen team. Maar de overige honderden deelnemers zijn net zo belangrijk voor ons. Het is en blijft een breedtesportevenement. Sportiviteit en collegialiteit zijn voor alle mountainbikers vanzelfsprekend hoewel de ambitie en het niveau van deelnemers sterk verschillen. Sommige deelnemers hebben nauwelijks de Gulberg opgefietst, maar gaan als team toch hun eigen uitdaging aan.”

Individueel

Na de start om 13.00 uur volgen nog vele eenzame uren vooral voor de individuele deelnemers. Voorzitter Benni Schrurs: “Gelukkig is er altijd publiek op de been en vele vrijwilligers zijn 24 uur in touw om de zaak in goede banen te leiden.’s Nachts zijn delen van het parcours verlicht. Er is dit jaar door Philips extra veel aandacht besteed aan de LED-verlichting bij het evenement, voor de veiligheid, maar ook voor de mooie effecten. De mountainbikers rijden in de donkere periode door de evenemententent.” Sommige mountainbikers rijden helemaal solo 6 of 24 uur. Anderen rijden in teams. Zij geven steeds een registratiebidon als estafettestokje door. Die teams bestaan uit fietsvrienden, clubs, collega’s of families. Ondertussen worden alle ronden geregistreerd zodat na 6 en 24 uur de klassementen opgemaakt worden.