Pagina 1 van 3

schoenen? spd vs spd-sl

Geplaatst: 27 apr 2010 10:46
door franks14
Hey,

Ik heb net een tweedehands racefiets gekocht waar al SPD pedalen op gemonteerd zijn. Als complete leek, ik rij voorlopig met een oude racefiets met toeclips, moet ik dus nu gaan zoeken naar schoenen.
Ik heb volgende vragen:
Mijn vader heeft vroeger ook spd pedalen gehad en heeft die na een paar weken-maanden vervangen door look keo pedalen omdat hij het inklikken moeilijk vond met de spd, namelijk de exacte plaats van schoenplaatje -pedaal was volgens hem een hel... Hebben meerdere personen dezelfde ervaring want ik lees hier net op forum dat spd makkelijker is...
Tweede vraag: Kunnen alle schoenen met alle pedalen... als er maar het juiste schoenplaatje onder staat? Dit om te vermijden dat ik nu schoenen koop voor spd pedalen en na enkele maander erachter kom dat ik toch liever spd-sl probeer bijvoorbeeld en nieuwe schoenen moet kopen?

Bijkomende tips voor een beginnend fietser ivm pedalen-schoenen? Ja, helm, knie- en elleboogbeschermers zeker hahaha ;)
Ik bedoel eerder welke schoenen nemen ofzo..
O, bedoeling is 2-3 keer per week 1.5 tot 2 uurtjes op de fiets te zitten, niet meer door tijdsgebrek.
Alvast bedankt,
Frank

Geplaatst: 27 apr 2010 11:06
door nicovandijk
Beste Frank,

Welkom bij de club!
Ten aanzien van de schoenplaatjes:
SPD wordt doorgaans veel gebruikt in het mountainbiken en minder vaak bij racefietsen. SPD-SL of Look zie je op de weg heel veel. Er zijn ook nog andere mogelijkheden beschikbaar zoals speedplay.
In jouw geval zou ik misschien overstappen op SPD-SL of Look. Te meer omdat ik weet dat bijvoorbeeld het merk schoenen Sidi je mtb uitvoeringen hebt die met name geschikt zijn voor SPD en weg uitvoeringen waar SPD-SL of Look plaatjes onder gemonteerd kunnen worden. Ik weet niet exact hoe dit met Shimano schoenen zit. Overigens heb je van Shimano regelmatig een aanbieding dat je voor 1 euro een setje pedalen bij de schoenen krijgt. Zie ook het linkje hier.

Let wel dat het aspect shoenen een belangrijke keuze is als je toch in de week 4 tot 6uur op de fiets zit. Samen met je zadel zijn je schoenen een belangrijk contactpunt met je fiets. Slecht zittend schoeisel kan op den duur vervelende kwetsuren opleveren.
Er zijn zeer veel schoenmerken maar de "marktleiders" in Nederland zijn denk ik toch wel Shimano en Sidi.

Overigens denk ik dat het in- en uitklikken uit de pedalen bij de meeste typen bevestiging wel makkelijk zal gaan. Je kan bij de meeste pedalen namelijk instellen hoe strak de veer het plaatje op z'n plaats houdt.

Heel veel succes!

Geplaatst: 28 apr 2010 12:56
door sosse
Frank S,

Ikzelf ben ook een beginnend fietser (aantal jaartjes maar nu wat serieuzer oppakken). Ikzelf had ook een fiets met de spd pedalen. Goede schoenen gekocht maar ik kreeg toch steeds na een km of 70 pijn onderin mijn voet. Het oppervlak is voor mij te klein om constant druk om dat kleine stuk te zetten. Ik fiets nu met spd race pedalen en dat scheelt enorm.

Geplaatst: 28 apr 2010 13:26
door DeletedUser02
SPD heeft een (te) klein opvlak waarop je voet rust. Als je dus langer als 1-2 uur op de fiets zit, begin je daar last van te kijken. SPD-SL heeft een veel groter draagvlak voor je voeten en is dan ook veel fijner als (beginnende) racefietser. Vaak als je een setje Shimano schoenen koopt, is er wel een aanbieding dat je voor €1,- schoenplaatjes en pedalen meebestellen kunt. (Bundelaanbiedingen).

Geplaatst: 30 apr 2010 09:52
door franks14
bedankt voor de reacties tot hiertoe.
Gisteren al bij een fietsenmaker langsgeweest maar had er wat meer hulp verwacht...
Wou me eerder sturen naar de schoenen met ingewerkte zool voor spd pedalen omdat ik dan vlotter kan stappen alhoewel ik er geen issue van maak en ermee wil fietsen :)) en dat ik wel nieuwe racepedalen wil kopen.
Vroeg om meer uitleg over de schoenen (prijzen variëren van 46€ tot 250€) (wat is het verschil, wat is beter, wat bij enkel ritjes tot 2u...) omdat het mijn eerste paar raceschoenen zou zijn en ik kreeg als antwoordt: "tja, hoe duurder hoe beter, prijs zit hem ergens in hé. Kijk maar rond, de maten die we nog hebben staan allemaal in de winkel."
De vraag of er net een promotie liep werd beantwoordt met: "we hebben hier het hele jaar door scherpe prijzen."
Tja, dat is nu net niet wat ik verwacht had: had gehoopt dat ze me wat zou vertellen over kwaliteiten zolen(carbon of niet, is carbon nodig voor ritjes van 2u?), heb gehoord dat er schoenen zijn die beiden systemen van pedalen aankunnen (3 gaatjes en een gleufje, welke keuze hebben ze hierin), wat met bovenleer/stof kwaliteiten, wat met maatvoering per merk (sommige gelijke maat als normale schoen, anderen 1 of 2 maten groter...)
Ik heb me dus 20 minuten rot zitten zoeken in die winkel (lees ergeren) naar 2 paar schoenen die qua kleuren en qua maat 'vrij' goed waren: ééntje rond 100 euro en een ander rond 150 euro. (beiden enkel spd-sl pedaal compatibel)
Tja, ben zonder schoenen naar buiten gestapt.
Vandaag ga ik naar een andere winkel, zien of ze daar wel wat tijd hebben voor me zodat ik wel schoenen koop.

Geplaatst: 30 apr 2010 11:02
door bash
frank s schreef:Vandaag ga ik naar een andere winkel, zien of ze daar wel wat tijd hebben voor me zodat ik wel schoenen koop.

Wordt wat lastig, aangezien het Koninginnedag is...;-) Zo te horen ben je gewoon niet in de goede zaak terecht gekomen. Juist bij zo'n eerste aankoop is goed advies belangrijk. Kijk eens bij het bovenstaande linkje van de Shimano-aanbieding naar de deelnemers. Dat zijn waarschijnlijk allemaal FM's met waarschijnlijk een groter aanbod en aandacht voor de klant.

Gr,
Bas

Geplaatst: 30 apr 2010 11:20
door race-niek
ik heb op www.futurumshop.nl raceschoenen gekocht, waar race en spd schoenplaatjes op kan zetten.
dus dan kan je altijd nog kijken of je racependalen wil, en hoef je niet nieuwe schoenen te kopen.
http://www.futurumshop.nl/product/6105- ... hoen.phtml

Geplaatst: 30 apr 2010 11:39
door superrose
Okay, mijn eerste schoenen waren mountainbike schoenen, die had ik gekregen, mooie sidi's en ik had ook een mountainbike en spd pedalen dus dat klopte wel. Toen nam ik een racefiets erbij en kocht daar logischerwijs de pedalen bij die bij mijn schoenen pasten.
Daarna kocht ik een moiere racefiets en begon ik echt een beetje met fietsen. Ik had niet zo heel veel geld en kocht goedkope schoenen en daarbij spd-sl pedalen. Van die goedkopere shimano schoenen heb ik geen last gehad, het beviel me goed. toen ik daarna vaker en langer gineg fietsen ben ik overgestapt op betere schoenen, omdat na hele lange ritten ik mijn voeten wel ging voelen.

Als je net begint, niet hele lange ritten maakt en je ziet een leuk schoentje dat niet te duur is, zou ik zeggen dat je die gewoon kan kopen. Wel inderdaad spd-sl, want dat is een groter vlak onder je schoen, dat zorgt ervoor dat je minder last krijgt van druk op een klein plekje.

Wat betreft internet aankopen, ik zou het niet doen. Neem bijvoorbeeld Sidi schoenen, niet elke voet is daarvoor gemaakt.

Die goedkope schoenen van mij, ze waren perfect, totdat ik betere kocht, nu zijn die perfect en over een tijd zijn anderen het weer.

Koop een lekker instapmodel.

Geplaatst: 30 apr 2010 12:38
door franks14
Dankjewel, meer nuttige info hier op het forum dan bij de FM waar ik eerst ben langsgeweest :))

Samengevat komt het hier op neer:
best spd-sl compatibel schoenen = groter vlak, minder last van drukpunten
niet te dure schoen, gewoon ééntje dat goed past en ik mooi vind

Straks 2 winkels op het oog waar ik kan langsgaan (in belgië geen koninginnedag ;), ééntje die nog enkele modelletjes heeft staan van vorig jaar met korting. De tweede winkel doet mee aan de shimano105 bundelactie (gezien op site van shimano)

Geplaatst: 30 apr 2010 14:37
door warrior4jah
Ik heb ook aardig wat gegoogled op pedalen, het enige 'nadeel' van spd-sl is dat je maar aan een kant kan inklikken tov. gewoon spd.

Heb eigenlijk met dezelfde vragen gezeten als jou, succes met het zoeken naa spd-sl pedalen!
Wat het wennen betreft, dat valt erg mee.. ;)

[edit] Ik heb pas 1 keer gefietst (30KM) en ik had wat last van tintelende tenen, ik ben benieuwd wat jouw ervaring ermee is.

Geplaatst: 30 apr 2010 15:45
door superrose

Geplaatst: 30 apr 2010 17:10
door kauwvot
Ook Frank.

Het blijft natuurlijk altijd een persoonlijke kwestie (2 collega's rijden met SPD op hun naar-werk racer..), maar de grote glimlach op mijn gezicht sinds ik weer fiets komt doordat ik mijn oude Rivat schoenen, riempjes & toeclips vervangen heb door redelijk goede (Sidi) schoenen met (goedkope) SPD-SL pedalen, na 2..3 uur merk ik mijn voeten nog steeds niet, het zit en trapt als gegoten.

Als je (in de forse? minderheid) bent zoals ik en geen zijdelingse speling/draaing wilt veroorloven (was dat zo gewend met de toeclips), kies je bij SPD-SL nog rode plaatjes. Je bent dan wel even bezig met afstellen, anders knieproblemen gegarandeerd. Anders gewoon de gele plaatjes (met speling) nemen, zijn sowieso standaard bij de pedalen. SPD is altijd met speling trouwens.

In geval van keuze Sidi maat schoenen altijd zelf uitproberen!

Succes!