Klein_Verzet schreef: ↑21 jan 2019 12:53
"Elke sporter kan, zonder ingewikkelde laboratoriumtesten met lactaatmetingen, zelf zijn omslagpunt en trainingsintensiteiten vaststellen."
Het is alsof de tijd 30 jaar lang heeft stilgestaan. Toch zou ik zeggen, doe er je voordeel mee.
Het 1 sluit het ander toch niet uit? Tuurlijk kan je zonder tests je omslagpunt afschatten en je trainingszones vaststellen. En als je dan ook nog eens middenin de trainingszones gaat trainen (en niet op t randje aan de bovenkant), ga je daar echt wel prima progressie mee boeken.
Maar een lactaattest is daarme niet per definitie zinloos of overbodig. Dan kan je met 1 test (liefst met goed protocol), hetzelfde bepalen en dan incl het vermogen dat erbij hoort (bij hardlopen niet van toepassing, vermogensmeting staat daar nog maar in de kinderschoenen).
De zelfmethode is ok, maar werkt wel beter bij meer ervaren sporters die zo'n max inspanning van om en nabij een uur, ook goed op de limiet (gevoel) hebben kunnen uitvoeren en niet de laatste 10 minuten nog enorm overschot hadden. Je geeft ook aan dat je eigenlijk meerdere van die inspanningen wilt hebben om een beeld te krijgen. Niet meer dan logisch, en prima als handvat. Maar een goede lactaatmeting test ben je er in 1 keer. En dan bijv. elke 10 min. stap van 30watt erbij, met lactaat meting op minuut 2 en 8 van het blokje. constante trapfrequentie. Dan ben je misschien al met al een uur aan het trappen. Maar krijg je mooie meetpunten voor wattage, hartslag en lactaat. Kan je de knik in de grafiekjes (ongeveer bij 4 mmol/ml) bepalen. En kan je trainingszones gaan definieren op hartslag en op wattage. Mooi toch?
De test moet je wel sportspecifiek uitvoeren. Bij hardlopen liggen je zones anders dan op de fiets, omdat je andere spiergroepen gerbuikt. MAar dat geldt ook voor de zelftests natuurlijk.