Flandrien weer
Let wel, ik fiets ook het liefst als het mooi weer is. Maar indoor is niets voor mij ...
Fiets Magazine nr. 12-2024 is nu verkrijgbaar! Bestel jouw exemplaar zonder verzendkosten in onze shop, voor jezelf of als cadeau voor iemand anders!
Ik heb vroeger genoeg in de regen en de modder gereden. Materiaal dat snel verslijt, fiets kuisen, frequent lek, dikwijls koud, opspattend water en modder, kledij vuil, enz... Nu er een alternatief bestaat om het slechtere weer te vermijden, verkies ik het virtuele boven het reële. Maar dat moet iedereen uiteraard voor zichzelf uitmaken.i-mac schreef: ↑02 jan 2023 17:30Spatborden helpen al veel. Ik heb er geen moeite mee om een paar uur in de regen te fietsen. Een goede regenjas vindt ik persoonlijk een goede investering. Als je bovenlichaam droog blijft, helpt dat al heel veel. En van de overschoenen van Spatzwear ben ik ook heel erg tevreden. Handschoenen is soms wel een probleem. Dan maar een 2de set meenemen.
Ik snap je pubt niet echt. Waarom zou je je zonnepanelen weg doen?borgmonster schreef: ↑02 jan 2023 20:39 Mijn zonnepanelen met 3.99 kWp gaven vorig jaar in totaal 4,26 MWh aan elektriciteit. Nu las ik dat een MWh aan gas op de energiemarkt vanochtend 70 euro deed.
Dan zou ik het afgelopen jaar in totaal voor 300 euro aan energie hebben gemaakt met mijn zonnepanelen. Omdat er bij mij ook nog DC/AC verliezen en transportverliezen optreden is de daadwerkelijk bruikbare hoeveelheid energie die ik heb geproduceerd eigenlijk al beduidend kleiner terwijl de energiewaarde van het gas grotendeels gelijk blijft (door een gasleiding is het energieverlies kleiner dan door een AC-geleider).
Dan is een zonnepaneel toch helemaal niet zo energiezuinig of energie-efficiënt of milieuvriendelijk? Weliswaar geldt dat verbranding van gas CO2 oplevert die met zonnepanelen niet wordt geproduceerd, maar al met al (waar het om gaat dus) maakt het natuurlijk allemaal geen ene bips uit. Het is gewoon zand naar de woestijn brengen (of water naar de zee, maar deze uitspraak van m'n buurvrouw vele jaren geleden vind ik leuker).
Voorts las ik dat de basis van het CO2/opwarming model niet blijkt te kloppen. Belgische onderzoekers hebben met verbeterde technieken kunnen constateren dat de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer tot zo'n 400 miljoen jaar geleden veel en veel lager was dan wat men aannam. Door die hoger CO2 waarde zou het toen veel warmer zijn geweest. Door opkomst van grotere en andere planten verdween het CO2 grotendeels uit de atmosfeer en daalde de temperatuur. Tot zover de aanname waar ons CO2/opwarming-model op was gebaseerd. Nu blijkt de CO2 concentratie in de atmosfeer toentertijd niet hoger dan in het tijdperk erna te zijn geweest. Oftewel, CO2 is geen directe graadmeter voor de temperatuur. Wellicht een gevolg van iets anders, maar blijkbaar niet de oorzaak.
http://dx.doi.org/10.1038/s41467-022-35085-9
Hoe moet dat nu met mijn zonnepanelen? Toch maar inruilen voor een cv-ketel?
De mijne hebben zich al lang en breed terugverdiend. Het gaat me om het grotere plaatje. Gas blijft goedkoper voor verwarming dan elektriciteit.
Als academisch geschoolde ingenieur kan ik wel begrijpen dat zulk onderzoek inhoudelijke waarde en relevantie heeft."Wetenschappelijk" onderzoek over wat er miljoenen jaren geleden gebeurd is, neem ik altijd met een korrel zout. En bespaar je fossiele brandstoffen niet voor het milieu, doe het dan voor verminderde afhankelijkheid van bedenkelijke regimes.