Als ze zonder voorkeursstemmen in de kamer zijn gekomen, moeten ze gewoon wieberen.JPAR schreef: ↑28 okt 2023 22:18Dat ben ik ook met je eens, maar dan moet zo'n vertegenwoordiger niet om het minste uit een partij stappen. Daarmee vertegenwoordig je het volk niet. Je maakt het alleen maar moeilijker.
Politiek
Niet zijken maar reiden !
- Enzzo
- Forum-lid HC
- Berichten: 8687
- Lid geworden op: 18 jul 2018 11:21
- Locatie: Frankrijk, Spanje, Italie
daniel1975 schreef: ↑28 okt 2023 21:39 Ik doel op die dwarsliggers die uit een fractie stappen en dan solo door gaan. Die zetel hoort bij de partij, niet bij dde nummer 12 oid van de kieslijst.
Nee zo werkt het niet. Iemand wordt verkozen in een democratisch systeem met een aantal stemmen van de kiezers (je kleurt je vakje rood voor de partij en vervolgens kruis je de persoon aan waarbinnen je voor die partij stemt)
Dat systeem veranderen vereist een wijziging in het kiesrecht , dus een wijziging in de grondwet.
Was het allemaal maar zo simpel! Of ja: gelukkig niet want anders zouden we hier op dit (fiets)forum zomaar even de hele kieswet veranderen…
Nijdig over 't stuur Van uwen driewieler gebogen Ge waart nog kind
Ge ving nog nie veel wind
Ge ving nog nie veel wind
En als "iedereen" op de bovenste drie stemt en een partij krijgt 10 zetels, dan hebben die laatste 7 mensen toch een partijzetel en geen persoonlijke. Die persoonlijke zetel van plek 10, of welke dan ook, zou je alleen met voorkeurstemmen moeten krijgen.
Ja, uiteraard, Jongens en Wetenschap zo interessant (en vaak grappig).Enzzo schreef: ↑28 okt 2023 20:45Lugosi schreef:Oh, maar als trouwe luisteraar van het afgeserveerde (schandalig!) Interne Keuken herinner ik me die uitzending.
Ps, en off-topic; misschien was je dan ook wel liefhebber van de min of meer voorganger van interne keuken, Jongens en wetenschap?
Ik in elk geval wel! Hoewel (ook) daarin nogaleens de plank volledig werd misgeslagen. Het was in elk geval een type serieus radio entertainment met een prachtige redactionele achterban die je tegenwoordig nog zelden tegenkomt!
Friedl' Lesage Maakt op zondag ook nog zo’n pareltje: twee uur lang een heel inhoudelijk gesprek met zeer diverse gasten (één per aflevering)
Echt zeldzaam!
Daar waar Jongens en Wetenschap zich richtte op het verklaren van.... beroep deed op kennis, techneuten, wetenschappers, etc.... is dat bij programma's van Lesage (maar ook bijvoorbeeld van Pat Donnez) meer een benadering vanuit een persoonlijke narratief. Wat soms heel interessant kan zijn en heel inzichtelijk, maar toch duidelijk een andere insteek. Minder universeel.
Interne keuken hield het midden tussen beide methodes omdat het zich meestal baseerde op de publicatie van een boek, film of artikel.
- daniel1975
- Forum-lid HC
- Berichten: 40160
- Lid geworden op: 11 nov 2004 14:14
Dit dus.
Zoals pino schreef, en ik ook al meerdere malen: bij voldoende persoonlijke voorkeurstemmen is het jouw stoel, anders van de partij.
Less is bore
Ik zou als partij kijken of je binnen de partij consensus kunt vinden om te zorgen dat zetels bij de partij blijven. Neem als voorbeeld Haga (heb ik al eerder aangehaald). Hij vertrekt bij de VVD, neemt zijn zetel mee, sluit zich aan bij FVD, komt vervolgens hoog op de lijst te staan en wederom in de kamer, vertrekt na een aantal weken weer uit die partij en neemt weer zijn zetel mee.
Basso Astra - Wilier Gran Turismo - http://www.dvn.nl/
Het probleem met zetels die eigendom zijn van de partij is dat het de partij de macht geeft om verplicht mee te stemmen met wat de partijleiding vindt. Daarmee maak je de kamer min of meer overbodig.
Een verdeling tussen "partijslaven" en leden die zich een eigen mening kunnen veroorloven op basis van voorkeurstemmen, lijkt mij ook niet wenselijk.
Een kiesdrempel ben ik wel voor. Daarmee filter je ook minimaal eens in de vier jaar de niet levensvatbare eenpitters uit het systeem.
Een verdeling tussen "partijslaven" en leden die zich een eigen mening kunnen veroorloven op basis van voorkeurstemmen, lijkt mij ook niet wenselijk.
Een kiesdrempel ben ik wel voor. Daarmee filter je ook minimaal eens in de vier jaar de niet levensvatbare eenpitters uit het systeem.
Campagnolo Ultra Dork
Maar kun je met een kiesdrempel dan überhaupt eenpitter worden dan? Zou BBB dan de kans krijgen om door te groeien of zoals eerder de PvdD?
Die verdwijnen, zonder voldoende stemmen, vanzelf bij de volgende verkiezingen.
Het blijft lastig. Als ik nu naar de peilingen kijk dan krijgen we enorm veel partijen met 1, 2, 3 of 4 zetels. Daar kun je toch niets mee?
Basso Astra - Wilier Gran Turismo - http://www.dvn.nl/