daniel1975 schreef: ↑05 jun 2024 11:34
Dus Trump gooit de geldkraan dicht, Putin davert lekker door naar Kiev en de oorlog is klaar. Topredenatie!!
Je kunt heel veel vinden van de EU (oekraiene moet NIET bij de eu komen imho), maar veel landen willen graag dichter bij het westen staan dan bij Rusland. Ergens vanuit hun oogpunt nog te begrijpen ook. Niemand heeft Putin aangeraakt, geen militair oid heeft een voet over de grens gezet en Putin begint een oorlog. Wie is hier nu het meest fout?
Je maakt er een karikatuur van maar het vredesvoorstel dat twee maanden na de inval op tafel lag kwam min of meer daar op neer. Het bezet deel wordt Russisch, de rest van het land wordt een neutrale zone die eventueel deel kan uitmaken van de EU maar niet van de Navo. Er zijn ook eisen over beperkte bewapening van het resterend deel en vrijheidsgaranties via VN. Het voorstel was nog niet tot in de details uitgewerkt maar de aanvaarding lag verrassend kortbij. Dat het niet is doorgegaan komt door bepaalde (zowel ideologische als economische krachten) die baat hebben bij een langere oorlog die uiteindelijk wel hetzelfde resultaat zal kennen. Dat Johnson één van de drijvende krachten was tegen het vredesakkoord en voorstander van een lange oorlog is uiteraard geen verrassing.
Dat 'die landen' en het Westen in het algemeen nooit actie uitgelokt hebben van Rusland is niet correct. Zie wat er in Moldavie gebeurt met wetswijzigingen omtrent verkoop grond aan buitenlands multinationals (net zoals dit twintig jaar geleden in Oekraine gebeurde). Het staat trouwens allemaal in de Rand publicaties hoe het Westen via politieke druk, subsidies, Ngo-werking de regio moest destabiliseren vanuit een economisch ideologisch motief en zo gebeurde het ook, letterlijk zoals het in de handleiding stond.
Je laatste zin verklaart je redenering. Het gaat in machtspolitiek nooit, maar dan ook nooit over juist of fout, nooit over goed of slecht. Het gaat over macht, de kosten en baten en het compromis waar voordeel uitgehaald kan worden. En vergis je niet, ooit stopt die oorlog, gaat men aan tafel en net daar achter komen de delegaties met zakenmensen die onmiddellijk terug beginnen zoals voorheen.
Ik snap dat de doorsnee burger dit in conflict brengt met zijn moraliteit, maar dit is hoe politiek werkt. De doctrines van de invloedssferen hebben na wo2 mede gezorgd voor stabiliteit en vrede, de kostprijs die je daarvoor betaald is dat niet ieder individu of ieder land zijn zin kan doen (waar het vanuit een moralistisch punt wel recht op heeft).
Dus neen, Oekraine heeft niet de keus om toe te treden tot de Navo en Westerse raketten te plaatsen. Net zoals Cuba dat niet heeft.
Het trieste is dat het resultaat hetzelfde zal zijn, alleen zullen er veeel meer doden zijn (en zullen enkele bedrijfstakken grote winsten gemaakt hebben).