Geef hier je mening over wat je van het magazine vindt.

Artikel houdbaarheidsdatum helmen op fietssite

Gebruikersavatar
martinbo
Forum-lid
Berichten: 629
Lid geworden op: 25 feb 2007 21:10
Locatie: Puth

Gebruikersavatar martinbo 19 mei 2024 18:17

Tussendoor schreef: 19 mei 2024 14:18 Alleen vraag ik mij af waarom je NIET meer dan 2-3 jaar met dezelfde helm zou willen rijden.
:winkthumb:

1094
Forum-lid
Berichten: 2083
Lid geworden op: 07 feb 2015 16:59

1094 19 mei 2024 20:42

Ik heb 10 jaar gefietst met mn vorige helm en die ligt nog in de schuur. Heb niet het idee dat deze minder sterk is geworden

Gebruikersavatar
rob74
Forum-lid HC
Berichten: 6119
Lid geworden op: 13 nov 2007 22:36
Locatie: Utrecht
Contact

Gebruikersavatar rob74 19 mei 2024 20:47

Tussendoor schreef: 19 mei 2024 16:11 Maar nog steeds is het wachten op een kwalitatief hoogstaand artikel van Fiets...
Ik moest toch wel even gniffelen. :lol: Ik ben opgehouden met wachten op kwalitatief hoogstaand artikelen van Fiets. Ik zou zeggen, verwacht niet teveel van het magazine. Het is een feel-good tijdschrift. Een beetje met de mond van de adverteerders spreken en aardige stukjes schijven. Ze hebben niet de capaciteit en tijd voor echt gedegen journalistiek.
Live fast; die young. mijn blog

Gebruikersavatar
NicoNB
Forum-lid
Berichten: 3294
Lid geworden op: 24 sep 2011 11:07

Gebruikersavatar NicoNB 19 mei 2024 20:56

Neem maar een gratis abo op chatgpt

De levensduur van fietshelmen is een belangrijk aspect met betrekking tot de veiligheid van fietsers. Hier zijn enkele belangrijke punten die je in overweging moet nemen:
Algemeen Advies Over Vervanging

Reguliere Vervanging
: Veel fabrikanten en veiligheidsexperts raden aan om een fietshelm elke 3 tot 5 jaar te vervangen. Dit advies is gebaseerd op de normale slijtage van de materialen waaruit de helm is gemaakt, zoals het schuim en de buitenste schaal, die na verloop van tijd kunnen degraderen door blootstelling aan zonlicht, warmte, zweet en andere omgevingsfactoren.

Na een Val: Als je een val hebt gehad waarbij je helm een harde klap heeft opgevangen, moet je de helm onmiddellijk vervangen. Zelfs als er geen zichtbare schade is, kan de interne structuur van de helm zijn aangetast, wat de bescherming die de helm biedt, vermindert.

Materialen en Slijtage


EPS Schuim: De meeste fietshelmen zijn gemaakt van geëxpandeerd polystyreen (EPS) schuim, dat bedoeld is om eenmalig impact te absorberen. Na een harde klap kan dit materiaal samendrukken en niet meer dezelfde bescherming bieden.

UV-Schade: Langdurige blootstelling aan zonlicht kan de buitenste schaal van de helm broos maken en het schuim degradeert. Dit is een reden waarom het belangrijk is om de helm op een koele, droge plaats te bewaren als deze niet in gebruik is.

Zweet en Chemische Blootstelling: Zweet en blootstelling aan chemische stoffen, zoals zonnebrandmiddelen en insectenwerende middelen, kunnen de materialen van de helm aantasten. Regelmatige reiniging en onderhoud kunnen helpen om de levensduur van de helm te verlengen, maar uiteindelijk zal slijtage optreden.

Controle en Onderhoud

Visuele Inspectie: Regelmatig controleren op zichtbare scheuren, deuken of andere tekenen van schade is essentieel. Als er iets verdachts wordt opgemerkt, moet de helm onmiddellijk worden vervangen.

Bandjes en Gespen: De riemen en gespen moeten ook regelmatig worden gecontroleerd. Versleten of beschadigde riemen kunnen niet de juiste pasvorm bieden, wat de effectiviteit van de helm vermindert.

Normen en Certificering

Het is ook belangrijk om te controleren of de helm voldoet aan de huidige veiligheidsnormen, zoals de Europese EN 1078 of de Amerikaanse CPSC. Deze normen worden periodiek bijgewerkt, en oudere helmen voldoen mogelijk niet aan de nieuwste veiligheidscriteria.
Samenvatting

De veiligheid van een fietshelm hangt sterk af van de staat van de helm en de mate waarin deze is blootgesteld aan slijtage en schade. Voor optimale bescherming moet een fietshelm regelmatig worden vervangen, zeker na een val, en goed worden onderhouden. Het volgen van de richtlijnen van de fabrikant en regelmatig inspecteren van de helm kunnen helpen om veilig te blijven tijdens het fietsen.


Is EPS schuim gevoelig voor veroudering?


EPS (geëxpandeerd polystyreen) schuim is gevoelig voor veroudering. Hier zijn enkele factoren die bijdragen aan de veroudering van EPS schuim:
Verouderingsfactoren

UV-Straling: Langdurige blootstelling aan zonlicht kan de structuur van EPS schuim aantasten. UV-stralen kunnen het materiaal broos maken en de beschermende eigenschappen verminderen.

Temperatuur: Hoge temperaturen kunnen de chemische structuur van EPS schuim beïnvloeden, waardoor het sneller degradeert. Dit geldt ook voor extreme koude, hoewel de effecten daarvan meestal minder ernstig zijn.

Mechanische Schade: Herhaalde kleine schokken en trillingen kunnen microscopische scheurtjes in het schuim veroorzaken. Hoewel deze niet altijd zichtbaar zijn, kunnen ze de beschermende werking van het schuim verminderen.

Vocht en Chemische Stoffen: Blootstelling aan vocht, zweet en chemische stoffen zoals zonnebrandmiddelen en insectenwerende middelen kan het schuim aantasten en de levensduur verkorten.

Effecten van Veroudering

Verlies van Schokabsorptie: EPS schuim is ontworpen om eenmalig een impact op te vangen. Na verloop van tijd kan het materiaal zijn schokabsorberende vermogen verliezen, zelfs zonder zichtbare schade.

Structurele Integriteit: Naarmate EPS schuim ouder wordt, kan het broos worden en barsten of in kleine stukjes uiteenvallen. Dit vermindert de algehele sterkte en veiligheid van de helm.

Onderhoud en Opslag

Om de levensduur van een helm met EPS schuim te verlengen, is het belangrijk om de helm goed te onderhouden en op te slaan:

Bescherming tegen Zonlicht: Bewaar de helm op een koele, droge plaats uit direct zonlicht wanneer deze niet in gebruik is.

Reiniging: Reinig de helm regelmatig met een mild reinigingsmiddel en water. Vermijd agressieve chemicaliën die het schuim kunnen aantasten.

Visuele Inspectie: Controleer de helm regelmatig op tekenen van slijtage, scheuren of andere schade. Als er iets verdachts wordt opgemerkt, vervang de helm dan onmiddellijk.

Vervangingsadvies

Vanwege de gevoeligheid van EPS schuim voor veroudering, raden fabrikanten en veiligheidsexperts aan om fietshelmen elke 3 tot 5 jaar te vervangen, zelfs als de helm geen zichtbare schade vertoont. Dit zorgt ervoor dat de helm de beste bescherming blijft bieden.

galileo2
Forum-lid
Berichten: 1185
Lid geworden op: 01 aug 2011 22:18
Locatie: Belgie

galileo2 19 mei 2024 21:16

Een helm zal wel langer meegaan.
Maar op 3 jaar tijd,zit ik zo’n 1000 uur op de fiets en heeft die helm 1000 u op mijn (zweet) kop gezeten.

rikkert
Forum-lid
Berichten: 3764
Lid geworden op: 29 aug 2007 21:58
Locatie: N-H

rikkert 19 mei 2024 21:34

NicoNB schreef: 19 mei 2024 20:56 Neem maar een gratis abo op chatgpt
ChatGPT is een AI-taalmodel dat werd getraind op een grote hoeveelheid tekst uit verschillende bronnen (bv. Wikipedia, boeken, nieuwsartikelen, wetenschappelijke tijdschriften). De dataset had informatie over gebeurtenissen tot 2021, wat betekent dat informatie over recentere gebeurtenissen ontbreekt.

Het is belangrijk om te begrijpen dat ChatGPT geen toegang heeft tot een database met feiten om je vragen te beantwoorden. In plaats daarvan zijn de antwoorden gebaseerd op patronen die de tool ontdekte in de trainingsgegevens.

ChatGPT is dus niet altijd betrouwbaar. De chatbot kan algemene kennisvragen meestal accuraat beantwoorden, maar kan ook gemakkelijk misleidende antwoorden geven op meer gespecialiseerde onderwerpen.

Een ander gevolg van deze manier van antwoorden genereren is dat ChatGPT gebruikte bronnen meestal niet nauwkeurig kan citeren. De tool weet niet echt op welke bron een specifieke bewering gebaseerd is. Het is het beste om alle informatie die de tool geeft te controleren met betrouwbare bronnen.

Noot van Rikkert: Ik zeg niet dat bovenstaande waar of niet waar is. Maar het wordt nu als feit gepresenteerd. Als heel veel mensen op internet neerzetten dat een helm na twee weken verpoederd, denkt chatgpt vanzelf dat het nog zo is ook, dat leert ie zichzelf dan. Nogmaals, ik zeg niet dat het niet waar is, maar....

Overigens heb ik geen hele dure helm, dus als ik val is dat pech en vervang ik hem gewoon (voor 70 euro heb je tegenwoordig een comfortabele helm). Dan is de pijn van het weggooien van een helm die er nog goed uitziet een stuk minder.
Time flies like an arrow; fruit flies like a banana.

Tussendoor
Forum-lid
Berichten: 425
Lid geworden op: 20 jun 2022 21:09

Tussendoor 19 mei 2024 23:14

Ik heb een afbeelding gevonden van een helm die in stof uiteen valt.....

Afbeelding

wasbeer2006
Forum-lid HC
Berichten: 13605
Lid geworden op: 14 feb 2008 13:47

wasbeer2006 14 jun 2024 21:17

Ik heb er de apparatuur niet voor maar mijn huidige helm is denk ik vier jaar, nog wel een paar oude liggen ook.
Die zouden mooi getest kunnen worden.

Als je ze een beetje normaal bewaart zal het echt wel loslopen.
Maar vier a vijf jaar vind ik prima als vervang termijn.

leon1
Forum-lid
Berichten: 3297
Lid geworden op: 12 dec 2008 22:25

leon1 15 jun 2024 11:27

Al een tijdje geleden heeft (volgens mij) Tour magazin een test met oude helmen gedaan. Ik weet de uitkomst niet meer precies maar de oude helmen boden nog prima bescherming.
Ride bikes, not tanks!

leon1
Forum-lid
Berichten: 3297
Lid geworden op: 12 dec 2008 22:25

leon1 15 jun 2024 11:29

Ride bikes, not tanks!

Tussendoor
Forum-lid
Berichten: 425
Lid geworden op: 20 jun 2022 21:09

Tussendoor 15 jun 2024 22:34

Ja, er zijn meer van dat soort onderzoeken, maar wanneer komt "Fiets" nou zijn belofte na om zo'n artikel te maken? Dat is meer mijn punt...

jsparie
Forum-lid
Berichten: 3097
Lid geworden op: 12 aug 2005 00:55

jsparie 02 jul 2024 09:31

Precies, deze test herinner ik mij ook nog. In principe niets mis met oudere helmen. Weet niet of je echt representatieve objectieve testen kunt doen. Levensduur zal in zeer belangrijke mate afhangen van het gebruik en dat is voor iedereen anders. Extreem zweten, heel veel fietsen, helm lang in de zon laten liggen, nonchalant neergooien of na ieder gebruik netjes schoon spoelen, niet veel of niet veel in de zon fietsen, helm altijd voorzichtig neerleggen etc. Je weet zelf wel wat je past. De een koopt om het jaar het nieuwe en voor sommigen blijkt uit deze test is er niets mis mee om met een 9 jaar oude helm te fietsen.

Plaats reactie