Wil je een nieuwe racefiets kopen? Hulp nodig? Stel al je vragen hier!

Beginner met een verhaal...zoekt raad/tips/advies

joers
Forum-lid
Berichten: 349
Lid geworden op: 25 feb 2011 18:21

joers 25 feb 2011 18:27

Beste mensen,

Ik benfanatiek hardloper (loop 3 tot 4 keer per week hard, zo'n 10 km. per keer). Dat doe ik nu ruim een jaar.
In december 2009 heb ik een maagverkleining gehad (ik woog op 1 december 2009 nog ruim 145 kilo!) Na de operatie en revalidatie woog ik 90 kilo (en middels schommel ik tussen de 85 en 90). Ben dus zon ruime 50 kilo afgevallen in de tijd.
Door het hardlopen is mijn conditie gewoon geweldig gegroeid en voel ik me super. Ik wil dus dolgraag blijven sporten!

Helaas ben ik 3 weken geleden geopereerd aan mijn knie. Ik bleek daar zwaar kraakbeenletsel te hebben (chondropathie graad 3), afkomstig van een ski-ongeluk 12 jaar geleden. Er is 3 weken terug flink wat kraakbeen uit mijn knie weggefreesd. Helaas groeit dat niet meer aan en moet ik me ermee zien te redden.
De orthopeed en de fysio hebben me nu sterk afgeraden om nog ooit te gaan hardlopen, omdat dat een zware belasting is voor de knie. Dat is dus een zware tegenvaller!
Ze hebben me nu aangeraden te gaan fietsen (mountainbiken of wielrennen) als ik dan toch wil blijven sporten. Is een veel minder zware belasting voor de knie en ik kan tóch lekker blijven sporten.

En sporten wil ik absoluut blijven doen... Ik ga dus komende weken/maanden op zoek naar een racefiets. Dat moet er eentje zijn die niet te duur is, maar die wel geschikt is om ook echt mee te gaan fietsen als lid van een TWC hier in het dorp.
Ik heb daar al contacten mee lopen en ze willen me graag verwelkomen. Nogmaals: ik ben een complete leek en beginner. Twee linker handen en geen enkele verstand van racefietsen.

Wie kan me tips geven? Ik heb een budget van max 750 euro voor de fiets. Welke merken zijn prima voor een beginner, maar kunnen op de langere termijn ook nog mee? Waar sla ik geen slecht figuur mee als ik me bij een fietsgroep zou aansuiten? Wat zijn eventuele do's en don'ts? Is occassion een idee? Waar let ik op?

Ik heb wat rondgekeken en zag o.a. Focus fietsen, ik zag een fraaie Cube die nieuw maar 559 kost, maar ik ben leek en heb geen idee wat verstandig is.
Oh...tips als..."Spaar door en koop over een jaar een fiets van 2500 euro" heb ik nu niks aan, ik wil komend voorjaar wel weer kunnen sporten, als mijn knie zover hersteld is. Ik hoop dat er mensen zijn, die me kunnen helpen?
Still the same....maar dan 60 kilo lichter! And it feels great!! / rides a Stevens Aspin Ultegra

Gebruikersavatar
rob74
Forum-lid HC
Berichten: 6074
Lid geworden op: 13 nov 2007 22:36
Locatie: Utrecht
Contact

Gebruikersavatar rob74 25 feb 2011 18:34

tip:
Verhoog je budget naar 1000 euro. Voor 1000 euro koop je een fiets waar je 3-5 jaar mee vooruit kan. Een 750 euro is een net niets budget. Te weinig voor iets nieuws; genoeg voor de tweedehands markt maar dan ben je de categorie beginners modellen voorbij. Of verlaag je budget naar 500 euro en koop op marktplaats een beginnersfiets.

nog een tip:
Lees dit forum eens door. Er is heel veel info te vinden voor een beginner
Live fast; die young. mijn blog

Gebruikersavatar
canyon81
Forum-lid
Berichten: 782
Lid geworden op: 05 sep 2009 20:43

Gebruikersavatar canyon81 25 feb 2011 18:35

Allereerst welkom op het forum!
Een nieuwe fiets gaat lastig worden met jouw budget. Met name de wielen die in deze prijsklasse worden aangeboden zijn voor jouw gewicht waarschijnlijk niet toereikend. Mijn advies zou zijn: zoek een goede tweedehands voor zo'n 500 euro, en je koopt voor de rest een handgespaakt setje wielen.
Maar je gaat vast nog meer goede adviezen krijgen :)
Eenvoud kenmerkt het ware.

pietr
Forum-lid
Berichten: 534
Lid geworden op: 24 nov 2005 12:08

pietr 25 feb 2011 18:43

Mooi dat je zoveel bent afgevallen en dat je het volhoudt. Ik loop ook regelmatig, maar ik heb helaas te vaak kleine en grote blessures. Zelfs bij het fietsen krijg ik last van mijn knie. Ik ben nu voor die knieproblemen ook in de onderzoeksmolen terecht gekomen.

Nu jouw vraag. Voor die prijs is deze fiets een prima keuze: klik. Een goede, no nonsens fiets. Voor die prijs zijn er veel alternatieven, maar ik zou kiezen voor een fietsenmaker in de buurt die jou kan helpen als er iets aan de hand is. Deze fiets kost € 899,-, maar je kunt hier wel 10% vanaf krijgen als je niets inruilt. De wielset is in ieder geval op jouw gewicht berekend.

Als ik op dit moment in jouw schoenen zou staan, kocht ik deze fiets. Bedenk wel dat je ook nog geld kwijt bent aan pedalen, schoenen, helm etc. Succes met je zoektocht.
Scott Addict SE
Bulls Copperhead 3

Gebruikersavatar
depoldertoerist
Forum-lid
Berichten: 1773
Lid geworden op: 28 mei 2009 21:57
Locatie: Waddinxveen
Contact

Gebruikersavatar depoldertoerist 25 feb 2011 22:53

Dag Joers,

met jouw verhaal is het denk ik heel belangrijk dat je goed op de fiets gezet wordt. Koop dus niet zomaar een fiets van marktplaats maar ga naar een FM. Je komt dan vrijwel zeker wel uit op een tweedehands. Maar dat geeft niets. Van een goede tweedehands kun je jaren plezier hebben.

Het mooie van fietsen is inderdaad dat je gewrichten geen gewicht hoeven te dragen, maar met een verkeerd afgestelde fiets kan je toch nog flink last krijgen van je knieën.

kijk, gewoon om een idee te krijgen, eens op de site van Biketotaal en selcteer bij de tweedehandsfietsen eens race. Dan zie je dat er genoeg mogelijk is met jouw budget.

Maar bij het tourclubje waar je contact hebt moeten ze je toch ook kunnen helpen, zeker met een betrouwbare FM bij jou in de buurt.

Succes!
BIKE to Work. Work to Eat. Eat to live. Live to BIKE

farelli
Forum-lid
Berichten: 2603
Lid geworden op: 24 feb 2010 22:14

farelli 25 feb 2011 22:56

Helemaal mee eens.
Kom, we gaan de fietsjes voeren
http://fabiofarelli.blogspot.com

Gebruikersavatar
klimmer
Forum-lid HC
Berichten: 7939
Lid geworden op: 14 apr 2004 20:52
Locatie: Geleen

Gebruikersavatar klimmer 25 feb 2011 23:13

Pietr schreef:Voor die prijs is deze fiets een prima keuze: klik. De wielset is in ieder geval op jouw gewicht berekend.


Ik ken Ryde velgen niet (kennelijk een OEM), maar wil wel graag bijleren van anderen. Wat mij dus zeer benieuwd (anderen misschien ook?), is, hoe jouw oordeel over velg en vooral over de kwaliteit van het machinale spaakwerk, toch behoorlijk stellig, tot stand is gekomen. Zit je in de branche, of heb je zelf zo'n fiets? Of?
Bedankt alvast voor je toelichting.

kevke86
Forum-lid
Berichten: 97
Lid geworden op: 15 sep 2010 17:30

kevke86 26 feb 2011 09:27

sterk dat je zoveel afvalde en wil blijven sporten na zon knieblessure! Maar idd bij de FM gaan want als je eenmaal keer verkeerd op de fiets raakt...
Alhoewel dat is nog geen zekerheid dat je er goed op zit, want ik was ook naar de FM geweest, en oké me fietskader is oké van maat maar al de rest had hij wel wat raar afgesteld...
Maar dat is bij iedereen anders natuurlijk!

Gebruikersavatar
ponsteen
Forum-lid
Berichten: 2924
Lid geworden op: 17 mei 2004 12:21

Gebruikersavatar ponsteen 26 feb 2011 09:53

Een vergelijkbare fiets is een Sensa Umbria in de Tiagra uitvoering (special deal), die voor 789 euro op de website staat. Ik vind de Focus wel heel wat mooier (niet beter, fietsen zijn helemaal gelijk). In de categorie nieuwe fietsen tot 900 euro zijn er met volledige Tiagra afmontage weinig alternatieven.

Het gaat meer over het type wielset. Wielsets bij deze fietsen zijn relatief zware aluminium velgen, ingespaakt met 36 spaken (gekruist ingespaakt, maakt de boel ook steviger). Dit type wielset kan gewoon hogere gewichten aan.

pietr
Forum-lid
Berichten: 534
Lid geworden op: 24 nov 2005 12:08

pietr 26 feb 2011 10:11

ponsteen schreef:Het gaat meer over het type wielset. Wielsets bij deze fietsen zijn relatief zware aluminium velgen, ingespaakt met 36 spaken (gekruist ingespaakt, maakt de boel ook steviger). Dit type wielset kan gewoon hogere gewichten aan.

+1
klimmer schreef:Ik ken Ryde velgen niet (kennelijk een OEM), maar wil wel graag bijleren van anderen. Wat mij dus zeer benieuwd (anderen misschien ook?), is, hoe jouw oordeel over velg en vooral over de kwaliteit van het machinale spaakwerk, toch behoorlijk stellig, tot stand is gekomen. Zit je in de branche, of heb je zelf zo'n fiets? Of?
Bedankt alvast voor je toelichting.

Ryde = Rigida. De Flyer is een set wielen uit de categorie zoals aangehaald door ponsteen. Je ziet ze regelmatig gemonteerd op Duitse "bang for the buck" fietsen.

Voor het spaakwerk ben ik niet zo bang, de spaken kunnen altijd nagetrokken worden.
Scott Addict SE
Bulls Copperhead 3

joers
Forum-lid
Berichten: 349
Lid geworden op: 25 feb 2011 18:21

joers 27 feb 2011 21:08

Veel info....ik ben bij een FM geweest en die heeft wat maten genomen.
Hij had toevallig een fraaie Giant Defy staan....nieuw. Fietsje zat fijn...en was volgens hem ook een prima beginnersfiets.
Maar ik ga komende week/weken nog naar en andere, iets meer op race gespecialiseerde zaak toe. Die had vanalles tweedehands staan (zei hij aan de telefoon).
Ik heb geen haast.....maar zal vast allemaal wel goed komen.
Pietr schreef: Ik loop ook regelmatig, maar ik heb helaas te vaak kleine en grote blessures. Zelfs bij het fietsen krijg ik last van mijn knie. Ik ben nu voor die knieproblemen ook in de onderzoeksmolen terecht gekomen.
Tja...met die molen begon het bij mij ook helaas.....ben er ook zwaar kapot van dat lopen voorbij is...maar goed.
Still the same....maar dan 60 kilo lichter! And it feels great!! / rides a Stevens Aspin Ultegra

goodriddance
Forum-lid
Berichten: 138
Lid geworden op: 09 jul 2010 17:42

goodriddance 28 feb 2011 10:20

1. Vergeet merken en kijk vooral naar de afmontage.

2. Met je budget schurk je tegen Shimano 105 afmontage aan. Dat is erg goede kwaliteit waar je jaren mee vooruit kunt. Echter, dan heb je alleen je fiets (Bulls, Stevens, Red Bull etc frame) en nog geen kleding etc etc.

3. Laat je goed opmeten bij een fietsenmaker. Goed zitten is cruciaal, daarna goede afmontage en het merk is daarna pas interessant.

Succes met fietsen!

Plaats reactie