Op 5 juni verschijnt bij Uitgeverij Habbekrats Mont Purgatoire, het eerste fotoboek van de jonge Rotterdamse fotograaf Adriaan van der Ploeg (1984). Naast een indringende serie portretten van wielertoeristen op beruchte beklimmingen, bevat het boek teksten van Wilfried de Jong, Ilja Leonard Pfeijffer, Jeroen Wielaert, Karl Vannieuwkerke en Hans Aarsman.  

In de zomer van 2009 verblijft Adriaan van der Ploeg in het Franse departement Rhône-Alpes. Op de camping waar hij overnacht, wordt hij omringd door hordes mannen van middelbare leeftijd, die overdag op dure fietsen legendarische bergen beklimmen. Nieuwsgierig als hij is, leent hij een racefiets en sterft duizend doden tijdens een ongetrainde beklimming van de Alpe D’Huez. Van der Ploeg wordt gegrepen door het fenomeen ‘wielertoerisme’ en begint te fotograferen. Met een telelens posteert hij zich in de bochten van de Mont Ventoux en de Alpe d’Huez, waar hij genadeloos inzoomt op de inspanningen van het peloton der naamlozen.

 De serie Mont Purgatoire doet in eerste instantie denken aan de conventionele foto’s uit het sportkatern, maar een tweede blik legt de inhoud bloot: geen wieleridolen maar antihelden, die collectief op zoek zijn naar een unieke ervaring. In wielerliteratuur en -fotografie gaat de aandacht van oudsher uit naar de grote rondes, de klassiekers of de grote namen uit het peloton. Van der Ploegs focus op de amateur is zeldzaam.

De foto’s uit dit boek zijn te bezichtigen op een expositie die is gelieerd aan de tentoonstelling ‘Tour Experience’ in de Kunsthal, die het verhaal vertelt van de bijzondere geschiedenis van Nederlanders en de Tour de France. Zowel Mont Purgatoire als Tour Experience zijn te bezichtigen tot en met 29 augustus 2010.

Mont Purgatoire, Adriaan van der Ploeg, Uitgeverij HabbekratsNur 652, € 25,99, ISBN 978 90 488 0640 9

Het boek is verkrijgbaar op www.montpurgatoire.nl