Hoe slecht is alcohol
-
- Forum-lid
- Berichten: 414
- Lid geworden op: 18 apr 2007 14:06
Ik lees een beetje mee op 't moment, maar ik kan werkelijk geen touw aan jouw argumentatie vastknopen Katuut. Kom eens met wat steekhoudender uiteenzettingen! Of met wat verwijzingen naar literatuur. Dan kan iedereen delen in jouw verstrekkende kennis....
Le vélo est mon squelette extérieur - vrij naar Alfred Jarry (1873-1907)
[quote="Amclassic-fan"]Als er iemand zaken door elkaar heen haalt dan ben jij het toch echt volgens mij.
- Alcohol zit gewoon in bier, alcohol werkt vocht afdrijvend, dus werkt bier vocht afdrijvend.
- Die 3,5 gram koolhydraat in bier wil ik toch niet als iets "goeds" noemen, als herstel heb je er helemaal niets aan omdat het veel te weinig is en voor diegene die 20 glazen op een avond drinken zorgt het dat ze er dik van worden.
- De TS had het idd over de avond van te voren te veel drinken, maar daarna begon er iemand over bier als hersteldrank.
- Kom maar op met die artikelen dat eiwitten het herstel niet bevorderen (vooral in de vorm van een hogere koolhydraat van 't lichaam), dan kan ik namelijk 2,5 kg eiwitten en een bus Born recovery in de verkoop doen. Je neemt die eiwitten niet omdat je er een te kort van zou hebben.
- Er heeft niemand gezegd dat water de afbraak van alcohol stimuleerd, enkel dat er water nodig is om de alcohol af te breken.
[/quote]
Ik ben het eens met je post, behalve dat laatste puntje. Ik kan me vergissen, maar ik dacht dat alcohol in de lever wordt afgebroken met behulp van een enzyme (en H2O2 wordt omgezet naar H20 bij deze stap).
Maar alcohol heeft idd een vochtafdrijvend effect, en daarom is het wel interessant om water te drinken.
En, nog een beetje on-topic, een ploegmaat van me vertelde dat hij afwisselt tijdens het drinken. Pintjes, water, pintjes, water.
- Alcohol zit gewoon in bier, alcohol werkt vocht afdrijvend, dus werkt bier vocht afdrijvend.
- Die 3,5 gram koolhydraat in bier wil ik toch niet als iets "goeds" noemen, als herstel heb je er helemaal niets aan omdat het veel te weinig is en voor diegene die 20 glazen op een avond drinken zorgt het dat ze er dik van worden.
- De TS had het idd over de avond van te voren te veel drinken, maar daarna begon er iemand over bier als hersteldrank.
- Kom maar op met die artikelen dat eiwitten het herstel niet bevorderen (vooral in de vorm van een hogere koolhydraat van 't lichaam), dan kan ik namelijk 2,5 kg eiwitten en een bus Born recovery in de verkoop doen. Je neemt die eiwitten niet omdat je er een te kort van zou hebben.
- Er heeft niemand gezegd dat water de afbraak van alcohol stimuleerd, enkel dat er water nodig is om de alcohol af te breken.
[/quote]
Ik ben het eens met je post, behalve dat laatste puntje. Ik kan me vergissen, maar ik dacht dat alcohol in de lever wordt afgebroken met behulp van een enzyme (en H2O2 wordt omgezet naar H20 bij deze stap).
Maar alcohol heeft idd een vochtafdrijvend effect, en daarom is het wel interessant om water te drinken.
En, nog een beetje on-topic, een ploegmaat van me vertelde dat hij afwisselt tijdens het drinken. Pintjes, water, pintjes, water.
Na wat theoretisch geneuzel even een praktisch verhaal;
(Veel) Bier na een zware inspanning zorgt bij mij er voor dat ik de inspanning al snel niet meer voel (in de benen bijvoorbeeld). De volgende dag voel ik de benen ook nauwelijks, maar ze zijn tegelijkertijd nauwelijks hersteld. Pas de dag dáárna merk ik het effect van de training, en over het algemeen is dat geen positief effect...
Met het oog op de vochthuishouding, lijkt het me duidelijk dat alcohol vóór het sporten nog minder werkt.
(Veel) Bier na een zware inspanning zorgt bij mij er voor dat ik de inspanning al snel niet meer voel (in de benen bijvoorbeeld). De volgende dag voel ik de benen ook nauwelijks, maar ze zijn tegelijkertijd nauwelijks hersteld. Pas de dag dáárna merk ik het effect van de training, en over het algemeen is dat geen positief effect...
Met het oog op de vochthuishouding, lijkt het me duidelijk dat alcohol vóór het sporten nog minder werkt.
Nog even alle conclusies op een rijtje en eigen toevoegingen:
1. alcohol bevat niet de goede energie
Alcohol bevat de verkeerde brandstof, namelijk alcohol en niet koolhydraten. In bier zitten beide. Echter het blijft alcohol, ondanks het feit dat er slechts 5% van in zit, heeft het een slechte invloed op de sportprestatie. Iedereen die verteld dat een glas bier na een training beter is dan een sportdrank of zelfs water die verteld onzin.
1. alcohol is vochtafdrijvend
Alcohol zorgt ervoor dat nieren en lever overuren moeten draaien. Hierdoor hebben deze organen vocht nodig, welke meestal in pure vorm, bij veel alcohol consupmtie, met name bij dranken met lage percentages, in bijna pure vorm weer worden geurineerd. dat verklaart ook waarom je na veel bier drinken toch een bijna helder urine hebt.
Het lijkt dus alsof je door veel bier te drinken veel vocht opneemt. Maar het omgekeerde is dus waar. Zou je tijdens sporten dus veel alcohol drinken zal je prestatie drastich verlagen, immers 2% vochtverlies leverd 10% prestatie verlies en dit neemt kwadratisch af.
3. Eiwitten bevorderen het herstel
Net als bij andere voedingsstoffen zijn er verschillende eiwitten te herkennen. We hebben dierlijke eiwitten, wey-eiwitten, aminozuren (wat in feite een sort van afgebroeken eiwitten zijn), etc.
Het heeft weinig zin direct na de training een stuk biefstuk of een ei te gaan bakken, immers heb je directe eiwitten nodig. Deze eiwitten zijn vaak te vinden in de bekende hersteldranken als born supple plus. Echter zijn er genoeg goedkopere varianten te vinden. Deze zijn doorgaans in iedere sportwinkel te koop (ook in gespecialiseerde krachttrainingswinkels).
De inname na een inspanning binnen 30 min. dient te bestaan uit ongeveer de volgende verhouding, koolhydraten - eiwitten: 4/6 - 1.
1. alcohol bevat niet de goede energie
Alcohol bevat de verkeerde brandstof, namelijk alcohol en niet koolhydraten. In bier zitten beide. Echter het blijft alcohol, ondanks het feit dat er slechts 5% van in zit, heeft het een slechte invloed op de sportprestatie. Iedereen die verteld dat een glas bier na een training beter is dan een sportdrank of zelfs water die verteld onzin.
1. alcohol is vochtafdrijvend
Alcohol zorgt ervoor dat nieren en lever overuren moeten draaien. Hierdoor hebben deze organen vocht nodig, welke meestal in pure vorm, bij veel alcohol consupmtie, met name bij dranken met lage percentages, in bijna pure vorm weer worden geurineerd. dat verklaart ook waarom je na veel bier drinken toch een bijna helder urine hebt.
Het lijkt dus alsof je door veel bier te drinken veel vocht opneemt. Maar het omgekeerde is dus waar. Zou je tijdens sporten dus veel alcohol drinken zal je prestatie drastich verlagen, immers 2% vochtverlies leverd 10% prestatie verlies en dit neemt kwadratisch af.
3. Eiwitten bevorderen het herstel
Net als bij andere voedingsstoffen zijn er verschillende eiwitten te herkennen. We hebben dierlijke eiwitten, wey-eiwitten, aminozuren (wat in feite een sort van afgebroeken eiwitten zijn), etc.
Het heeft weinig zin direct na de training een stuk biefstuk of een ei te gaan bakken, immers heb je directe eiwitten nodig. Deze eiwitten zijn vaak te vinden in de bekende hersteldranken als born supple plus. Echter zijn er genoeg goedkopere varianten te vinden. Deze zijn doorgaans in iedere sportwinkel te koop (ook in gespecialiseerde krachttrainingswinkels).
De inname na een inspanning binnen 30 min. dient te bestaan uit ongeveer de volgende verhouding, koolhydraten - eiwitten: 4/6 - 1.
Trainen met je hoofd
Fietsen met je hart
Afzien met je ziel
Fietsen met je hart
Afzien met je ziel
mooi samen gevat.
maar volgens mij..... gaat het hier niet om net nuttigen van alcohol net na een training of vergis ik me nu? naar mijn mening gaat het hier om nuttigen een tijd voor een training of iig een tijd na een training.
een kleine mate van alcohol is goed voor hart en bloedvaten en dus zeker niet slecht voor een sporter:
bron http://www.alcoholinfo.nl/index.cfm?a=3 ... hflldkgwli
een extra nemen van water bevordert volgens mij de afbraak van alcohol in de lever niet. misschien ondersteunt het het wel.
@ Specliffeddes neem eens het boek 'sportfysiologie' ISBN10: 9035227743
maar volgens mij..... gaat het hier niet om net nuttigen van alcohol net na een training of vergis ik me nu? naar mijn mening gaat het hier om nuttigen een tijd voor een training of iig een tijd na een training.
een kleine mate van alcohol is goed voor hart en bloedvaten en dus zeker niet slecht voor een sporter:
bron http://www.alcoholinfo.nl/index.cfm?a=3 ... hflldkgwli
een extra nemen van water bevordert volgens mij de afbraak van alcohol in de lever niet. misschien ondersteunt het het wel.
@ Specliffeddes neem eens het boek 'sportfysiologie' ISBN10: 9035227743
- de zwarten
- Forum-lid HC
- Berichten: 4229
- Lid geworden op: 17 dec 2006 22:17
"een extra nemen van water bevordert volgens mij de afbraak van alcohol in de lever niet. misschien ondersteunt het het wel."
@ Katuut: Je spreekt jezelf hier tegen. Zeg dan gewoon helemaal niets!
@ Katuut: neem eens het boek logica voor beginners en blijf van dat bier af als je voor de computer zit! ISBN: 000000001
Ik weet niet wat de invloeden van alcohol zijn op de prestatie. Ik weet alleen van mezelf dat ik nooit ga drinken de avond vóór, of vlak na een training/inspanning. Het enige positieve dat ik aan alcohol en drugs voor mezelf zie is dat hoe minder je ervan neemt, hoe gevoeliger je eraan wordt, en hoe minder je ervan nodig hebt om zat/stoned te zijn. Helemaal niets van drinken/drugs = minder uitlaatkleppen, en dat zit vooral in het hoofd. Ik ben er vrij zeker van dat juist sportmannen meer aankunnen quá drank en drugs, maar hoe heviger en intenser de sport, des te meer moet je je lichaam rust gunnen. Drank en drugs vreten energie, dus buiten het seizoen kan het nog net wel even om het hoofd leeg te maken (als het dat al niet was!
@ Katuut: Je spreekt jezelf hier tegen. Zeg dan gewoon helemaal niets!
@ Katuut: neem eens het boek logica voor beginners en blijf van dat bier af als je voor de computer zit! ISBN: 000000001
Ik weet niet wat de invloeden van alcohol zijn op de prestatie. Ik weet alleen van mezelf dat ik nooit ga drinken de avond vóór, of vlak na een training/inspanning. Het enige positieve dat ik aan alcohol en drugs voor mezelf zie is dat hoe minder je ervan neemt, hoe gevoeliger je eraan wordt, en hoe minder je ervan nodig hebt om zat/stoned te zijn. Helemaal niets van drinken/drugs = minder uitlaatkleppen, en dat zit vooral in het hoofd. Ik ben er vrij zeker van dat juist sportmannen meer aankunnen quá drank en drugs, maar hoe heviger en intenser de sport, des te meer moet je je lichaam rust gunnen. Drank en drugs vreten energie, dus buiten het seizoen kan het nog net wel even om het hoofd leeg te maken (als het dat al niet was!
Bianchi EV Titanium (koers), Pinarello Asolo (kasseien), Colnago Master (kafee).
©®
©®
lekker offtopic geneuzel
misschien leg ik wat onduidelijk uit wat ik echt bedoel. ik wil er toch wel graag op wijzen dat ik mijn alo heb afgerond en bewegingswetenschappen studeer.
de vraag van de auteur van de openingspost is of alcohol slecht is voor een sporter.
wat ik bedoel te zeggen is:
een geringe hoeveelheid alcohol voor een sporter is eerder goed dan slecht. 5-8 glazen bier vind ik geen geringe hoeveelheid.
inname van eiwitten direct na het sporten heeft zeker zn nut echter tijdens je volledige herstel, dat na een zeer zware training zelfs 96 uur kan bedragen, kun je beter op je KH letten dan op je eiwitten mede door de reden die ik eerder aangegeven heb.
training bestaat voor 30% slechts uit de training zelf de rest is voeding, rust en externe factoren (bijv stress) als je in de periode waarin je eigenlijk je rust moet pakken zwaar gaat drinken is dat inderdaad niet al te gezond.
een extra nemen van water bevordert volgens mij de afbraak van alcohol in de lever niet. misschien ondersteunt het het wel."
water versnelt de afbraak niet maar misschien ondersteunt het de lever zodat het die alcohol uberhaupt in die anderhalf uur kan afbreken
misschien leg ik wat onduidelijk uit wat ik echt bedoel. ik wil er toch wel graag op wijzen dat ik mijn alo heb afgerond en bewegingswetenschappen studeer.
de vraag van de auteur van de openingspost is of alcohol slecht is voor een sporter.
wat ik bedoel te zeggen is:
een geringe hoeveelheid alcohol voor een sporter is eerder goed dan slecht. 5-8 glazen bier vind ik geen geringe hoeveelheid.
inname van eiwitten direct na het sporten heeft zeker zn nut echter tijdens je volledige herstel, dat na een zeer zware training zelfs 96 uur kan bedragen, kun je beter op je KH letten dan op je eiwitten mede door de reden die ik eerder aangegeven heb.
training bestaat voor 30% slechts uit de training zelf de rest is voeding, rust en externe factoren (bijv stress) als je in de periode waarin je eigenlijk je rust moet pakken zwaar gaat drinken is dat inderdaad niet al te gezond.
een extra nemen van water bevordert volgens mij de afbraak van alcohol in de lever niet. misschien ondersteunt het het wel."
water versnelt de afbraak niet maar misschien ondersteunt het de lever zodat het die alcohol uberhaupt in die anderhalf uur kan afbreken
Nog meer offtopic...
Ha katuut, waar ben je bezig met bewegingswetenschappen? Ik heb biomedische wetenschappen gedaan in Nijmegen, een afstudeerrichting is bewegingswetenschappen. Ik heb ooit gekozen voor toxicologie, maar in d'r tijd ook wat extra vakjes bewegingswetenschappen gedaan. Erg leuk.
Ff een biologie lesje over alcohol.
De vochtafdrijvende werking van bier en andere alcoholische dranken wordt veroorzaakt door de osmotische waarde van alcohol. Een vergelijkbaar effect als het drinken van zeewater. Uit het weefsel wordt vocht onttrokken en naar de bloedbaan gezogen. Hierdoor wordt je bloed volume hoger en je bloed dunner. Dit verhoogde bloedvolume zorgt ervoor dat je nieren gaan werken en dat je enorm moet plassen. Het dunnere bloed is positief voor je hart omdat ie minder hart hoeft te pompen.
Ons lichaam kan perfect alcohol verbranden, zelfs liever nog dan koolhydraten. Omdat er in bier ook koolhydraten (met een lage glycemische index, ofwel langzame koolhydraten) zitten worden deze in het lichaam geparkeerd doordat ze worden omgezet in slechte verzadigde vetten. Hierdoor ontstaat de mooie bierbuik.
Toxicologisch gezien is alcohol een van de slechtste genotsmiddelen die er is. Je lichaam is beter bestand tegen de meeste harddrugs dan tegen alcohol. Alcohol is namelijk funest voor je lever. Het is in vergelijking wel een stuk minder verslavend, met minder sociale problemen vandien.
Alcohol wordt in de lever omgezet dmv alcoholdehydrogenase tot aceetaldehyde. Deze enzymatische stap kan alleen in de lever plaats vinden. En er is, zoals ik hier al gelezen heb, geen enkel middel die deze enzymatische stap versnelt. Veel water drinken verminderd het vochtafdrijvende effect door verdunning, maar zorgt zeker niet voor een versnelling van de enzymatische stap. Er is wel een methode om meer enzym te produceren en dat is veel trainen, veel drinken dus. Onze vrienden uit Rusland zijn grootmeesters. Zij kunnen veel alcohol drinken en toch bijna niet dronken worden. Er wordt normaal ongeveer 1 glas alcohol per uur afgebroken, zij kunnen er veel meer per uur afbreken.
Alcohol is een klein vet oplosbaar molecuul, dat betekent dat het gemakkelijk over de bloed-hersenbarrière gaat en dat voelen we. Om dit wat tegen te gaan is het eten van vette snacks een aanrader. Vet wordt door de bloedbaan getransporteerd in grote bollen, lipoproteinen, alcohol kan ook in die bollen oplossen en dat voorkomt transport naar de hersenen. Dit resulteert in een minder hoge en geleidelijkere alcohol piek in de hersenen.
De Aceetaldehyde verzorgt de verschrikkelijke hoofdpijn een dag na je iets te gezellige avond. Aceetaldehyde is ook erg giftig het is namelijk enorm kankerverwekkend.
In 2006 heeft de gezondheidsraad een rapport uitgebracht waarin de schadelijke effecten van alcohol worden besproken. Meer dan 1 glas alcohol per dag zorgt bij vrouwen voor 10% hogere kans op het ontwikkelen van borstkanker. Dit is erg veel. Voor de chemische industrie heeft dit betekend dat alcohol niet meer gebruikt mag gaan worden in schoonmaakmiddelen. Absolute onzin natuurlijk omdat je ’s avonds thuis met een drankje veel meer alcohol binnen krijgt dan bij het gebruik van alcohol houdende middelen. Maargoed dat is onze Nederlandse arbo.
De reden dat topsporters vroeger alcohol gebruikten is het effect op onze gemoedstoestand. Een beetje alcohol geeft ons namelijk een losser gevoel, we durven meer en denken dat we de hele wereld aan kunnen. Dit betekend minder zenuwen voor een belangrijke wedstrijd, en vaak betere prestaties.
Lichamelijk zijn er alleen maar nadelen ook voor het herstel.
Groet Graven
Ha katuut, waar ben je bezig met bewegingswetenschappen? Ik heb biomedische wetenschappen gedaan in Nijmegen, een afstudeerrichting is bewegingswetenschappen. Ik heb ooit gekozen voor toxicologie, maar in d'r tijd ook wat extra vakjes bewegingswetenschappen gedaan. Erg leuk.
Ff een biologie lesje over alcohol.
De vochtafdrijvende werking van bier en andere alcoholische dranken wordt veroorzaakt door de osmotische waarde van alcohol. Een vergelijkbaar effect als het drinken van zeewater. Uit het weefsel wordt vocht onttrokken en naar de bloedbaan gezogen. Hierdoor wordt je bloed volume hoger en je bloed dunner. Dit verhoogde bloedvolume zorgt ervoor dat je nieren gaan werken en dat je enorm moet plassen. Het dunnere bloed is positief voor je hart omdat ie minder hart hoeft te pompen.
Ons lichaam kan perfect alcohol verbranden, zelfs liever nog dan koolhydraten. Omdat er in bier ook koolhydraten (met een lage glycemische index, ofwel langzame koolhydraten) zitten worden deze in het lichaam geparkeerd doordat ze worden omgezet in slechte verzadigde vetten. Hierdoor ontstaat de mooie bierbuik.
Toxicologisch gezien is alcohol een van de slechtste genotsmiddelen die er is. Je lichaam is beter bestand tegen de meeste harddrugs dan tegen alcohol. Alcohol is namelijk funest voor je lever. Het is in vergelijking wel een stuk minder verslavend, met minder sociale problemen vandien.
Alcohol wordt in de lever omgezet dmv alcoholdehydrogenase tot aceetaldehyde. Deze enzymatische stap kan alleen in de lever plaats vinden. En er is, zoals ik hier al gelezen heb, geen enkel middel die deze enzymatische stap versnelt. Veel water drinken verminderd het vochtafdrijvende effect door verdunning, maar zorgt zeker niet voor een versnelling van de enzymatische stap. Er is wel een methode om meer enzym te produceren en dat is veel trainen, veel drinken dus. Onze vrienden uit Rusland zijn grootmeesters. Zij kunnen veel alcohol drinken en toch bijna niet dronken worden. Er wordt normaal ongeveer 1 glas alcohol per uur afgebroken, zij kunnen er veel meer per uur afbreken.
Alcohol is een klein vet oplosbaar molecuul, dat betekent dat het gemakkelijk over de bloed-hersenbarrière gaat en dat voelen we. Om dit wat tegen te gaan is het eten van vette snacks een aanrader. Vet wordt door de bloedbaan getransporteerd in grote bollen, lipoproteinen, alcohol kan ook in die bollen oplossen en dat voorkomt transport naar de hersenen. Dit resulteert in een minder hoge en geleidelijkere alcohol piek in de hersenen.
De Aceetaldehyde verzorgt de verschrikkelijke hoofdpijn een dag na je iets te gezellige avond. Aceetaldehyde is ook erg giftig het is namelijk enorm kankerverwekkend.
In 2006 heeft de gezondheidsraad een rapport uitgebracht waarin de schadelijke effecten van alcohol worden besproken. Meer dan 1 glas alcohol per dag zorgt bij vrouwen voor 10% hogere kans op het ontwikkelen van borstkanker. Dit is erg veel. Voor de chemische industrie heeft dit betekend dat alcohol niet meer gebruikt mag gaan worden in schoonmaakmiddelen. Absolute onzin natuurlijk omdat je ’s avonds thuis met een drankje veel meer alcohol binnen krijgt dan bij het gebruik van alcohol houdende middelen. Maargoed dat is onze Nederlandse arbo.
De reden dat topsporters vroeger alcohol gebruikten is het effect op onze gemoedstoestand. Een beetje alcohol geeft ons namelijk een losser gevoel, we durven meer en denken dat we de hele wereld aan kunnen. Dit betekend minder zenuwen voor een belangrijke wedstrijd, en vaak betere prestaties.
Lichamelijk zijn er alleen maar nadelen ook voor het herstel.
Groet Graven
-
- Forum-lid
- Berichten: 414
- Lid geworden op: 18 apr 2007 14:06
Kijk op zoiets zat ik te wachten. Ondanks het jargon - ik ben een onverbiddelijke alpha - een zeer begrijpelijke uitleg. Dank Graven!
Le vélo est mon squelette extérieur - vrij naar Alfred Jarry (1873-1907)
-
- Forum-lid
- Berichten: 17
- Lid geworden op: 26 apr 2007 20:58
Hoe slecht is alchohol ?? Teveel bier voor of juist na een serieuze inspanning is echt niet goed. Maar in deze hele discusie gaat het alleen maar over bier. Ik heb ergens gelezen dat rode wijn wat dat betreft veel beter zou zijn dan bier. Dit zou te maken hebben met een bepaalde stof die wel in rode wijn zit maar niet in bier. En omdat in rode wijn ook alchohol zit graag reacties op bovengenoemde stelling omdat ik het niet het hele verhaal weet .
Hoi Skeelerjoske
Hou je vast, dit wordt pittige kost .
Wat je zegt klopt helemaal. In wijn, met name rode wijn, zitten hoge concentraties tannines. Tannines zijn anti-oxidanten, net zoals een aantal vitamines. Zoals het woord al zegt kunnen deze stoffen oxidatie tegen gaan. Wat houdt dat in?
Daarvoor moet je eerst weten wat oxiderende stoffen doen.
“Vrije radicalen” ofwel oxidanten zijn stoffen die enorm goed reageren met moleculen waar ons lichaam mee is opgebouwd. Ze komen in je lichaam doordat we sigarettenrook en uitlaatgassen inademen maar ook door onze verbranding zelf en zelfs door ons immuun systeem worden deze stoffen gemaakt.
Deze stoffen kunnen zorgen voor schade aan ons DNA wat weer kanker tot gevolg kan hebben. Het kan ook zorgen voor weefsel schade wat zorgt voor hart en vaatziekte en reumatische klachten als je daar gevoelig voor bent. Al met al niet goed dus. Anti-oxidanten kunnen deze vrije radicalen wegvangen. Althans dat blijkt uit proefjes in kleine kweekbakjes. Of dit daadwerkelijk ook in het lichaam gebeurd is nog steeds onduidelijk. We weten dat deze stoffen goed voor ons zijn maar hoe ze precies werken is nog een beetje vaag.
Voor ons als sporters zou een vitamine preparaat goed kunnen zijn om te herstellen van alle vrije radicaal productie door de verbranding. Wijn zou ik niet aanraden omdat de alcohol niet opweegt tegen de positieve effecten van de tannines.
Gr Graven
Hou je vast, dit wordt pittige kost .
Wat je zegt klopt helemaal. In wijn, met name rode wijn, zitten hoge concentraties tannines. Tannines zijn anti-oxidanten, net zoals een aantal vitamines. Zoals het woord al zegt kunnen deze stoffen oxidatie tegen gaan. Wat houdt dat in?
Daarvoor moet je eerst weten wat oxiderende stoffen doen.
“Vrije radicalen” ofwel oxidanten zijn stoffen die enorm goed reageren met moleculen waar ons lichaam mee is opgebouwd. Ze komen in je lichaam doordat we sigarettenrook en uitlaatgassen inademen maar ook door onze verbranding zelf en zelfs door ons immuun systeem worden deze stoffen gemaakt.
Deze stoffen kunnen zorgen voor schade aan ons DNA wat weer kanker tot gevolg kan hebben. Het kan ook zorgen voor weefsel schade wat zorgt voor hart en vaatziekte en reumatische klachten als je daar gevoelig voor bent. Al met al niet goed dus. Anti-oxidanten kunnen deze vrije radicalen wegvangen. Althans dat blijkt uit proefjes in kleine kweekbakjes. Of dit daadwerkelijk ook in het lichaam gebeurd is nog steeds onduidelijk. We weten dat deze stoffen goed voor ons zijn maar hoe ze precies werken is nog een beetje vaag.
Voor ons als sporters zou een vitamine preparaat goed kunnen zijn om te herstellen van alle vrije radicaal productie door de verbranding. Wijn zou ik niet aanraden omdat de alcohol niet opweegt tegen de positieve effecten van de tannines.
Gr Graven
aan het Rug in Groningen, ik doe t zoveel mogelijk thuis omdat ik per ongeluk een tuin bedrijf ben begonnen x:
dit stukje ben ik het niet helemaal mee eens....
Ons lichaam kan perfect alcohol verbranden, zelfs liever nog dan koolhydraten. Omdat er in bier ook koolhydraten (met een lage glycemische index, ofwel langzame koolhydraten) zitten worden deze in het lichaam geparkeerd doordat ze worden omgezet in slechte verzadigde vetten. Hierdoor ontstaat de mooie bierbuik
dat is wel zoals je het leert maar de sportarts heeft me hier ooit eens van overtuigd dat een goed getrainde sporter die goed op zijn dieet let het lukt om deze koolhydraten om te zetten in energie bij sport. zeker omdat een goed getrainde sporter er langer over doet hogere hartslagzones te bereiken (lees KH verbranden) zo is evengoed vet een energieleverancier
ik denk, als ik het bovenstaande allemaal kunnen samen vatten, we tot de volgende conclusie kunnen komen:
alcohol in matige hoeveelheden heeft geen nadelige gevolgen. of er postitieve kanten aan zitten laat ik even in het midden. wellicht een antwoord op de vraag van de openingsauteur
dit stukje ben ik het niet helemaal mee eens....
Ons lichaam kan perfect alcohol verbranden, zelfs liever nog dan koolhydraten. Omdat er in bier ook koolhydraten (met een lage glycemische index, ofwel langzame koolhydraten) zitten worden deze in het lichaam geparkeerd doordat ze worden omgezet in slechte verzadigde vetten. Hierdoor ontstaat de mooie bierbuik
dat is wel zoals je het leert maar de sportarts heeft me hier ooit eens van overtuigd dat een goed getrainde sporter die goed op zijn dieet let het lukt om deze koolhydraten om te zetten in energie bij sport. zeker omdat een goed getrainde sporter er langer over doet hogere hartslagzones te bereiken (lees KH verbranden) zo is evengoed vet een energieleverancier
ik denk, als ik het bovenstaande allemaal kunnen samen vatten, we tot de volgende conclusie kunnen komen:
alcohol in matige hoeveelheden heeft geen nadelige gevolgen. of er postitieve kanten aan zitten laat ik even in het midden. wellicht een antwoord op de vraag van de openingsauteur