Vragen en discussies over fietstraining, sportvoeding en gezondheid

zone’s

_pfw_
Forum-lid
Berichten: 1164
Lid geworden op: 01 aug 2004 16:18

_pfw_ 14 nov 2005 22:44

Quoten: Origineel geplaatst door C a s r a n op 14 November 2005


 
En ja, "elke reden aangrijpen"... dan kan je ook zeggen dat ik over m'n mening ivm Shimano wielen ook geen gras laat groeien. Why should I?
 


Maar om nou een stel halve hobyisten die een site maken op basis van vrij toegankelijke en beproefde gegevens, gelijk als prutsters af te doen...
Dat van die shimano wielen vind ik ook een beetje overtrokken.

coulthard
Forum-lid
Berichten: 803
Lid geworden op: 07 okt 2004 17:41

coulthard 14 nov 2005 23:28

CASRAN
Goed training is belangrijk, wellicht een must. En leuk en aardig als je prof. wordt. Maar op dit niveau, waar wij mee bezig zijn, is die de manier waarop jij er mee bezig bent vrijwel nutteloos. Want of ik nu 5 slagen te weinig of teveel in mijn zone zit, het zou me, om het bot te zeggen, een worst wezen. Ik weet redelijk wat over trainingsleer, genoeg om te doen wat ik nu doe. Ik boek progressie en dat op alle fronten. Zo houdt ik er plezier in elke keer weer wat nieuws te vinden, wat ik weer kan verbeteren. En tjonge, wat zijn er dat nog veel. En wellicht dat ik, wanneer ik het geluk mag hebben op het hoogste niveau mee te doen, een keer op die manier met proffesionele begeleiding eens mijn zone's goed laat uitzoeken. (misschien wel ooit onder jouw begeleiding, als je het geschopt hebt tot proffessor of iets dergelijks.)
Van trainingsleer weet ik het volgende: Je moet weten waar je mee bezig bent. Trainen met verstand. Zone's zijn daar een onderdeel van (ja een onderdeel). Wat ik veel belangrijker vindt is dat je weet dat duur de basis is en dat intensieve trainingen rond je omslagpunt plaats vinden naardat je basis goed is. En of die basis nu op hs 140 of 150 ligt zal me een eerlijk gezegd op het moment, een worst wezen. Want als je luistert naar je lichaam dan weet je exact wat je duurzone voor die dag is.
En omdat ik nu toch op dreef ben. Wielrennen is een sport voor wetenschap. Maar, wat ik aan den lijve heb ondervonden, is dat de sport veel meer is dan dat. Je kan nog zoveel gericht trainen, op je voeding letten, genoeg rusten, etc. Maar in de wedstrijd als je het uiterste van jezelf moet vragen is dat alles onzin, nada, stelt nothing voor. Jezelf het zwart voor de ogen rijden, kotsend over de finish komen, rijden tot het zweet in je sokken zit. Dat is wielrennen, dat is sport, dat zijn heldendaden. Legio voorbeelden die mij daarin bevestigen. Mensen als Merx, Hinault, armstrong. Maar ook de mindere goden die het maximale eruit halen, die weten hoe het moet, die snappen het. Wielrennen is een wetenschap tot op een zekere hoogte, maar daarna is het maar 1 ding: AFZIEN. En dat leer je niet met zone's of goede wetenschap. Dat leer je alleen maar door, idd. af te zien.
Trainen met je hoofd, fietsen met je hart (mijn nieuwe motto).
Trainen met je hoofd
Fietsen met je hart
Afzien met je ziel

ludo
Forum-lid
Berichten: 199
Lid geworden op: 08 nov 2005 20:20

ludo 15 nov 2005 11:13

  Heren,
   Eerst en vooral meten is weten!!!.
  Maar wat ik zeker weet ; dat er in het prof peleton weinig wetenschaplijk onderlegd wordt getaind.Kan bijna ook niet als 2 of 3 wedstrijd dagen per week hebt of in een rittenwedstrijd zit heb je niets meer aan wetenschap!!!!.
Maar buiten het seizoen kan het wel om basis te leggen !!!!!!!!!!! maar dat is dan ook weer niet zo 'n moeilijke materie.
 
Mijn visie is dan ook dat je geen dure inspannings test hoeft te doen .
En ja een polar met zijn own zone volstaat op ons niveau ruimschoots.
Echte doordachte trainings schema's zijn zinvol voor atleten, zwemmers of sporters met weinig wedstrijddagen en die vooral alleen trainen.En daar hoort wielrennen niet bij. op een paar uitzonderingen na natuurlijk.
Maar wetenschap is wel heel erg belangrijk voor een inzicht te krijgen over de trainingsleer.en reactie van het lichaam op trainingen.
 

Gebruikersavatar
amclassic-fan
Forum-lid HC
Berichten: 24317
Lid geworden op: 23 jun 2004 17:56
Locatie: Leende

Gebruikersavatar amclassic-fan 15 nov 2005 19:25

Er zijn ook voor profs nog 4 maanden zonder wedstrijd dagen, lijkt me toch dat je dan tijd genoeg hebt om wetenschappelijk verantwoord te trainen.
‘Whatever you do, those other fuckers are doing more.’
Afbeelding

trekoclv
Forum-lid
Berichten: 632
Lid geworden op: 27 dec 2004 12:58

trekoclv 15 nov 2005 20:51

Quoten: Origineel geplaatst door Amclassic-fan op 15 November 2005

Er zijn ook voor profs nog 4 maanden zonder wedstrijd dagen, lijkt me toch dat je dan tijd genoeg hebt om wetenschappelijk verantwoord te trainen.

kijk maar naar een freire. die krijg je ook geen hartslagmeter aangesmeerd. en zo zijn er talloze profs die er niet mee trainen en puur op gevoel kunnen zeggen hoe ze trainen, en die er dan ook staan als ze er moeten staan. (boonen, freire ect)
Trek OCLV<br>
homepage: http://www.freewebs.com/rolfsleddens/" onclick="window.open(this.href);return false;

_pfw_
Forum-lid
Berichten: 1164
Lid geworden op: 01 aug 2004 16:18

_pfw_ 16 nov 2005 16:44

Quoten: Origineel geplaatst door Buzz op 16 November 2005

Kortom, trainingsleer die wetenschapplijk achterhaald is, kan je uiteraard nu wel gebruiken, maar je zal er nooit een grote wedstrijd mee winnen.


Hangt er vanaf hoe verouderd iets is en op welke manier het achterhaald is.
Bovendien gaat het hier ook vooral om recreatie-sporters en de relatief eenvoudige toegang tot bepaalde methodes. De beste methode voor iemand is degene die qua prijs(makkelijke toegang)/rendement het meest oplevert. Dat hoeft niet altijd state of the art te zijn. De relatieve verbetering die je krijgt door het gebruik van de beste methode hoeft niet altijd op te wegen tegen de extra kosten/moeite.
Ik had het hier niet over topsporters.

_pfw_
Forum-lid
Berichten: 1164
Lid geworden op: 01 aug 2004 16:18

_pfw_ 16 nov 2005 17:53

Quoten: Origineel geplaatst door Buzz op 16 November 2005


Quote: Origineel geplaatst door *PFW* op 16 November 2005

Hangt er vanaf hoe verouderd iets is en op welke manier het achterhaald is. Bovendien gaat het hier ook vooral om recreatie-sporters en de relatief eenvoudige toegang tot bepaalde methodes... De relatieve verbetering die je krijgt door het gebruik van de beste methode hoeft niet altijd op te wegen tegen de extra kosten/moeite. Ik had het hier niet over topsporters.

Eddy Merckx, Lance Armstrong en Iker Flores zijn ook ooit als recreatie-sporters begonnen.

Ja, op het moment dat je verder komt en meer tot het uiterste gaat, dan wegen de extra kosten (of de extra moeite) waarschijnlijk op tegen de extra verbeteringen die je haalt uit de betere trainingsmethodes.

trekoclv
Forum-lid
Berichten: 632
Lid geworden op: 27 dec 2004 12:58

trekoclv 16 nov 2005 21:30

toen was het man tegen man. niet dat een ploeg van 8 andere renners jou hielp met tempo hooghouden en bijv geen tijdritfietsen scheelt ook wat ;)
Trek OCLV<br>
homepage: http://www.freewebs.com/rolfsleddens/" onclick="window.open(this.href);return false;

Plaats reactie