Wil je een nieuwe racefiets kopen? Hulp nodig? Stel al je vragen hier!

race of cyclo?

vdolder
Forum-lid
Berichten: 33
Lid geworden op: 01 aug 2011 12:00

vdolder 29 aug 2011 21:31

Al een tijd bezig met een zoektocht naar mijn eerste racefiets. Al veel hulp gehad aan het forum, zowel door het goed doorlezen van bestaande berichten en wat hulp met specifieke door mij gestelde vragen. Recent echter begonnen met overwegen om een cyclocross te nemen i.p.v. een gewone racefiets en vroeg mij af of dit een slim idee is.

Eerst dan maar het doel van het fietsen (voor degenen die mij nog niet van advies hebben voorzien ;-) ). Ik koop de fiets voor woon/werk ritten (25km enkel) en recreatief rijden. Aan het begin nog een hybride overwogen, maar hoef bijna niks mee te nemen naar werk dus de houding op een racefiets is geen probleem en na bezoek aan verschillende winkels ben ik er echt van overtuigd geworden dat ik aan een racefiets wil. Weet vrij goed wat ik wil in de fiets, ben door ruim advies tot de conclusie gekomen dat Tiagra goed genoeg is voor mijn doeleinden, ook om op een budget van 700-800 euro voor de complete fiets te komen zodat ik nog ruim voldoende middelen overheb voor de verdere benodigdheden als beginnende fietser. Daarnaast heb ik geleerd dat ik een kort bovenlijf heb, en daardoor heb ik me bij de gewone racefietsen mij voornamelijk aan het richten op een Cube of een Bulls, vanwege hun geometrie. Heb rondgereden op een Cube van 56 en dat zat goed (wil ook nog wel een 53 proberen, maar kreeg van afzonderlijke kenners het advies 56). Mijn voorkeur gaat dan uit naar een Cube peloton (adviesprijs ligt boven mijn budget, maar nu aan het einde van het seizoen veranderd dit misschien), of een 105 afgemonteerde bulls, welke ook bij verschillende ketens en FM's voor 750 a 800 te krijgen is.

Recent viel het mij echter op dat cyclocross racefietsen ook vaak een veel kortere bovenbuis hebben en nu vroeg ik mij af of dit ook een optie was. Zeker in de aanbieding zijn deze fietsen vaak iets voordeliger te krijgen dan relatief vergelijkbaar afgemonteerde racefietsen. Daarnaast lijken de bredere banden mij geen groot probleem en handig om ook door de winter of bij slecht weer door te kunnen rijden. Hoeveel snelheid lever je in op een cyclo t.o.v. een racefiets? Zouden jullie mij aanraden om voor een race of cyclocross fiets te gaan en waarom? Wat zijn de grootste voor en nadelen in de vergelijking tussen deze twee fietsen voor een recreatieve rijder? Zijn er nog dingen waar ik aan moet denken bij het kopen van een cyclo? Lees soms dat je iets kleiner moet zitten, maar anderen op dit forum beweren juist weer dat het formaat van een cyclo minder uitmaakt dan een racefiets en dat een kleinere fiets kiezen niet noodzakelijk is. Ik zal het overgrote deel op verharde wegen rijden.

vdolder
Forum-lid
Berichten: 33
Lid geworden op: 01 aug 2011 12:00

vdolder 31 aug 2011 10:35

Ok misschien beter om iets specifieker te zijn. Belangrijkste doel voor mijn fiets is dus 25 km enkele richting naar werk en recreatieve ritten, bijvoorbeeld even bij het ouderlijk huis langs wat 50 km enkele richting zou zijn (dus 100 km op een dag).

Nu weet ik dat ik een kort bovenlijf heb, meting komt op zo'n 54 cm bovenbuis terwijl ik 1,80 lang ben en een binnenbeenlengte heb van 87.5, en twijfel ik tussen de volgende fietsen.

Cube peloton. Heb cube al proefgereden, maatje 56 en dit leek prima, kan nog een 53 proberen maar wat cube betreft lijkt 56 een zeer goede maat voor mij.
http://www.cube-specialist.nl/racefiets ... on%202011/" onclick="window.open(this.href);return false;

Bulls Harrier. Nog niet op rondgereden (ofja.. eigenlijk wel, maar die fietsenmaker zette me op een 60 wat achteraf veel te groot was). Denk dat of een 56 of een 54 het meest geschikt is voor mij.
http://www.bulls.de/nl/collectie/road/h ... ier-1.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Omdat ik de fiets voor woon werk verkeer wil gebruiken en daardoor allround eigenschappen belangrijk zijn ben ik echter ook aan een cyclocross fiets gaan denken. In het bijzonder overweeg ik een focus instapmodel. Het voordeel van deze fiets lijkt mij dat hij iets meer allround is, iets meer toestaat om spatborden en mogelijk een rekje erop te zetten en voor elke weersomstandigheid geschikt is. Ben tot nu toe meer mountainbikes gewend waar het sportfietsen betreft. Tijdje in Engeland gewoon en daar alles gedaan met een mountainbike, maar waren kortere afstanden en wil al heel lang een racegeometrie en stuur ervaren om te zien hoe dat bevalt. De cyclocross lijkt een positieve combinatie tussen mountainbike en racefiets wat mij opzich wel aanstaat. Qua bovenbuis lijkt de 54 me een goede maat, of zouden jullie me aanraden om nog kleiner te gaan zitten?
http://www.focus-bikes.com/nl/nl/bikes/ ... x-3-6.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Wat zouden jullie mij aanraden? Prijzen zijn rond de 720 voor de cyclo, 800 voor de bulls, Cube is 949 zonder korting maar hoop deze fiets ergens met een korting te vinden zodat hij ergens in de buurt of onder de bulls terecht komt.

Heeft het nadelen om voor de cyclo te gaan als je voornamelijk op de weg rijdt? Handelt die goed ook op de weg? Wat betekent het wat betreft snelheid?

-eric-
Forum-lid
Berichten: 523
Lid geworden op: 10 sep 2009 00:47
Locatie: Kop van Drenthe

-eric- 31 aug 2011 11:17

Als je geen cyclocross banden laat monteren denk ik dat je weinig verschil in snelheid merkt. Wel is een cyclocross fiets iets anders qua geometrie waardoor hij wendbaarder is en daardoor 'zenuwachtiger' stuurt dan de meeste racefietsen. Kwestie van proefrijden denk ik.
Die Mares AX 3 lijkt mij wel een fijne fiets voor snel woonwerk. Je kunt er inderdaad een klein dragertje op monteren en hebt ruimte voor spatbordjes. Qua prijs ook niet onaardig!
Groet,
Eric

-4 wheels to move your body, 2 wheels to move your soul-

Gebruikersavatar
amclassic-fan
Forum-lid HC
Berichten: 24321
Lid geworden op: 23 jun 2004 17:56
Locatie: Leende

Gebruikersavatar amclassic-fan 31 aug 2011 11:31

Een crossfiets is niet wendbaarder, maar wel zenuwachtiger in veel gevallen. Dat komt omdat de langere wielbasis voor een deel gecompenseerd wordt met een agressievere stuurhoek. Met een crossfiets moet je iig mini V-brakes laten monteren als je enkel op de weg wilt rijden, want van cantilever remmen ga je niet vrolijk worden.
‘Whatever you do, those other fuckers are doing more.’
Afbeelding

-eric-
Forum-lid
Berichten: 523
Lid geworden op: 10 sep 2009 00:47
Locatie: Kop van Drenthe

-eric- 31 aug 2011 11:57

Logisch, weer wat geleerd..
Groet,
Eric

-4 wheels to move your body, 2 wheels to move your soul-

nitram
Forum-lid
Berichten: 51
Lid geworden op: 23 aug 2010 17:48

nitram 31 aug 2011 11:59

Ik heb ongeveer een jaar geleden een cyclocrosser aangeschaft. In de zomer fiets ik er vooral mee over de weg en heb er dan racebandjes op liggen, voor mij werkt dit prima!

vdolder
Forum-lid
Berichten: 33
Lid geworden op: 01 aug 2011 12:00

vdolder 31 aug 2011 15:00

Ok dat klinkt alsof ik toch maar even de cyclocrosser moet proberen in een proefrit. Als hij niet te zenuwachtig rijdt lijkt het zeker een optie. De focus heeft in elk geval al mini v-brakes, dus qua remmen lijkt het al goed te zitten. Wat zou een goede breedte banden zijn voor allround gebruik? Recreatief en woon/werk dus wil dus een mooie balans vinden tussen snelheid en comfort en tegelijkertijd verschillende weersomstandigheden aankunnen, wat is dan slim, 28?

Zijn er verder nog dingen waar ik aan moet denken in het bijzonder stel ik zou voor de focus kiezen?
De focus heeft een aluminium voorvork is dat een stuk minder comfortabel dan een carbon of valt dit wel mee?
Daarnaast heeft het een compact 50/34, zat bij de racefietsen aan een trippel te denken omdat het veelzijdig is. Zal voornamelijk vlak rijden, dan is het misschien het best om er meteen een 39 blad i.p.v. de 34-er in te laten stoppen zeker?

nitram
Forum-lid
Berichten: 51
Lid geworden op: 23 aug 2010 17:48

nitram 31 aug 2011 22:03

Als je van plan bent om vooral over de vlakke weg te rijden zul je het binnenblad weinig gebruiken, ik zou in dat geval de 34 gewoon laten zitten. (voor het geval je toch eens door de blubber wilt)

Als je het hele jaar door met dezelfde banden wilt rijden zou ik kiezen voor een crossband met weinig grove noppen, de banden die op de Focus zitten (Continental Cyclocross Speed) lijken mij trouwens best geschikt, maar ik heb er zelf geen ervaring mee. Bij droog weer kun je een paar racebanden monteren, je zult merken dat dit een stuk(je) lichter fietst. Ik heb zelf twee wielsets zodat ik snel kan wisselen tussen race en crossbanden.

Gebruikersavatar
amclassic-fan
Forum-lid HC
Berichten: 24321
Lid geworden op: 23 jun 2004 17:56
Locatie: Leende

Gebruikersavatar amclassic-fan 31 aug 2011 22:12

Juist op vlakke wegen rij ik op m'n binnenblad (wel een 39)...
‘Whatever you do, those other fuckers are doing more.’
Afbeelding

vdolder
Forum-lid
Berichten: 33
Lid geworden op: 01 aug 2011 12:00

vdolder 01 sep 2011 10:57

Klinkt alsof het dus voornamelijk ervaren is in de praktijk. Wat ik tot nu toe had gelezen over de bladen was meer in lijn met amclasssic-fan, namelijk dat 39 juist goed is op het vlak. Maar dit hangt waarschijnlijk ook in sterke mate van preferenties af. Goed om te horen dat cyclocross speed misschien al goed zijn voor algemeen gebruik. Was wel bang dat deze misschien teveel snelheid inleverden. Maar dit is natuurlijk ook iets waarbij zelf ervaren het best is. Extra wielset klinkt heel handig, maar gaat natuurlijk wel in de kosten zitten. Zal in elk geval even naar de optie kijken!

nitram
Forum-lid
Berichten: 51
Lid geworden op: 23 aug 2010 17:48

nitram 01 sep 2011 11:23

Ik gebruik op de weg alleen maar het buitenblad, maar ik heb dan ook geen 39..
Als je echt alleen maar op de weg wilt rijden kun misschien toch beter voor een 39 kiezen, die ga je in elk geval eerder gebruiken dan een 34.

vdolder
Forum-lid
Berichten: 33
Lid geworden op: 01 aug 2011 12:00

vdolder 01 sep 2011 18:22

Plan is inderdaad voornamelijk vlak, dus als ik de fiets koop kies ik denk voor 39. Nu eerst afspraak maken voor een proefrit. Kijken hoe het bevalt.

Cube wordt lastig heb ik al gemerkt, de Bulls race en Focus cyclocross staan nu dus bovenaan het lijstje. Als ik meer weet laat ik het wel weten, voor nu alvast zeer bedankt voor de hulp!

Plaats reactie