De echte diehard laat zich niet tegenhouden door een regenbui. Helaas zorgt neerslag ook voor opspattend vuil dat overal inkruipt. Gelukkig is het betrekkelijk eenvoudig om je fiets weerbaar te maken tegen vieze smurrie.

Straatvuil dringt vaak de fiets binnen via de zitbuis. Het regenwater, dat opspat van je achterwiel of de fiets van je voorganger, druipt langs de zadelpen in het frame. Vooral de spleet aan de bovenkant van de zitbuis is een gevaarlijke plek. Normaal gesproken houdt een vetlaag op de zadelpen het vocht tegen. Het is dus belangrijk om het vet regelmatig te controleren.  

Een oude binnenband kan al veel ellende voorkomen. Knip een stukje uit de band en wikkel dat rond de overgang van zadelpen naar zitbuis. Een sluitring zorgt ervoor dat de band stevig blijft zitten.

Carbon

Bij carbon fietsen biedt vet en een oude binnenband helaas maar weinig bescherming. Vet droogt op carbon snel op, en een binnenband houdt niet al het vocht tegen. Het aanbrengen van siliconenlijm kan dan een oplossing bieden.

De handelingen zijn eenvoudig. Markeer eerst de hoogte van de zadelpen en haal deze uit het frame. Maak de zadelpen helemaal schoon met bijvoorbeeld alcohol. Smeer een dun laagje vet op de zadelpen en plaats hem terug in het frame. Vul vervolgens de spleet boven aan het frame met de siliconenlijm. Als de lijm droog is, kunnen de restjes met een stanleymes worden verwijderd. Haal in ieder geval de zadelpen pas uit het frame als de lijm is opgedroogd. Door het vetlaagje op de zadelpen heeft de lijm niet kunnen hechten.

Plaats op de zadelpen een sluitring die precies past en plaats de zadelpen terug in het frame. Draai de pen en vervolgens de sluitring vast. Je fiets is nu een stuk beter beschermd tegen het opspattend water van die fietser voor je!