Vragen en discussies over fietstraining, sportvoeding en gezondheid

spieren vs lichtgewicht

Gebruikersavatar
yogi
Forum-lid
Berichten: 18
Lid geworden op: 09 jan 2014 11:05

Gebruikersavatar yogi 15 jan 2014 09:07

Hallo,

Wat vinden jullie? Sommige profs hebben zo'n idioot laag gewicht, praktisch gelijk aan een anorexia-patiënt. Zelf zie ik liever een Degenkolb, heerlijk die benen dan de anorexia-armpjes van Andy of het ingevallen bleke bekkie van Bauke. Ik wil hier niemand mee beledigen omdat iedereen nu eenmaal ook vast zit aan zijn genetische aanleg. Zo ben ik zelf vrij gespierd en heb een mannelijk figuur (maar wel tieten). Pure erfenis van mijn vader...behalve the tits natuurlijk :D

Maar zo'n laag gewicht kan toch niet goed zijn voor een lichaam wat enorme prestaties moet leveren? Qua prestaties maakt het volgens mij ook niet....

zie ik iets verkeerds?
groetjes, Mieke

Gebruikersavatar
havana
Forum-lid HC
Berichten: 28027
Lid geworden op: 22 jun 2006 10:54

Gebruikersavatar havana 15 jan 2014 09:32

Wielrennen op de weg is geen krachtsport, maar voornamelijk een cardiovasculaire sport. Vandaar dat mannen met dunne beentjes zoals Contador toch nog vreselijk hard kunnen fietsen....

In het baanwielrennen liggen de zaken "iets anders"...

Afbeelding

Gebruikersavatar
thestudent
Forum-lid HC
Berichten: 5542
Lid geworden op: 03 feb 2011 22:24
Locatie: Ergens tussen de veluwe en de rijn

Gebruikersavatar thestudent 15 jan 2014 09:39

Edit: Oh jeeh niet weer robert förstemann. :shock:
Tja zo werkt het nu eenmaal niet in het wielrennen. Renners die snel omhoog willen moeten het punt vinden waar de zo veel mogelijk wattage per kilogram lichaamsgewicht kunnen trappen. Dat betekent vaak een heel laag gewicht. Kweek je enorme bundels van spieren dan trap je meer wattage, maar moet je ook meer gewicht meenemen. Overigens is het ook niet erg makkelijk voor veel renners, inclusief mijzelf, om wat meer spieren te kweken. Ik kan trainen wat ik wil, maar ik blijf met twee spaggettistengels fietsen. Of je er dan als een zombie rond moet fietsen is een ander ding. Maar het is mij ook wel eens gelukt. Zonder al te veel moeite woog ik 64.5kg op 1.84. Ik ging erg rap omhoog in limburg. Maar euhm het was wel erg weinig. Dus weer ruim 5-6kg zwaarder.
Dat heeft dan ook te maken met het type spiervezels in je lichaam. De klassementsrenners zijn toch degenen die spieren hebben die voornamelijk uit langzame (duur) vezels bestaan. Dat in combinatie met een hoge zuurstofopname en voila een klassementsrenner. Ze hebben relatief weinig snelle vezels. De sprinters en eendagsrenners hebben meer van deze snelle vezels. Voor hen heeft het weinig zin om heel licht te worden. Hun snelle vezels geven er op een klim toch wel eerder de brui aan. Ze gaan het niet winnen van de klassementsmannen. Ze kunnen dus beter wat meer gewicht meenemen en dikke benen kweken, zodat ze die bonenstaken op de vlakke weg laten janken in hun wiel. De snelle vezels kan je ook wat makkelijker opbouwen door krachttraining. DIt heeft dan voor het grootste deel met genetische aanleg te maken.

P.S. onderschat het genetische effect van je vader niet op vrouwelijke kenmerken. Als vrouw krijg je namelijk je vaders X chromosoom. En natuurlijk een van je moeder. Ik weet niet waar de grootte van tieten nu precies van afhangt. Maar je vader had er vast effect op. ;). Maar goed door x-inactivatie is dat ook onmogelijk te zeggen. Ach het zal ergens in het midden liggen.
Laatst gewijzigd door thestudent op 15 jan 2014 09:49, 1 keer totaal gewijzigd.
Whenever Bicycles are broken or Menaced by international communism; Bicycle Repair Man is Ready!

Suntoro
Forum-lid
Berichten: 1311
Lid geworden op: 06 apr 2012 13:35

Suntoro 15 jan 2014 09:49

Haha, ja dat dunne vind ik ook eng. Zoals o.a. Froome, Wiggens en Schleck. Toch ben je waarschijnlijk wel in het voordeel in de bergen. Door bepaalde diëten en veel trainen wordt je zo dun.

Maar juist omdat ze zo slank zijn in hun armen kan dat weleens voor gevaar zorgen. Een aantal renners hebben toch te kampen gehad met anorexia, zoals van Moorsel. Marianne Vos ziet er nu een stuk gezonder uit, maar ook die heeft moeten oppassen volgens mij.

Natuurlijk moeten de benen het doen bij het fietsen en alle massa moet toch die berg mee op. Geloof inderdaad dat het op het vlakke niet zoveel uitmaakt hoeveel je weegt. En wanneer je 1 bonk spier bent heb je daar zeker gemak van bij aanzetten of sprint finish. Zoals je bij Kittel of Cavendish ziet... Iemand als Sagan heeft een veel normaler lichaam. Gespierd en ook niet van die dunne armpjes en is ook redelijk all-round, met nog een erg goede spurt in zich.

Een dun lichaam is meestal wel goed voor de duursport. Zie de marathonlopers versus 100m sprinters.

Zelf ben ik niet superzwaar, maar ook niet licht (67kg bij 1.65m). Dus wel klein en redelijk gespierd, maar dat hielp me afgelopen zaterdag wel om makkelijk over het strand te rijden met de Egmond pier Egmond. Ook over flinke stukken erg zacht zand, terwijl ik daar anderen zag klooien en ploegen om er door heen te komen... Echter in de Alpen heb ik vaak moeite op rap omhoog te fietsen bij lange klims t.o.v. van andere fietsmaten, wat toch ook met mijn lichaamsbouw/conditie te maken heeft volgens mij... In het vlakke Nederland rijd ik daar makkelijker mee, of zelfs van weg... ;). Maar met mijn bouw zal ik er nooit uit kunnen zien als Wiggens of Froome, want ik ben altijd een beetje stevig geweest.

:lol: ... Daar heb je inderdaad die Duitser weer. Dat is ook niet normaal natuurlijk... ;)

Gebruikersavatar
thestudent
Forum-lid HC
Berichten: 5542
Lid geworden op: 03 feb 2011 22:24
Locatie: Ergens tussen de veluwe en de rijn

Gebruikersavatar thestudent 15 jan 2014 09:56

Doet ook niet normale trainingen. http://www.youtube.com/watch?v=0oV_yDdZYXA
Whenever Bicycles are broken or Menaced by international communism; Bicycle Repair Man is Ready!

Gebruikersavatar
MarkVeenstra
Forum-lid HC
Berichten: 6227
Lid geworden op: 13 jun 2013 15:05
Locatie: Delft

Gebruikersavatar MarkVeenstra 15 jan 2014 09:57

Het hangt er vanaf wat je met je lichaam wilt doen:
- Klimmen? Dan is laag gewicht voordelig
- Sprinten? Dan is mega piek vermogen erg nuttig.

Er zijn 2 dingen:
- Vet: Beetje vet heb je nodig voor je weerstand. Voor vrijwel alle topsporters is het goed om "afgetrained" te raken, dwz niet teveel vet houden. Voor mannen: ~9% vet. Voor Vrouwen ~20% vet. Lager kan wel, en is in sommige sporten nodig (denk aan gewichtsklassen bij judo), en voor bijv klimmers in het wielrennen scheelt het kilo's mee omhoog slepen.
- Spieren: Spieren zijn zwaar. En spieren hebben zuurstof nodig. Dus ga je een uur lang klimmen, en je hebt enorme sprinters dijen, dan heb je wel het vermogen, maar te weinig zuurstof om het vermogen uit je benen en op de pedalen te krijgen. Tegelijkertijd werkt de zwaartekracht je tegen. Een sprint is dusdanig kort, dat je het wel redt.

Laag gewicht niet goed voor lichaam? Extreem laag vetpercentage is niet ontzettend gezond, maar bij goede begeleiding, voeding en voldoende rust, kan het prima.

Ik zie zelf ook liever wat dikkere poten.., bijv een cancellara :)
WIND allrounder custom build 2015
Canyon Ultimate AL 2013

Gebruikersavatar
TumTumTum
Forum-lid
Berichten: 3224
Lid geworden op: 26 jul 2012 23:19
Locatie: Rotterdam

Gebruikersavatar TumTumTum 15 jan 2014 10:57

yogi schreef:...of het ingevallen bleke bekkie van Bauke.
Je zag die twee na iedere etappe steeds meer afpeigeren en vermageren, ik kreeg er gewoon medelijden mee. Gelukkig bleven de grote grijnzen op de gezichten wel.

In de famlie van mijn vader zijn de mensen klein en licht, in mijn moeders familie gespierd en sportief. Ik heb mazzel, ik ben het allebei. In theorie zou ik dus heel hard moeten kunnen fietsen... Helaas is dat slechts een leuke theorie.:)

Om te zien vind ik iemand die er gewoon gezond uit ziet het aantrekkelijkst. Dus niet extreem dun of extreem gespierd. Dat ziet er altijd zo overgespecialiseerd uit en daardoor ook heel kwetsbaar en soms onnatuurlijk.
Veni. Vidi. Fietsie.

Gebruikersavatar
Zorro
Forum-lid HC
Berichten: 6746
Lid geworden op: 01 jan 2008 15:07
Locatie: Almere

Gebruikersavatar Zorro 15 jan 2014 11:06

Is al eerder voorbij gekomen maar dit is niet gezond (veel topsport is niet gezond):

Afbeelding
We thought that we had the answers
It was the questions we had wrong
U2-11 O'Clock Tick Tock

elefantino
Forum-lid
Berichten: 1473
Lid geworden op: 25 sep 2012 20:58

elefantino 15 jan 2014 11:10

Gadverdamme, moet dit?

Gebruikersavatar
JPAR
Forum-lid HC
Berichten: 6100
Lid geworden op: 11 jul 2013 12:57
Locatie: Leeuwarden

Gebruikersavatar JPAR 15 jan 2014 11:17

elefantino schreef:Gadverdamme, moet dit?
+1 Zorroi we hebben je een tijdje niet voorbij zien komen, maar om dan zo je rentree te maken :lol: ;)
Basso Astra - Wilier Gran Turismo - http://www.dvn.nl/

Gebruikersavatar
yogi
Forum-lid
Berichten: 18
Lid geworden op: 09 jan 2014 11:05

Gebruikersavatar yogi 15 jan 2014 12:50

gatver, hij lijkt wel een alien
en die eerste foto is ook yak. Bodybuilders idem
Ik vind inderdaad een normaal lichaam met lichte neiging naar spieren het mooist.
Er gaat toch kracht van uit. Ik heb ongeveer de benen van een Ireen Wüst terwijl ik er relatief weinig voor hoef te doen, das toch echt genetica.

Gebruikersavatar
Herman_N
Forum-lid
Berichten: 1702
Lid geworden op: 24 jun 2011 13:54
Locatie: Purmerend
Contact

Gebruikersavatar Herman_N 15 jan 2014 13:44

Tja yogi, als je op zoek bent naar mannen met een mooi lijf kun je beter gaan zwemmen, schaatsen of voetballen ;-) En verder heeft en aantal forummers al duidelijk uitgelegd dat een mager lichaam bij wielrenners efficienter is dan dikke benen. Je merkt het trouwens al op ons bescheiden wielertoeristen-niveau. Bij een tocht in de Ardennen staan over het algemeen meer de magere, pezige types aan de start terwijl je in bv de Ronde van Noord-Holland allerlei grote, stevige kerels ziet.
Goedkope startbewijzen voor gran fondo's, bezoek de CycloWorld SHOP

Plaats reactie