Pagina 2 van 3

Geplaatst: 12 dec 2009 00:14
door bibske
Zwitserland heeft erg lekkere wijnen, probeer eens een Petite Arvine. Verder kan een Dôle des Monts mij ook blij maken!

Geplaatst: 12 dec 2009 15:07
door danoontje
'goeie wijn....'

Geplaatst: 12 dec 2009 15:15
door rick.s.
zal van de week eens proberen

Geplaatst: 12 dec 2009 15:40
door joopi
Rick S: in Graubünden worden geweldige pinot noirs gemaakt (Blauburgunders, vooral uit het gebied tussen Sargans en Landquart). Hermann en Gantenbein zijn gereputeerde namen. Buiten CH amper te vinden, de Zwitsers zuipen het lekker zelf op! En wat witte wijn betreft: een beendroge fendant gaat er bij mij ook altijd prima in.

Geplaatst: 12 dec 2009 16:04
door dario
Rick, waar woon je ergens? Uit Wallis ga ik nooit weg zonder een doos fijne flessen: de wijnhuizen Germanier (check hun Gamaret en hun Syrah réserve!), Provins (heerlijke Ermitage) en R.Gilliard (uitstekende Dôle des Monts) zijn aan te raden. In kanton Ticino hebben ze vooral zeer goede Merlotwijnen. En bij kaasfondue: geen Fendant (beikes! de Zwitsers weten wel waarom ze net dié liefst aan toeristen slijten...), wel Johannisberg!

Gastheer, uiteraard is dit iets anders dan een fiets, maar gezien de hopeloze veelheid aan antwoorden is het een even ijle - maar daarom niet minder leuke - vraag!

En natuurlijk kweken ze ook in de Elzas de Gewüztraminerdruif, maar zoals de naam al zegt komt die uit Termeno/Tramin: in de Alto Adige dus...



Geplaatst: 12 dec 2009 16:39
door Supergrover
[quote="GastheerG"]
Oostenrijk
Weet de naam niet maar met veel muskaat. Lekker na een uurtje wandelen als het niet te warm en niet te koud is.
[/quote]

Gruner Veltliner??

Geplaatst: 12 dec 2009 17:36
door dario
Een andere typisch Oostenrijkse witte is de Welschriesling (doorgaans kruidiger - 'muskatiger' - dan Grüner Veltliner).

Overigens vreemd dat nog niemand aan de Lagrein gedacht heeft: waar zitten al die Dolomietenfietsers? Lagrein Dunkel van Kellerei Gries-Bozen, of de Riserva van Klosterkellerei Muri (3 bicchieri in de Gambero Rosso - maar prijs is navenant...); een van de boeiendste en nobelste rode druivenrassen uit Noord-Italië! Andere tip: de biologische wijnen van het domein van über-alpinist Reinhold Messner (Castel Juval), ook in de Alto Adige: hun Riesling en Sauvignon behoren tot de top witte wijnen van deze regio.


Geplaatst: 12 dec 2009 19:12
door rick.s.
Woon in St. Gallen. sinds kort. (vertrokken uit zuid limburg)
de zwisterse wijn tot nu toe nog niet goed bevallen, maar zal zeker van de week eens even gaan kijken.
dank voor de tips tot nu toe.

Geplaatst: 14 dec 2009 10:23
door bibske
Jaah, Johannisberg, die drinken de Zwitsers zelf inderdaad vaker dan Fendant. de laatste gebruiken ze enkel om door de Fondue te draaien en niet erbij :)

@ GastheerG: Vin Chaud is veeeeeel lekkerder dan Glühwein ;)

Geplaatst: 14 dec 2009 13:09
door edwin01
Ik bespeur toch duidelijk een "behoefte" gezien de interessante reacties! Veel Zwitserland.... Een onontdekt wijnland; niet geheel onlogisch als je je bedenkt dat de Zwitsers hun kwalitatief beste spul lekker zelf consumeren en de rest naar het buitenland verschepen, alwaar het voor teveel euro's verkocht wordt.....

Keep 'm coming boys 'n girls!

Overigens was de Verdicchio dei Castelli di Jesi ook niet geheel onaangenaam toen ik vorig jaar zomer 2 weken door een best wel heet De Marken toerde....

Geplaatst: 14 dec 2009 13:27
door rob74
Ik snap die interesse voor Zwitserse wijn niet. Ik ben deze zomer een week wezen bergwandelen in het Berner Oberland. Ik heb de hele week Zwitserse wijnen uitgeprobeerd en het viel telkens tegen. Op de laatste avond ben ik maar Spaanse wijn gaan drinken.

Culinaire dingen moet je gewoon niet aan Zwitsers overlaten. Die zijn beter in het aanleggen van treinspoor en lange tunnels:)