Het grote appeltaart topic
Afgelopen zomer was ik een spontaan rondje aan het fietsen in de omgeving van Vianden in Luxemburg. In een afdaling reed ik per ongeluk rechtdoor een terras op. De weg ging daar naar links en dat had ik niet door. Het weggetje rechtdoor eindigde op een terras.
Meteen maar van de gelegenheid gebruik gemaakt om daar 'appelkebak' zoals de vriendelijke Duitse vrouw dat noemde te eten. Heerlijke verse slagroom en een soort apfelstrudel met kokos erin. Smullen!
Dichtbij huis eet ik graag een appelgebakje bij Gasterij de Wiemel in Gieten of Grandcafé Time-Out in Groningen, vooral die laatste is zo heerlijk met Groninger koek er in. Onovertroffen!
Meteen maar van de gelegenheid gebruik gemaakt om daar 'appelkebak' zoals de vriendelijke Duitse vrouw dat noemde te eten. Heerlijke verse slagroom en een soort apfelstrudel met kokos erin. Smullen!
Dichtbij huis eet ik graag een appelgebakje bij Gasterij de Wiemel in Gieten of Grandcafé Time-Out in Groningen, vooral die laatste is zo heerlijk met Groninger koek er in. Onovertroffen!
In ieder geval zonder rozijnen...
De lekkerste is de appel krokant vlaai van bakkerij Peeters in Kessel of de appeltaart van speltbloem en appels uit eigen moestuin van mevrouw C.
Als ik een rondje door Duitsland doe koop ik altijd een puddingbrezel
.
De lekkerste is de appel krokant vlaai van bakkerij Peeters in Kessel of de appeltaart van speltbloem en appels uit eigen moestuin van mevrouw C.
Als ik een rondje door Duitsland doe koop ik altijd een puddingbrezel

Campagnolo Ultra Dork
Ik heb nog goede herinneringen aan de taart (met cola) die ik op de Telegraphe nam als boost voor de Galibier. Kan alleen niet meer goed voor de geest halen of het nou echt voor de smaak was of dat die vanwege de combinatie adrenaline / angst-voor-de-komende-klim / flink-stuk-achter-de-rug / even-relaxen-in-het-zonnetje-terwijl-ik-op-m'n-maat-wacht nog zo goed in het geheugen ligt
Als ik een goeie pot filterkoffie zet, zit er bij mij ook geen crema-laagje op. Op de koffie die uit de senseo komt zit wel een crema-laagje op, maar dat is meer vet dan wat anders.gunnarius.maximus schreef:Oh, en nog een not-done naar aanleiding van de eerste foto... goedkope automaten koffie.... het ontbreken van een fatsoenlijke crema zegt genoeg...
Dus het ontbreken van een crema wil nog niet zeggen dat het geen goede koffie is.
- daniel1975
- Forum-lid HC
- Berichten: 41041
- Lid geworden op: 11 nov 2004 14:14
Daarom staat er bij ons ook;


Less is bore
Der appeltaart is natuurlijk net zo'n Nederlandse traditie als Zwarte Piet dus laten we er van genieten.
Voor we het weten komt er een politiek correcte boomgaardkweker die vindt dat appels niet misbruikt mogen worden om die niets ontziende fietsers te voeden.
Voor mij tijdens het fietsen:
Liefst met goede slow koffie (geen laagjes dus). Goede espresso is in NL sowieso lastig want vaak krijg je een kleine sterke koffie.
Geen slagroom (die is vaak uit een bus, te zoet, te zuur, te dik, te dun) en graag een stoere boeren appeltaart. Brokken en niet zo'n ding wat zo in een vorm is geperst dat ze er allemaal hetzelfde uitzien. Niet een koud ding want dan bestel ik wel appelijs.
Dudok is wat mij betreft de ondergrens.
Als dessert lust ik er wel een bolletje ijs bij maar dan wel een beetje knap ijs.
Overigens ander appelgebak mag best van mij
Erg lekker en leuk dessert voor fietsers: appelravioli.
Pastadeeg maken (100 gram bloem 1 ei)
Uitrollen
Zeer dikke appelcompot met stukjes maken (vergeet de kaneel niet)
Toefjes op de pastavellen. Afdekken met andere vellen.
Op maat snijden (mooi met een kartelwieltje) - randjes goed aandrukken anders wordt de volgende stap een geklieder
Paar minuten koken
Beetje boter smelten in grote pan
Ravioli GOED uitlekken en door de boter husselen
Porti op een bordje met een beetje poedersuiker
Serveren met een bolletje vanilleijs en een schepje van de dikke appelcompot
Wie voor de max gaat hakt wat walnoten fijn en strooit die over het geheel.
Leuk om zo'n bordje te krijgen. Van de appelravioli heb ik geen foto maar ook met blauwe bessen gedaan. Om een idee te krijgen:

Voor we het weten komt er een politiek correcte boomgaardkweker die vindt dat appels niet misbruikt mogen worden om die niets ontziende fietsers te voeden.

Voor mij tijdens het fietsen:
Liefst met goede slow koffie (geen laagjes dus). Goede espresso is in NL sowieso lastig want vaak krijg je een kleine sterke koffie.
Geen slagroom (die is vaak uit een bus, te zoet, te zuur, te dik, te dun) en graag een stoere boeren appeltaart. Brokken en niet zo'n ding wat zo in een vorm is geperst dat ze er allemaal hetzelfde uitzien. Niet een koud ding want dan bestel ik wel appelijs.
Dudok is wat mij betreft de ondergrens.
Als dessert lust ik er wel een bolletje ijs bij maar dan wel een beetje knap ijs.
Overigens ander appelgebak mag best van mij

Erg lekker en leuk dessert voor fietsers: appelravioli.
Pastadeeg maken (100 gram bloem 1 ei)
Uitrollen
Zeer dikke appelcompot met stukjes maken (vergeet de kaneel niet)
Toefjes op de pastavellen. Afdekken met andere vellen.
Op maat snijden (mooi met een kartelwieltje) - randjes goed aandrukken anders wordt de volgende stap een geklieder
Paar minuten koken
Beetje boter smelten in grote pan
Ravioli GOED uitlekken en door de boter husselen
Porti op een bordje met een beetje poedersuiker
Serveren met een bolletje vanilleijs en een schepje van de dikke appelcompot
Wie voor de max gaat hakt wat walnoten fijn en strooit die over het geheel.
Leuk om zo'n bordje te krijgen. Van de appelravioli heb ik geen foto maar ook met blauwe bessen gedaan. Om een idee te krijgen:

Aangezien ik op het moment omkom in de appels ga ik deze eens proberen. Bedankt!Gastheerg schreef:
Overigens ander appelgebak mag best van mij![]()
Erg lekker en leuk dessert voor fietsers: appelravioli.
Pastadeeg maken (100 gram bloem 1 ei)
Uitrollen
Zeer dikke appelcompot met stukjes maken (vergeet de kaneel niet)
Toefjes op de pastavellen. Afdekken met andere vellen.
Op maat snijden (mooi met een kartelwieltje) - randjes goed aandrukken anders wordt de volgende stap een geklieder
Paar minuten koken
Beetje boter smelten in grote pan
Ravioli GOED uitlekken en door de boter husselen
Porti op een bordje met een beetje poedersuiker
Serveren met een bolletje vanilleijs en een schepje van de dikke appelcompot
Wie voor de max gaat hakt wat walnoten fijn en strooit die over het geheel.
Campagnolo Ultra Dork
Wel een foto als het gelukt is natuurlijk 

- daniel1975
- Forum-lid HC
- Berichten: 41041
- Lid geworden op: 11 nov 2004 14:14
Over een paar jaar wordt er af en toe stiekum perengebak uitgeserveerd tijdens fietstochten, of bramengebak. En dat houden ze net zo lang vol tot het appelgebak verdwenen is....
(Oke, volledig off topic, maar ik erger mij groen en geel aan die kleurenpieten discussie. Dan alle incorrecte zaken aanpakken en fruit uitdelen ipv snoep, niet iets in een of andere hoek gooien maar netjes vacuum verpakt aanreiken, en een katholieke priester die van kinderen houdt kan al helemaal niet)
(Oke, volledig off topic, maar ik erger mij groen en geel aan die kleurenpieten discussie. Dan alle incorrecte zaken aanpakken en fruit uitdelen ipv snoep, niet iets in een of andere hoek gooien maar netjes vacuum verpakt aanreiken, en een katholieke priester die van kinderen houdt kan al helemaal niet)
Less is bore
- daniel1975
- Forum-lid HC
- Berichten: 41041
- Lid geworden op: 11 nov 2004 14:14
+1 !!!!Ernie C. schreef:Aangezien ik op het moment omkom in de appels ga ik deze eens proberen. Bedankt!Gastheerg schreef:
Overigens ander appelgebak mag best van mij![]()
Erg lekker en leuk dessert voor fietsers: appelravioli.
Pastadeeg maken (100 gram bloem 1 ei)
Uitrollen
Zeer dikke appelcompot met stukjes maken (vergeet de kaneel niet)
Toefjes op de pastavellen. Afdekken met andere vellen.
Op maat snijden (mooi met een kartelwieltje) - randjes goed aandrukken anders wordt de volgende stap een geklieder
Paar minuten koken
Beetje boter smelten in grote pan
Ravioli GOED uitlekken en door de boter husselen
Porti op een bordje met een beetje poedersuiker
Serveren met een bolletje vanilleijs en een schepje van de dikke appelcompot
Wie voor de max gaat hakt wat walnoten fijn en strooit die over het geheel.
Less is bore
-
- Forum-lid HC
- Berichten: 5624
- Lid geworden op: 26 sep 2004 21:41
Ik zeg de perfecte stop voor appelgebak, Moeder de Gans in Teuven!
Huisgemaakt............en lekker en vooral groot!
Huisgemaakt............en lekker en vooral groot!
Soms is het beter het verleden te laten voor wat het was!