Pagina 16 van 17
Re: Voor de afvallers
Geplaatst: 12 dec 2019 21:30
door bakboord1
Enzzo schreef: ↑12 dec 2019 17:00
Een vetpercentage van 10% is sowieso ongezond voor een man!! tenzij je een prof bent met goede medische begeleiding zoals vitamine D suppletie
Dat is nogal kort door de bocht. Ik heb ooit ook probleemloos op 6% gezeten (meting van de huiddikte) in het jaar dat ik 4 keer per week of meer roeide. Maar ik ben van nature pezig en vetloos.
Het kans dus wel maar niet voor iedereen en ik raad het je zeker niet aan.
Re: Voor de afvallers
Geplaatst: 13 dec 2019 10:49
door wasbeer2006
Ik heb in mijn goede jaren van 18 tm 25 ook rond de 8/9% gezeten zonder al te veel moeite en dat ging prima.
Wel eens richting de 6 gegaan en daar voelde ik met niet prettig bij. Maar dat zal met voeding en leefpatroon te maken hebben gehad.
Nu mag ik het denk ik verdubbelen zeker zo vlak voor de kerst, zware tijd is het
Re: Voor de afvallers
Geplaatst: 13 dec 2019 13:14
door 53x11
Ik zou willen dat mijn %vet rond de 10% zat, maar ik heb er de discipline niet (meer) voor. 15 jaar geleden was de uitkomst van de huidplooi meeting lager dan de laagste waarde in de tabel, dus toen was het vet% vast ruim onder de 10%
Niet aan te raden, want super vatbaar voor van alles en nogwat.
Re: Voor de afvallers
Geplaatst: 30 jan 2020 09:28
door Kiekeboe
RVV schreef: ↑07 jul 2019 23:07
Nouja niet letterlijk 1 koekje. Ik steek meestal 2 of 3 pakjes bij me (er zitten geloof ik 3 koekjes in een pakje). Van te voren wel een broodje eten. En natuurlijk gewoon op regelmatige basis (verdeeld over de dag maar eigenlijk nooit tijdens het sporten) mijn lichaam van voldoende energie voorzien. Maar ik kan heel goed fietsen zonder van te voren te eten. Zoals ik al eerder schreef. Je moet gewoon leren te sporten op vetverbranding. We hebben voor 2 uur glycogeenvoorraad in onze spieren en lever, maar voor dertig dagen aan vetreserves (het andere uiterste). Train je lichaam om vetten als brandstof in combinatie met glycogeen te gebruiken. Dan hoef je je lichaam ook niet continue van brandstof te voorzien tijdens lange (duur) ritten.
Beetje een late reactie, maar een vraagje:
Als het zo eenvoudig is om over te schakelen op vetverbranding, waarom krijgen beroepsrenners dan een hongerklop in de finale? Zoals Mathieu van der Poel in de finale van het WK op 13km van de finish?
Re: Voor de afvallers
Geplaatst: 30 jan 2020 09:51
door dwangarbeider
Je kan geen intensieve inspanningen leveren op vetverbranding. De finale van een WK op de weg zal wel iets te veeleisend zijn om hoofdzakelijk op je vetverbranding te teren.
Van der Poel kon wel nog aan 35 km/u naar de finish rijden, dat dan waarschijnlijk wel op z'n vetverbranding.
Re: Voor de afvallers
Geplaatst: 30 jan 2020 11:20
door RVV
Even voor alle duidelijkheid, het is niet eenvoudig om even over te stappen op vetverbranding. Dit vergt een redelijk lang trainingsproces. Even om misverstanden te voorkomen trainen op vetverbranding heeft weinig tot niets met afvallen te maken. Je gebruikt alleen een andere combinatie van energie systemen in je lichaam.
Voor wat betreft profrijders. Deze mannen fietsen zeker 60 % op vetverbranding dit altijd in combinatie met aanspraak op de glycogeen voorraden. Dit proces loopt altijd simultaan. Maar als ze maximale kracht moet leveren aan het eind van de koers zullen ze 100% overschakelen op suikerverbranding. Maar dit proces gaat dan zo hard dat ze continue nieuwe suikers moeten innemen. De opname van suikers en de verbranding is voor het lichaam bij maximale prestatie hetzelfde als koorddansen. Slaat het door dan komt de hongerklop. Blijven ze de hongerklop te veel voor dan presteren ze niet maximaal.
Voor de gemiddelde fietsrecreant waar ik mijzelf onder schaar telt dit niet. Dan kun je gewoon lekker op vetverbranding je ritje uithobbelen.
Re: Voor de afvallers
Geplaatst: 30 jan 2020 13:23
door Kiekeboe
thanks, duidelijk.
Re: Voor de afvallers
Geplaatst: 31 jan 2020 06:48
door amclassic-fan
Ook een recreant voelt zich knap beroerd met een echte honger klop, uitbollen wil nog wel, maar enkel als je echt veel langzamer gaat fietsen.
Re: Voor de afvallers
Geplaatst: 31 jan 2020 10:50
door wasbeer2006
Een groot deel van de mensen die zeggen een hongerklop te hebben gehad hebben deze nog nooit gehad. Bij een aantal is een honger gevoel al een hongerklop.
Een echte hongerklop ik heb gelukkig slechts 2x gehad. Je snelheid wordt echt bijna gehalveerd.
Re: Voor de afvallers
Geplaatst: 31 jan 2020 11:04
door De Tukker
Kan iemand uitleggen wat de verschijnselen van hongerklop dan precies zijn?
Ik bedoel ... zelf heb ik wel eens last gehad van een te lage bloedsuikerspiegel en kreeg daardoor pap in de benen. Was niet meer vooruit te branden. Wat suiker naar binnen werken en het was binnen 10 minuten weer over. Dat werkt bij hongerklop niet zo?
Re: Voor de afvallers
Geplaatst: 31 jan 2020 13:33
door matthiav
Ook je vetverbranding heeft een deel koolhydraten nodig om goed te werken.
"Vetten worden verbrand in een vuurtje van koolhydraten", zo heeft professor Hespel het ooit tijdens een van zijn lessen gezegd. Bij een échte hongerklop zijn al je koolhydraten op en kan je zelfs niet meer op vetverbranding fietsen. Ik heb het soms voor, en dan lig ik compleet leeg de laatste kilometers tegen 140-150W te fietsen, terwijl de zone van mijn vetverbranding 180-240W is. Dit verklaart waarom je tijdens een echte hongerklop dus zelfs niet de wattages van je vetverbranding kan trappen.
Re: Voor de afvallers
Geplaatst: 31 jan 2020 14:28
door nijkie
De Tukker schreef: ↑31 jan 2020 11:04
Kan iemand uitleggen wat de verschijnselen van hongerklop dan precies zijn?
Ik bedoel ... zelf heb ik wel eens last gehad van een te lage bloedsuikerspiegel en kreeg daardoor pap in de benen. Was niet meer vooruit te branden. Wat suiker naar binnen werken en het was binnen 10 minuten weer over. Dat werkt bij hongerklop niet zo?
Rillingen
Concentratie verlies
Meer drinken als normaal
Onrustiger
Zin in alles wat smaak heeft
Geen kracht meer
Al met al dan ben je echt al veel te laat met eten,gebeurt je 1 keer dat gevoel ,niet fijn was mijn ervaring.