Pagina 3 van 5
Re: Toscane - Strade Bianche, hoogtemeters en fiorentina
Geplaatst: 08 mei 2012 09:15
door dario
chrissiewizzie schreef:Dat is dan wel een Brunello toch?
Mmmmm... Als ik een kleine tip mag geven: bij bistecca fiorentina is Morellino di Scansano (een andere, iets zuidelijkere Sangiovese-variëteit) eerder aan te bevelen.
(Brunello is wèl heerlijk bij een stukje hert!)
(Aaaah, de Toscaanse keuken...)
Re: Toscane - Strade Bianche, hoogtemeters en fiorentina
Geplaatst: 08 mei 2012 11:38
door bottecchia
Dat zijn nuttige tips! Die schrijf ik even op...
Re: Toscane - Strade Bianche, hoogtemeters en fiorentina
Geplaatst: 08 mei 2012 13:47
door Supergrover
wat een prachtig verslag weer Gerard, het leest als een mooi wielerboek!
Goed dat je weer terug bent op dit forum.
maar zag ik nu een Italiaan op een Ridley?
heeft die ontheffing of connecties bij de Bici-Binieri??
Re: Toscane - Strade Bianche, hoogtemeters en fiorentina
Geplaatst: 08 mei 2012 14:06
door Gastheerg
Als we met de hele club (6 ita, ingmar en ik) samen zijn rijden er twee Italiaans.............
Re: Toscane - Strade Bianche, hoogtemeters en fiorentina
Geplaatst: 08 mei 2012 14:17
door Gastheerg
dario schreef:chrissiewizzie schreef:Dat is dan wel een Brunello toch?
Mmmmm... Als ik een kleine tip mag geven: bij bistecca fiorentina is Morellino di Scansano (een andere, iets zuidelijkere Sangiovese-variëteit) eerder aan te bevelen.
(Brunello is wèl heerlijk bij een stukje hert!)
(Aaaah, de Toscaanse keuken...)
De wijn op de foto is een Chianti Classico en ik heb een eenvoudig vleesgerecht: tagliatta di manzo
Overigens bij een Fiorentina kan je prima een Chianti drinken wat in de meeste gevallen ook wordt gedaan.
Waar ik wel benieuwd naar ben is of je in Nederland ergens ECHT GOEDE Fiorentina's kan eten. Leuk om een forumrit mee af te sluiten
Doen we Italiaans staal met stoere biefstuk
Re: Toscane - Strade Bianche, hoogtemeters en fiorentina
Geplaatst: 08 mei 2012 16:24
door dario
Tagliata di manzo, eenvoudig vleesgerecht? Dan toch eenvoudig van het betere soort
Het ging ook niet over Chianti (kan inderdaad ook, uiteraard, maar dan liefst wel een goede) maar over Brunello (en die is te zwaar/krachtig voor bij rundvlees).
Ik weet in Brussel (in de Europese wijk, uiteraard!
) een winkel waar je af en toe Fiorentina kan krijgen (nu ja, krijgen: niet voor niets!), maar het vlees van het Chianina-runderras is ook in Italië zo gegeerd dat het maar weinig wordt uitgevoerd. Maar kijk eens wat ik hier vond, waarde Nederlandse vrienden:
http://www.chianina.nl/home.html
Re: Toscane - Strade Bianche, hoogtemeters en fiorentina
Geplaatst: 08 mei 2012 16:34
door Gastheerg
dario schreef:Tagliata di manzo, eenvoudig vleesgerecht? Dan toch eenvoudig van het betere soort
Absoluut. Ik maak het wel eens zel met balsamico die Luigi zelf gemaakt heeft. HEERLIJK!
Ja super!!!! Dit topic wordt zo langzamerhand een Toscane reisgids
Re: Toscane - Strade Bianche, hoogtemeters en fiorentina
Geplaatst: 08 mei 2012 16:40
door farelli
dario schreef:Tagliata di manzo, eenvoudig vleesgerecht? Dan toch eenvoudig van het betere soort
Het ging ook niet over Chianti (kan inderdaad ook, uiteraard, maar dan liefst wel een goede) maar over Brunello (en die is te zwaar/krachtig voor bij rundvlees).
Ik weet in Brussel (in de Europese wijk, uiteraard!
) een winkel waar je af en toe Fiorentina kan krijgen (nu ja, krijgen: niet voor niets!), maar het vlees van het Chianina-runderras is ook in Italië zo gegeerd dat het maar weinig wordt uitgevoerd. Maar kijk eens wat ik hier vond, waarde Nederlandse vrienden:
http://www.chianina.nl/home.html
En een bezoekje is mooi te combineren met de Sibbergrubbe, vanuit Valkenburg natuurlijk. En dan dalen met wat kilo's extra.
Re: Toscane - Strade Bianche, hoogtemeters en fiorentina
Geplaatst: 08 mei 2012 19:16
door dario
Gastheerg schreef:dario schreef:Tagliata di manzo, eenvoudig vleesgerecht? Dan toch eenvoudig van het betere soort
Absoluut. Ik maak het wel eens zel met balsamico die Luigi zelf gemaakt heeft. HEERLIJK!
Niks tegen balsamico hoor (geenszins!), maar doe mij maar op de Toscaanse wijze: gewoon met een streepje fijn gekruide olijfolie - òf met truffel + olio extravergine natuurlijk!
En daarbij dus een glaasje Morellino... (of een niet al te jonge Chianti dus)
(hm, ik moet toch echt dringend weer eens naar Siena...)
Re: Toscane - Strade Bianche, hoogtemeters en fiorentina
Geplaatst: 08 mei 2012 20:46
door goosman
Mooi verslag !
Ga zelf dit jaar enkele tientallen kilometers verder naar het zuiden, maar ga zeker ook proeven van de strade bianche.
Re: Toscane - Strade Bianche, hoogtemeters en fiorentina
Geplaatst: 08 mei 2012 22:45
door Gastheerg
dario schreef:(hm, ik moet toch echt dringend weer eens naar Siena...)
Virtueel dan maar.......
DAG 6 ochtend – Siena
Siena is een stuk minder groot en uitvoerig dan Florence, maar natuurlijk een bezoek waard als je in Toscana bent.
Zet je auto op de parkeerplaats van Francesco. Van hier gaat een stelsel aan roltrappen omhoog naar het centrum van de stad.
Het plein waar de Palio (paardenrace) wordt gehouden is natuurlijk een must. Kijk wel uit a;s je in Siena rondwandelt want het autovrije centrum bevat meer gemotoriseerd verkeer dan je zou verwachten.
Fietsliefhebbers brengen nog even een bezoek aan Rossi. Kijk ook even in de ruimte aan de overkant van de winkel waar een soort van mini museum is.
Lunchen in Siena doe je ook het beste in een zijstraatje. Goedkoper en authentieker.
Uiteraard neem je als souvenir een panforte mee.
Op het web staan er prachtig foto's maar hier een paar snaps die we zelf hebben gemaakt.
Re: Toscane - Strade Bianche, hoogtemeters en fiorentina
Geplaatst: 08 mei 2012 23:02
door Gastheerg
DAG 6 middag – Solo L’Eroica
Na het bezoek aan Siena ben ik in de buurt van Pianella op de fiets gestapt. M'n meiden reden met de auto over de gewone weg naar de camping om de middag aan het zwembad door te brengen.
Ik ben vervolgens het parcours van L’Eroica gaan volgen.
Het is met name dit deel geweest waar ik bij mijn eerste deelname in 2008 volledig maar dan ook volledig gesloopt ben. Naar de kloten was! Stuk, kapot, verrot.
Ik wist niet wat er nog zou komen maar ging er vanuit dat na Radda er geen beklimmingen meer zouden komen. Dit was overigens een misser maar dat bleek later pas.
Ik heb op de fiets zitten janken van vermoeidheid en was als de dood dat ik niet op tijd binnen zou komen.
Nu – en dan fris en op een moderne fiets – realiseer ik nog meer hoe trots is mag zijn op die prestatie uit 2008.
Toch wel lekker om zo’n strook eens een stuk frisser te rijden en kunnen beschikken over een ruim palet aan versnellingen.
Na Radda verliet ik het parcours en ging in via de Valico di Morellino terug naar de camping. Een zeer gemene pas met een passage van 2,5 kilometer aan 15%. Worstelen tussen de wijngaarden want die zijn hier tot aan de horizon.
Een beklimming die er zijn mag en ik was ook blij toen ik aan het bier zat en ik heb die nacht prima geslapen.
Twee kleine blikjes bier en een pizza waren genoeg om me definitief uit te schakelen. De wijn heb ik niet eens meer aangeraakt…….