Vandaag eten we nasi. Altijd een favoriet van de kids. En uiteraard heb je ook voor dit gerecht echt geen pakje van Knorr o.i.d. nodig. Nasi maken is doodsimpel; het is in feite een kliekjesgerecht.
Qua groenten kun je gewoon gebruiken wat je in huis hebt of wat in het seizoen is. Vandaag gebruik ik
- prei
- rode paprika
- kastanjechampions
- wortels
- knoflook
Andere groentes zijn uiteraard ook mogelijk. In plaats van prei kun je gerust ui pakken en bijv. broccoli of zelfs bloemkool doen het prima in een nasi. Ook sperzieboontjes (wel even voorkoken) kun je er gerust in verwerken. Qua hoeveelheden komt het niet zo precies.
Eiwitten hoeven er niet per se in, een vegeratische variant is ook al heel lekker. Maar ik kies vandaag voor kip. Neem dan geen kipfilet, maar kippendijfilet. Dat droogt niet uit en er zit veel meer smaak aan. Het is ook nog eens goedkoper.
De kippendijfilet snij je in blokjes en breng je op smaak met peper, zout een kerriepoeder. Aanbakken op hoog vuur in een wokpan met een beetje sesamolie (niet te veel) en gewone olie. Als de boel dichtgestroeid is kunnen de harde groenten erbij. Even later de zachtere.
De rijst koken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik stoom het altijd, maar in ruim water koken kan ook. Eenmaal gaar de rijst bij de rest doen, mixen en op smaak brengen met ketjap manis, scheutje witte azijn en zoetarme sojasaus.
Nasi is lekker maar met de juiste "add-ons" wordt het pas helemaal een feestje. Denk aan:
- kroeppoek
- atjar tjampoer
- sambal
- seroendeng
- Amsterdamse uitjes
- gebakken eitje
- reepjes ham voor de carnivoren
Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk satésaus. Een nasi zonder satésaus is een als een Pinarello zonder bierbuik. Die zelf maken kost net zoveel, nee zelfs minder moeite dan een kant-en-klare uit het schap trekken. Doodsimpel... Men neme
- 5 eetlepels pindakaas
- 120 ml water
- scheutje ketjap manis
- scheutje azijn of citroensap
- sambal naar smaak
Dit alles in een klein pannetje op een zeer zacht vuurtje zetten, af en toe roeren en je hebt na een paar minuten een heerlijke satésaus. Je kunt ook een hele pan maken en wat porties invriezen in kleine bakjes.
Uiteraard is een heerlijk ijskoud biertje onmisbaar bij een lekker bord nasi!