Gisteren en vandaag een lekkere cassoulet Toulousain à la grasse d'oie gegeten.
Recept voor 4 à 6 personen:
250 g lamsnek
250 g varkens schouderkarbonade
250 g gerookt buikspek
250 g gerookte knoflook worst, ontveld en in dikke plakken (bijv. Parijzerworst)
500 g flageoletten (groene kidneybonen)
3 tomaten
2 wortels, in stukken gesneden
2 teentjes knoflook, ongepeld
1 eetlepel bloem
1 ui geprikt met 2 kruidnagels
1 bouquet garni
1 liter kokend water
1 eetlepel tomatenpuree
1 grote eetlepel ganzenvet
zout en peper.
De dag ervoor, zet de bonen in een grote pan met water en laat ze ten minste 12 uur weken.
Giet 2,5 liter water in een grote pan. Voeg bonen, ui, wortelen, bouquet garni en knoflook toe breng dit aan de kook en laat het geheel ong.15 minuten koken totdat de bonen
net niet gaar zijn ( al dente) . Giet de bonen, ui, wortelen en bouquet garni in een vergiet af.
In de zelfde - schoongemaakte - pan, laat de lamsnek, schouderkarbonade en buikspek rondom goed aanbraden in het ganzevet, roer er daarna een eetlepel bloem overheen, voeg zout en peper toe en tenslotte een liter kokend water, de tomaten en geconcentreerde tomatenpuree, de ui en het bouquet garni. Voeg zout en peper toe en breng aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat het gedurende 40 minuten zachtjes koken (pruttelen).
Voeg daarna de bonen en knoflook worst toe en laat het daarna nog 20 minuten zachtjes pruttelen.
Vergeet niet om het de dag van te voren klaar te maken, dat is nog lekkerder!
Als rode wijn een Cahors, Buzet, Bergerac of zelfs een Saint -Emilion.
P.S. de tijden zijn bij benadering aangegeven, dus . . . . letop.!