Pagina 5 van 7
Re: “Normaal” eten voor onderweg
Geplaatst: 13 aug 2023 15:43
door richard84
JPAR schreef: ↑13 aug 2023 15:18
Ik heb er niet voor geleerd en probeer enigszins aan te geven hoe ik het heb begrepen. Je kunt ook gewoon uitleggen hoe het precies in elkaar steekt.
Dat doe ik toch? Niet bedoeld om je te schofferen of zo.
Alleen toen ik mijn uitleg de eerste keer deed (het voorbeeld met de appel) bleef je volhouden dat suikers op het label altijd toegevoegde suikers zijn. Dus leg ik het nog een keer uit, wat duidelijker/uitgebreider.
Een appel heeft uiteraard geen toegevoegde suikers, maar zou op het label wel bijna alleen maar suikers hebben, en heel weinig overige koolhydraten:
1 appel
koolhydraten 16gr
Waarvan suikers 14gr
En zoals gezegd, het verhaal over hoe verschillend voedsel wel/niet past binnen het ideale diabetes dieet klopt helemaal, maar wat de diëtiste zei over dat suikers zonder vezels sneller worden omgezet in vet kan ik echt niet rijmen.
Behalve dat je met wit brood wellicht wat sneller weer wat trek krijgt en dus over een hele dag wat meer calorieën binnen krijgt. Maar uiteindelijk maakt het voor je lichaam niet uit: 1kcal/kj is 1kcal/kj en als je er teveel van binnenkrijgt in wat voor vorm dan ook, kan ie dat netjes opslaan als vet.
Re: “Normaal” eten voor onderweg
Geplaatst: 13 aug 2023 16:02
door JPAR
Het is vanuit mij gewoon de vraag om het te begrijpen. Ik heb namelijk meerdere keren de vragen bij de diëtiste gesteld, maar krijg alleen wat volgens de statistiek berekend en dan gegeten moet worden. Maar dat werkt bij mij bijvoorbeeld al niet. Ik zou graag willen dat ze meer naar mij als persoon kijkt en hoe het bij mij werkt. Maar uitleggen kan ze het niet.
Ik zou bijvoorbeeld graag weer minder snel naar beneden schieten bij inspanning, zoals ik dat vroeger ook had. Ik ben super gevoelig voor inspanning (altijd geweest) en blijf dan eten om het op te vangen, met als gevolg dat ik later omhoog ga. In mijn beleving heeft dat met de verwerking in je lichaam te maken en ook met wat je neemt.
Re: “Normaal” eten voor onderweg
Geplaatst: 13 aug 2023 17:25
door Jans
Het lijkt erop dat je dus niet in het statistische plaatje past. Ik ben bang dat je je eigen behoeftes moet ontdekken. Een andere diëtiste? Al ben ik bang dat ze haar opleiding uit het zelfde boek gehad heeft.
Succes met je zoektocht, hoe het voor jou toch beter gaat werken.
Re: “Normaal” eten voor onderweg
Geplaatst: 13 aug 2023 17:31
door pino
Ik kan diëtisten zelden op een wetenschappelijke opleiding betrappen. Voor sportvoedinginfo ga ik naar
https://www.mysportscience.com
Jumbo gaat er ook niet slecht mee.
Re: “Normaal” eten voor onderweg
Geplaatst: 13 aug 2023 19:49
door scottwilko
De zoektocht naar de juiste professional kan lang en vol valkuilen zitten.
Ik zal niet zeggen dat je huidige diëtist niet goed is Jpar, maar blijkbaar past deze niet bij jou.
Overigens is dit wel een hele interessante discussie, maar past deze niet helemaal in dit topic
Re: “Normaal” eten voor onderweg
Geplaatst: 13 aug 2023 19:52
door JPAR
scottwilko schreef: ↑13 aug 2023 19:49
De zoektocht naar de juiste professional kan lang en vol valkuilen zitten.
Ik zal niet zeggen dat je huidige diëtist niet goed is Jpar, maar blijkbaar past deze niet bij jou.
Overigens is dit wel een hele interessante discussie, maar past deze niet helemaal in dit topic
Ze is gewoon voor mij niet goed. Is ook geen klik, maar helaas is dit waar ik het vanuit het ziekenhuis mee moet doen.
Re: “Normaal” eten voor onderweg
Geplaatst: 13 aug 2023 20:57
door EmPeHa
Via een Sport Medisch Centrum dan geen optie?
Re: “Normaal” eten voor onderweg
Geplaatst: 13 aug 2023 21:05
door JPAR
Geen idee?
Re: “Normaal” eten voor onderweg
Geplaatst: 13 aug 2023 21:37
door Symen
De respons van voedsel is bij iedereen wat verschillend. Zo kan bij de een de opname van bepaalde stoffen sneller verlopen dan bij de ander. Wat uiteraard effect kan hebben op de bloedsuiker spiegel. Maar ook enzymen, hormonen, eiwitten, vitaminen enz zijn hier bij betrokken. Door de complexiteit van dit samenspel kan het natuurlijk allemaal behoorlijk ingewikkeld gaan worden. Hoe een diëtist wordt opgeleid weet ik niet, bij een andere diëtist zal de kennis denk ik ook ontbreken. Het is maar hoe ver je wil gaan en hoeveel energie je erin wil steken.
Re: “Normaal” eten voor onderweg
Geplaatst: 14 aug 2023 01:33
door Enzzo
JPAR schreef: ↑13 aug 2023 16:02
Het is vanuit mij gewoon de vraag om het te begrijpen. Ik heb namelijk meerdere keren de vragen bij de diëtiste gesteld, maar krijg alleen wat volgens de statistiek berekend en dan gegeten moet worden. Maar dat werkt bij mij bijvoorbeeld al niet. Ik zou graag willen dat ze meer naar mij als persoon kijkt en hoe het bij mij werkt. Maar uitleggen kan ze het niet.
Ik zou bijvoorbeeld graag weer minder snel naar beneden schieten bij inspanning, zoals ik dat vroeger ook had. Ik ben super gevoelig voor inspanning (altijd geweest) en blijf dan eten om het op te vangen, met als gevolg dat ik later omhoog ga. In mijn beleving heeft dat met de verwerking in je lichaam te maken en ook met wat je neemt.
Mijn ervaring is (niet diabetes maar wel dieet behoevend) dat je met je specialist afstemt hoe je het gaat doen. Ondanks de vermeende kokervisie van vele specialisten kunnen en willen ze veelal toch wel buiten de gebaande paden treden hoor.
Een diëtist zal altijd de statistieken volgen tenzij het echt een doorgewinterde en super ervaren persoon is.
Een goeie internist denkt met je mee en zal altijd nadenken over het instellen/afstemmen van je insuline inname en je dieet icm je activiteiten in je dagelijkse leven.
Althans, zo ervaar ik het met mijn specifieke klachten/aandoeningen.
Voor jou kan dat uiteraard helemaal anders zijn en misschien heb je dat traject al lang onderzocht maar ik meld het toch maar even

Re: “Normaal” eten voor onderweg
Geplaatst: 14 aug 2023 09:26
door nijkie
Is het een idee om contact op te nemen met Team Novo Nordisk?
Re: “Normaal” eten voor onderweg
Geplaatst: 14 aug 2023 09:36
door JPAR
Enzzo schreef: ↑14 aug 2023 01:33
JPAR schreef: ↑13 aug 2023 16:02
Het is vanuit mij gewoon de vraag om het te begrijpen. Ik heb namelijk meerdere keren de vragen bij de diëtiste gesteld, maar krijg alleen wat volgens de statistiek berekend en dan gegeten moet worden. Maar dat werkt bij mij bijvoorbeeld al niet. Ik zou graag willen dat ze meer naar mij als persoon kijkt en hoe het bij mij werkt. Maar uitleggen kan ze het niet.
Ik zou bijvoorbeeld graag weer minder snel naar beneden schieten bij inspanning, zoals ik dat vroeger ook had. Ik ben super gevoelig voor inspanning (altijd geweest) en blijf dan eten om het op te vangen, met als gevolg dat ik later omhoog ga. In mijn beleving heeft dat met de verwerking in je lichaam te maken en ook met wat je neemt.
Mijn ervaring is (niet diabetes maar wel dieet behoevend) dat je met je specialist afstemt hoe je het gaat doen. Ondanks de vermeende kokervisie van vele specialisten kunnen en willen ze veelal toch wel buiten de gebaande paden treden hoor.
Een diëtist zal altijd de statistieken volgen tenzij het echt een doorgewinterde en super ervaren persoon is.
Een goeie internist denkt met je mee en zal altijd nadenken over het instellen/afstemmen van je insuline inname en je dieet icm je activiteiten in je dagelijkse leven.
Althans, zo ervaar ik het met mijn specifieke klachten/aandoeningen.
Voor jou kan dat uiteraard helemaal anders zijn en misschien heb je dat traject al lang onderzocht maar ik meld het toch maar even
Je hebt helemaal gelijk. En mijn internist is ook top, zelfde als de diabetesverpleegkundige. Maar de diëtiste is slecht en die hiervoor ook. Ze kunnen zich niet verplaatsen in een andere vraag en behoefte. Dan komt er een voorstel en als ik het dan zie weet ik al dat het mis gaat. Ik geef dat aan en ook waarom, maar probeer het dan toch. En inderdaad gaat het helemaal mis. Dan is de volgende reactie dat het toch goed moet zijn en ze het dan niet meer weet. Dan houdt het op.
De eerste gaf mij een dieet (toen ik net diabeet was, 20 jaar geleden) met daarin berekeningen van voeding wat ik allemaal mocht eten waarvan ik had aangegeven dat niet lekker te vinden of te eten (hebben we vooraf besproken). Dat is dan je basis
