Stoofvlees de René ;
Grote stoofpan ( oven geschikt )
Kruiden ei
Ingrediënten:
* 1200 gram goed runder riblappen ( dobbelstenen snijden van ca. 2,5cm )
* 2 grote rode uien ( gele ui
mag ook )
* 4 tenen knoflook
* 5 plakken ontbijtkoek
* Grove mosterd
* 3 flesjes St Bernardus Abt
* 2 eetlepels Appel/ perenstroop
* 3 Laurier blaadjes
* 2 takjes verse tijm
* 2 of 3 kruidnageltjes
* Scheutje natuurazijn
* Wat zout en Peper
* Beetje geduld
Doel : Stoofvlees
Snipper de ui grof en zet ze aan met knoflook in een grote braadpan en een klont boter - enkel glaceren en niet bakken ! dat maakt de knoflook namelijk erg bitter. Bak het vlees in een andere echt hete pan in kleine porties, voeg een beetje peper/zout toe en doe het vlees op de geglaceerde uien. Hoe heter het vlees gebakken is des te malser is het vlees.
Zijn de porties vlees gebakken - doe dan het bier in de pan waar het vlees gebakken is. Breng dit per flesje even aan de kook en schraap de aanbaksels van het vlees los en giet het warme bier + aanbaksels op het vlees. Koud bier op warm vlees maakt het vlees taai !! Vlees moet onder staan - is dit niet het geval, voeg nog wat bier toe en drink de rest op
Doe de kruiden in een kruiden ei ( zelf gebruik ik een een rvs theefilter )
en doe deze in de pan onder de bierlaag. Doe 2 eetlepels appel/perenstroop in de pan en roer dit even door. Besmeer 5 plakken ontbijtkoek met grove mosterd en leg deze met de besmeerde kant op het vlees. Voeg nog een scheutje natuurazijn bij het geheel en laat het ca 1,5 uur zachtjes pruttelen ZONDER deksel op de pan. Roer regelmatig even om, en je zal zien dat de saus iets indikt en de ontbijtkoek opgelost is.
Als de saus de gewenste dikte heeft, doe dan de deksel op de pan en zet de pan een kleine 2 uur in een verwarmde oven op 140 - 150*C . Roer daarna nogmaals even goed om en geniet ervan. Je kan het gerust een nachtje laten staan, de volgende dag smaakt het nog beter. Klein scheutje WARM water erbij en opwarmen als je de saus te dik vindt.
Haal de kontjes van de loof stronken. Kook de loof 5 minuten en snij ze daarna door de helft ( in de lengte ). Leg de witloof stroken met de platte kant naar beneden in een ovenschaal en doe een klontje roomboter bij de witlof. Witlof nog een minuutje of 10 in de oven bij 170*C. Bak de Vlaamse frieten als de witlof bijna klaar is.
Schenk een goed glas bier ( St Bernardus Abt ) in na een pittige herfstrit in juni en geniet met de hoofdletter G.
El cheffe.