Vragen en discussies over fietstraining, sportvoeding en gezondheid

Legale doping: rode bietensap

Gebruikersavatar
Arno357
Forum-lid
Berichten: 1216
Lid geworden op: 21 aug 2012 21:54
Locatie: 's-Hertogenbosch

Gebruikersavatar Arno357 31 mei 2013 09:55

Nou , je kleurt langzaam rood...maar dat valt niet meer op bij de rest van de fietsers.

Gebruikersavatar
ponsteen
Forum-lid
Berichten: 2924
Lid geworden op: 17 mei 2004 12:21

Gebruikersavatar ponsteen 31 mei 2013 10:48

Toch maar eens even dit topic bekeken. Goed om te zien dat er aan het begin van het topic ook wat voorzichtige reacties staan. Ik ben zelf als schildklierpatient heel voorzichtig in dit soort voeding. Ik lees dat er over de langetermijneffecten van nitraat / nitriet nog veel onderzocht moet worden. Er zijn aanwijzingen voor zowel positieve als negatieve effecten.
Ik hou me maar aan de richtlijn dat je niet meer dan 2x per week nitraatrijke voeding moet eten. Een dagelijkse bietenkuur is dan geen optie. 1 Aandoening is voldoende.

GoldenRatio
Forum-lid
Berichten: 955
Lid geworden op: 06 feb 2013 20:33

GoldenRatio 02 jun 2013 00:04

Ik heb ergens gelezen dat er grote kans is dat je er (vrouwelijke) borstgroei van kunt krijgen. Tja of het echt waar is weet ik niet . .. Afijn we merken het wel als we wielrenners zien met opgebollen shirtjes :shock:


(zo nu is het direct afgelopen met die rode bieten onzin :P )

Gebruikersavatar
Arno357
Forum-lid
Berichten: 1216
Lid geworden op: 21 aug 2012 21:54
Locatie: 's-Hertogenbosch

Gebruikersavatar Arno357 02 jun 2013 16:04

GoldenRatio schreef:Ik heb ergens gelezen dat er grote kans is dat je er (vrouwelijke) borstgroei van kunt krijgen. Tja of het echt waar is weet ik niet . .. Afijn we merken het wel als we wielrenners zien met opgebollen shirtjes :shock:


(zo nu is het direct afgelopen met die rode bieten onzin :P )
Nu je het zegt, ik dacht als wat groeien ze toch.. :lol:

Comp78
Forum-lid
Berichten: 168
Lid geworden op: 02 jun 2013 14:53

Comp78 22 jul 2013 20:16

Paar nieuwe studies ->

Influence of nitrate supplementation on VO₂ kinetics and endurance of elite cyclists.

Christensen PM, Nyberg M, Bangsbo J.


Source

Copenhagen Muscle Research Centre, Department of Exercise and Sport Sciences, Section of Human Physiology, University of Copenhagen, Copenhagen, Denmark.


Abstract


The present study examined if an elevated nitrate intake would improve VO(2) kinetics, endurance, and repeated sprint capacity in elite endurance athletes. Ten highly trained cyclists (72 ± 4 mL O(2) /kg/min, mean ± standard deviation) underwent testing for VO(2) kinetics (3 × 6 min at 298 ± 28 W), endurance (120 min preload followed by a 400-kcal time trial), and repeated sprint capacity (6 × 20 s sprints, recovery 100 s) during two 6-day periods in randomized order with a daily ingestion of either 0.5 L beetroot (BR) juice to increase nitrate levels or a 0.5 L placebo (PLA) drink with blackcurrant juice. Plasma NOx (nitrate + nitrite) levels were higher (P < 0.01) in BR (147 ± 102 and 159 ± 103 μM after 4 and 6 days of beverage intake, respectively) compared with PLA (41 ± 10 and 40 ± 7 μM). VO(2) kinetics and exercise economy were the same in BR and PLA. Time-trial performance was similar with an average completion time of 18:20 and 18:37 min:s in BR and PLA, respectively, with average power outputs of 290 ± 43 W in BR and 285 ± 44 W in PLA. Peak and mean power during repeated sprinting were similar in BR and PLA. In contrast to observations in moderately trained subjects intake of BR juice had no effect on VO(2) kinetics and performance in elite cyclists


Beetroot juice and exercise: pharmacodynamic and dose-response relationships

Dietary supplementation with beetroot juice (BR) containing ~5-8 mmol of inorganic nitrate (NO3-) increases plasma nitrite concentration ([NO2-]), reduces blood pressure, and may positively influence the physiological responses to exercise. However, the dose-response relationship between the volume of BR ingested and the physiological effects invoked has not been investigated. In a balanced crossover design, 10 healthy males ingested 70, 140 or 280 ml of concentrated BR (containing 4.2, 8.4 and 16.8 mmol NO3-, respectively) or no supplement to establish the effects of BR on resting plasma [NO3-] and [NO2-] over 24 h. Subsequently, on six separate occasions, 10 subjects completed moderate-intensity and severe-intensity cycle exercise tests 2.5 h post-ingestion of 70, 140 and 280 ml BR, or NO3--depleted BR as placebo (PL). Following acute BR ingestion, plasma [NO2-] increased in a dose-dependent manner, with the peak changes occurring at ~2-3 h. Compared to PL, 70 ml BR did not alter the physiological responses to exercise. However, 140 and 280 ml BR reduced the steady-state VO2 during moderate-intensity exercise by 1.7% (P=0.06) and 3.0% (P<0.05), whilst time to task failure was extended by 14% and 12% (both P<0.05), respectively, compared to PL. The results indicate that, while plasma [NO2-] and the O2 cost of moderate-intensity exercise are improved dose-dependently with NO3--rich BR, there is no additional improvement in exercise tolerance after ingesting BR containing 16.8 compared to 8.4 mmol NO3-. These findings have important implications for the use of BR to enhance cardiovascular health and exercise performance in young adults


A Single Dose of Beetroot Juice Enhances Cycling Performance in Simulated Altitude.
Abstract

Dietary supplementation with beetroot juice (BR) containing ~5-8 mmol of inorganic nitrate (NO3-) increases plasma nitrite concentration ([NO2-]), reduces blood pressure, and may positively influence the physiological responses to exercise. However, the dose-response relationship between the volume of BR ingested and the physiological effects invoked has not been investigated. In a balanced crossover design, 10 healthy males ingested 70, 140 or 280 ml of concentrated BR (containing 4.2, 8.4 and 16.8 mmol NO3-, respectively) or no supplement to establish the effects of BR on resting plasma [NO3-] and [NO2-] over 24 h. Subsequently, on six separate occasions, 10 subjects completed moderate-intensity and severe-intensity cycle exercise tests 2.5 h post-ingestion of 70, 140 and 280 ml BR, or NO3--depleted BR as placebo (PL). Following acute BR ingestion, plasma [NO2-] increased in a dose-dependent manner, with the peak changes occurring at ~2-3 h. Compared to PL, 70 ml BR did not alter the physiological responses to exercise. However, 140 and 280 ml BR reduced the steady-state VO2 during moderate-intensity exercise by 1.7% (P=0.06) and 3.0% (P<0.05), whilst time to task failure was extended by 14% and 12% (both P<0.05), respectively, compared to PL. The results indicate that, while plasma [NO2-] and the O2 cost of moderate-intensity exercise are improved dose-dependently with NO3--rich BR, there is no additional improvement in exercise tolerance after ingesting BR containing 16.8 compared to 8.4 mmol NO3-. These findings have important implications for the use of BR to enhance cardiovascular health and exercise performance in young adults.

Increasing nitric oxide bioavailability via supplementation with nitrate-rich beetroot juice (BR) has been shown to attenuate the negative impact of hypoxia on peripheral oxygen saturation and exercise tolerance. PURPOSE: We investigated the effects of a single dose of concentrated BR on the physiological responses to submaximal exercise and time trial (TT) performance in trained cyclists exposed to moderate simulated altitude (∼2500m).

METHODS: Nine competitive amateur male cyclists (age 28 ± 8 yr, VO2peak at altitude 51.9 ± 5.8 mL·kg·min) completed four exercise trials consisting of an initial graded test to exhaustion and three performance trials on a cycle ergometer. The performance trials comprised 15 min submaximal steady-state exercise at 60% maximum work rate and a 16.1 km TT. The second and third trials were preceded by ingestion of either 70 ml BR or nitrate-depleted BR (PLA) 3 h prior to exercise.

RESULTS: Plasma nitrate (PLA: 39.1 ± 3.5 μM, BR: 150.5 ± 9.3 μM) and nitrite (PLA: 289.8 ± 27.9 nM, BR: 678.1 ± 103.5 nM) measured immediately prior to exercise, were higher following ingestion of BR compared to PLA (P < 0.001, P = 0.004). VO2 during steady-state exercise was lower in the BR trial (2542 ± 114 ml·min) than in the PLA trial (2727 ± 85 ml·min, P = 0.049). TT performance was significantly faster following BR (1664 ± 14 s) than PLA (1702 ± 15 s, P = 0.021).

CONCLUSION: A single dose of BR lowered VO2 during submaximal exercise and enhanced TT performance of trained cyclists in normobaric hypoxia. Consequently, ingestion of BR may be a practical and effective ergogenic aid for endurance exercise at altitude.

Effects of Nitrate on the Power-Duration Relationship for Severe-Intensity Exercise.

PURPOSE: The power asymptote (critical power, CP) and curvature constant (W') of the powerduration relationship dictate the tolerance to severe-intensity exercise. We tested the hypothesis that dietary nitrate supplementation would increase the CP and/or W' during cycling exercise.

METHODS: In a double-blind, randomized, crossover study, nine recreationally-active male subjects supplemented their diet with either nitrate-rich concentrated beetroot juice (BR; 2 x 250 ml/day, ∼8.2 mmol/day nitrate) or a nitrate-depleted beetroot juice placebo (PL; 2 x 250 ml/day, ∼0.006 mmol/day nitrate). In each condition, the subjects completed four separate severeintensity exercise bouts to exhaustion at 60% of the difference between the gas exchange threshold and peak power attained during incremental exercise (60%Δ), 70%Δ, 80%Δ and 100% peak power, and the results were used to establish CP and W'.

RESULTS: Nitrate supplementation improved exercise tolerance during exercise at 60%Δ (BR: 696 ± 120 vs. 593 ± 68 s, P<0.05), 70%Δ (BR: 452 ± 106 vs. PL: 390 ± 86 s, P<0.05), and 80%Δ (BR: 294 ± 50 vs. PL: 263 ± 50 s, P<0.05) but not 100% peak power (BR: 182 ± 37 vs. PL: 166 ± 26 s, P=0.10). Neither CP (BR: 221 ± 27 vs. PL: 218 ± 26 W) nor W' (BR: 19.3 ± 4.6 vs. PL: 17.8 ± 3 kJ) were significantly altered by BR.

CONCLUSIONS: Dietary nitrate supplementation improved endurance during severe-intensity exercise in recreationally-active subjects without significantly increasing either the CP or W'.

Gebruikersavatar
goosman
Forum-lid
Berichten: 293
Lid geworden op: 08 jun 2010 17:28
Contact

Gebruikersavatar goosman 23 jul 2013 09:07

Maar nog steeds geen enkele studie naar de lange termijn effecten......
Chi va piano, va sano e va lontano !

Colnago Active B-Stay
Colnago Ace 2010

http://goosman41.blogspot.com

Gebruikersavatar
Arno357
Forum-lid
Berichten: 1216
Lid geworden op: 21 aug 2012 21:54
Locatie: 's-Hertogenbosch

Gebruikersavatar Arno357 23 jul 2013 10:22

goosman schreef:Maar nog steeds geen enkele studie naar de lange termijn effecten......
Nee, nog niet bekend, maar dat duurt nog effe, op de lange termijn ..

Comp78
Forum-lid
Berichten: 168
Lid geworden op: 02 jun 2013 14:53

Comp78 26 jul 2013 20:34

Niemand gaat studies doen naar de lange termijn effecten van rood bietensap. Te duur en levert niets op. Als er niets uitkomt wat te patenteren valt dan wordt er (bijna) geen onderzoek naar gedaan

Gebruikersavatar
amclassic-fan
Forum-lid HC
Berichten: 24317
Lid geworden op: 23 jun 2004 17:56
Locatie: Leende

Gebruikersavatar amclassic-fan 26 jul 2013 20:42

Yeah right en wat valt er volgens jouw dan te patenteren aan alle onderzoeken die wel in dit topic aangehaald zijn?

Voor lange termijn effecten kan je gewoon zoeken op nitraat, dat is namelijk de werkzame stof. Voor bijvoorbeeld drinkwater zijn de regels behoorlijk streng qua hoeveelheid nitraat die er in mag zitten. In het verleden werd namelijk veronderstelt dat te veel niet goed zou zijn.
Ik zie in ieder geval geen aanleiding om het spul iedere dag te nemen. Er is geen enkel bewijs dat dat zin heeft. Als je ergens goed wilt zijn neem je 't spul een paar dagen achter elkaar. Op een trainingskamp zou je kunnen overwegen om het wel iedere dag te nemen.
‘Whatever you do, those other fuckers are doing more.’
Afbeelding

ericpeters
Forum-lid HC
Berichten: 4217
Lid geworden op: 10 jul 2006 18:43

ericpeters 27 jul 2013 01:10

Ik dacht dat de werkzame stof NO was en niet Nitraat zelf (NO3 dacht ik). Nitraat zit in wel als stof in het bietensap maar het is de omvorming van die stof tot NO door bepaalde bacteriën welke iets positiefs met het zuurstof transport zou doen.
Ik verwacht eigenlijk dat er toch wel meer onderzoek komt naar de lange termijn effecten van nitraten. Met name omdat ze veel in groenten voorkomen en omdat in het verleden (jaren 50) er blijkbaar ėėn onderzoek is geweest waarbij bij ratten verhoogde kans op kanker was geconstateerd en daarna nooit meer. De overheidsvoedingsrichtlijnen baseren zich op dat ene onderzoek en waarschijnlijk ook op gebrek aan positieve effecten. De groente lobby heeft er echt wel commercieel baat bij als blijkt dat lente Spinazie nog veel gezonder is dan gedacht en dat je het ook nog onbeperkt kunt eten.

Wat betreft het meerdaags gebruik van Rode bietensap: mijn persoonlijk ervaring is dat het effect eerder wegebt dan dat het zich opbouwt. Rode bietensap werkt bij mij beter als ik alleen op de dag, dat ik een of ander evenement heb, het 's ochtends drink en niet als ik dat in de 6 dagen vooraf het elke dag ook nog eens doe. Dus voor mijn gevoel is dat advies eerder een poging om veel meer te verkopen.
Afbeelding

Comp78
Forum-lid
Berichten: 168
Lid geworden op: 02 jun 2013 14:53

Comp78 29 jul 2013 19:54

amclassic-fan schreef:Yeah right en wat valt er volgens jouw dan te patenteren aan alle onderzoeken die wel in dit topic aangehaald zijn?

Voor lange termijn effecten kan je gewoon zoeken op nitraat, dat is namelijk de werkzame stof. Voor bijvoorbeeld drinkwater zijn de regels behoorlijk streng qua hoeveelheid nitraat die er in mag zitten. In het verleden werd namelijk veronderstelt dat te veel niet goed zou zijn.
Ik zie in ieder geval geen aanleiding om het spul iedere dag te nemen. Er is geen enkel bewijs dat dat zin heeft. Als je ergens goed wilt zijn neem je 't spul een paar dagen achter elkaar. Op een trainingskamp zou je kunnen overwegen om het wel iedere dag te nemen.

Er is een groot verschil tussen kleine (sample size < 50, in geval van de studies in dit topic < 12) korte studies (enkele weken) en meerjarige studies met een grote sample size. Daar gaat echt niemand aan beginnen. Zeker niet als het ook nog een double blind placebo controlled study moet zijn. De eerste categorie studies is nauwelijks generaliseerbaar omdat de sample size simpelweg te klein is. Longitudinale studies zijn te duur. Die worden zelden of nooit uitgevoerd als met de uitkomsten geen groot maatschappelijk nut gediend wordt (kanker, aids, alzheimer, dementie etc) of er geen mogelijkheid is om er geld mee te verdienen.

derjan
Forum-lid
Berichten: 187
Lid geworden op: 08 mar 2005 09:13

derjan 01 aug 2013 21:21

Om zelf écht mee te kunnen praten heb ik besloten om voor enkele koersen in augustus het befaamde rode goud eens te gaan proberen. Het zal mij benieuwen.
Pain is just a state of mind

Plaats reactie