Vragen en discussies over fietstraining, sportvoeding en gezondheid

Maak je eigen sportvoeding en drank

Gebruikersavatar
amclassic-fan
Forum-lid HC
Berichten: 24321
Lid geworden op: 23 jun 2004 17:56
Locatie: Leende

Gebruikersavatar amclassic-fan 04 mei 2020 20:45

Kristalsuiker lost niet zo makkelijk op als maltodextrine en daarnaast wordt het echt mega zoet in hoge concentraties.
‘Whatever you do, those other fuckers are doing more.’
Afbeelding

Gebruikersavatar
xml
Forum-lid
Berichten: 1119
Lid geworden op: 06 feb 2013 22:21
Locatie: België

Gebruikersavatar xml 04 mei 2020 21:11

kristalsuiker in water even opwarmen? denk dat het dan wel gemakkelijker mengt met water.

Gusd91
Forum-lid
Berichten: 11
Lid geworden op: 04 mei 2020 20:15

Gusd91 06 mei 2020 03:23

vermeulen schreef: 04 mei 2020 16:32 Was het verhaal niet dat die 90 gram per uur het absolute maximum is, en dat je daar je maag-darm stelsel op moet trainen voordat je dat zonder klachten aan kan?
Maar anyway, voor de normale amateur zit er ook voordeel in om (ik noem maar wat) 40 gram koolhydraten in een 2:1 verhouding glucose/fructose te verdelen.

Ik doe dus sinds een tijdje 2:1 kristalsuiker en maltodextrine in de drinkfles, waarbij de kristalsuiker dus 50-50 glucose/fructose is, en de maltodextrine iets minder dan 100% glucose.
Het nadeel van die maltodextrine is dat het heel fijn poeder is, dus het stuift makkelijk, en het plakt als de ziekte als er water bij komt. Misschien volgende keer maar weer gewoon glucose.
Je moet er inderdaad op getraind zijn. Bijna ieder normaal persoon zal buikklachten krijgen als hij bij zware inspanning 90 gram koolhydraten naar binnen mikt. Het is dus vooral opbouwen en gewend raken. Het probleem zowel bij amateurs als bij profs zit hem eigenlijk nooit in de opname van de koolhydraten in de darmen maar in de lediging van de maag. Dat gaat trager onder inspanning en is eigenlijk het knelpunt.

Voor de normale amateur zit er inderdaad ook voordeel aan een 2:1 verhouding. De reden dat die verhouding zo is is omdat je lichaam een bepaalde verhouding van bepaalde enzymen heeft. Glucose en fructose worden door een ander enzym door je darmwand getransporteerd en gaan uiteindelijk naar je lever. De verhouding van die hoeveelheid enzymen is grofweg 2 tot 1, dus vandaar dat de voorgeschreven glucose/fructose ratio ook 2:1 is.

vermeulen
Forum-lid
Berichten: 1259
Lid geworden op: 14 sep 2008 12:58

vermeulen 06 mei 2020 09:40

amclassic-fan schreef: 04 mei 2020 20:45 Kristalsuiker lost niet zo makkelijk op als maltodextrine en daarnaast wordt het echt mega zoet in hoge concentraties.
Normaal gesproken doe ik iets van 30 gram suikers in een bidon van 750mL; dat is richting de ondergrens van isotoon. In die concentratie is het nog wel te drinken.
Oplossen heb ik nooit problemen mee gehad, ook zonder te verwarmen. Als het een half uurtje rondklotst tijdens het fietsen lost het wel op.

Als je hypertone drank gaat maken met 0.8gram per liter (dus meer dan 60 gram suikers in een 750mL bidon) kan ik me goed voorstellen dat het wel lastiger gaat worden om het op te lossen.

Plaats reactie