Re: Maak je eigen sportvoeding en drank
Geplaatst: 04 mei 2020 20:45
Kristalsuiker lost niet zo makkelijk op als maltodextrine en daarnaast wordt het echt mega zoet in hoge concentraties.
Fiets - Race en MTB website voor wielrenners, sportieve fietsers, mountainbikers
https://www.fiets.nl/forum/
Je moet er inderdaad op getraind zijn. Bijna ieder normaal persoon zal buikklachten krijgen als hij bij zware inspanning 90 gram koolhydraten naar binnen mikt. Het is dus vooral opbouwen en gewend raken. Het probleem zowel bij amateurs als bij profs zit hem eigenlijk nooit in de opname van de koolhydraten in de darmen maar in de lediging van de maag. Dat gaat trager onder inspanning en is eigenlijk het knelpunt.vermeulen schreef: ↑04 mei 2020 16:32 Was het verhaal niet dat die 90 gram per uur het absolute maximum is, en dat je daar je maag-darm stelsel op moet trainen voordat je dat zonder klachten aan kan?
Maar anyway, voor de normale amateur zit er ook voordeel in om (ik noem maar wat) 40 gram koolhydraten in een 2:1 verhouding glucose/fructose te verdelen.
Ik doe dus sinds een tijdje 2:1 kristalsuiker en maltodextrine in de drinkfles, waarbij de kristalsuiker dus 50-50 glucose/fructose is, en de maltodextrine iets minder dan 100% glucose.
Het nadeel van die maltodextrine is dat het heel fijn poeder is, dus het stuift makkelijk, en het plakt als de ziekte als er water bij komt. Misschien volgende keer maar weer gewoon glucose.
Normaal gesproken doe ik iets van 30 gram suikers in een bidon van 750mL; dat is richting de ondergrens van isotoon. In die concentratie is het nog wel te drinken.amclassic-fan schreef: ↑04 mei 2020 20:45 Kristalsuiker lost niet zo makkelijk op als maltodextrine en daarnaast wordt het echt mega zoet in hoge concentraties.