Pagina 1 van 5

De opbouw van mijn Legend Fedaia

Geplaatst: 22 dec 2023 20:18
door asmeets
Een tijd geleden heb ik een Legend Fedaia aangeschaft. Ik wilde altijd al zelf een fiets opbouwen en had ook al eerder de aanschaf van een stalen frame overwogen. Onlangs heb ik de knoop doorgehakt en kan ik invulling geven aan mijn wens. Nu ik het ontwerp heb ontvangen en daar akkoord op heb gegeven kan het frame gebouwd en gespoten worden. Onderstaande afbeelding toont het ontwerp. De kleuren zijn niet representatief maar geven een beeld. De Legend tekst wordt netjes op de zijkant geplaatst. Alle kabels worden volledig geïntegreerd zodat de fiets een 'cleane look' krijgt.
FEDAIA SMEETS.jpg
En nu kan er nagedacht gaan worden over de afmontage en de wielen. Dat zal zich initieel beperken tot de groepset en de wielen. Zadelpen, stuur en stuurpen worden Deda Elementi en worden meegespoten in de door mij gewenste kleur.

Het frame wordt specifiek gemaakt voor wireless groupsets en mijn beeld is dat het SRAM Force of Red etap AXS gaat worden. Ik overweeg Red omdat die groep op dit moment tegen leuke prijzen wordt aangeboden en nauwelijks duurder is dan Force. De nieuwe Red komt en aan volgens mij. Campagnolo Super Record wireless vind ik wel mooi maar veel te duur. En nog maar net op de markt.

Daarnaast kijk ik met een schuin naar Classified. In dat geval zou ik voor een enkel blad voor kunnen gaan. Ik weet echter niet of Classified het stadium 'gadget' al voorbij is en hoe probleemloos dit is. Als er iemand ervaring heeft met de Classified naven en/of wielen hou ik me aanbevolen.

Feedback op de groepkeuze is ook welkom.

Re: De opbouw van mijn Legend Fedaia

Geplaatst: 22 dec 2023 20:27
door daniel1975
Gaaf, weer een sjiek opbouwprojectje!! Wordt sowiso weer leuk om te volgen.


Qua groep:
Persoonlijk zou ik nooit een wireless only frame laten maken, maar dat is een eigen keuze uiteraard. Ik vind de shimano shifters veel fijner (want ranker) dan de Sram (ervaring >1 jr met allebei). Nieuwe Red krijgt niet voor niets rankere shifters. Maar zoals gezegd, 100% persoonlijk!!

Re: De opbouw van mijn Legend Fedaia

Geplaatst: 22 dec 2023 20:52
door 0475
:lol: adieë wa

Re: De opbouw van mijn Legend Fedaia

Geplaatst: 22 dec 2023 20:58
door 0475
Classified, ik weet niet, is qua bediening zo'n 'bolt on' geval met eigen drukknop om te bedienen en niet via de shifter van de groepset. Verder moet je dan ook bij hun shoppen voor de cassette en dus een klein beetje afwachten hoe fijn dat schakelt. En je krijgt zo'n pootje van de naaf onder de remklauw voor het draaimoment van de naaf op te vangen.

Re: De opbouw van mijn Legend Fedaia

Geplaatst: 23 dec 2023 10:41
door rene
Mooi frame, met in mijn ogen zeer fraaie kleur combi. Sram Red is een mooie optie, en ook een veilige optie aangezien de volgende generaties echt niet bedraad gaan zijn. Mijn 2013 Scott Foil ed1 heb ik ook alleen draadloos laten maken, en rijdt nog steeds met een 2016 SRAM Etap rond. Mocht die groep het opgeven, dan is er zeker nog iets te krijgen.

Re: De opbouw van mijn Legend Fedaia

Geplaatst: 23 dec 2023 12:00
door leon1
Mooie klassieke lijnen ja. En ben er wel van gecharmeerd als de kleuren terugkomen in de zadelpen en stuurpen.

Re: De opbouw van mijn Legend Fedaia

Geplaatst: 26 dec 2023 10:29
door asmeets
De keuzes voor wat betreft de afmontage heb ik denk ik wel gemaakt.

De aanbieding voor SRAM Red gaat de te verleidelijk zijn om te negeren. Mijn beeld is dat als ik de groepset zonder bottom bracket koop er geen risico is dat onderdelen niet gaan passen. De klem voor de voorderailleur en het bottom bracket bestel ik als het frame er is.

De wielen worden DT Swiss ERC 1100 dicut 35 Carbon. Voor een mooie prijs te scoren en gebouwd met DT Swiss 180 EXP naven. Met 35 mm hoogte neutraal genoeg voor all round gebruik. Hiermee kan ik alle wielen die ik heb wisselen tussen mijn race fietsen en de gravelfiets. Dat is uiteindelijk ook de reden waarom de keuze niet op Classified gaat vallen. Dat is niet compatible.

Re: De opbouw van mijn Legend Fedaia

Geplaatst: 26 dec 2023 12:35
door daniel1975
asmeets schreef: 26 dec 2023 10:29
De wielen worden DT Swiss ERC 1100 dicut 35 Carbon.
Mooie hebbedingetjes!

Re: De opbouw van mijn Legend Fedaia

Geplaatst: 26 dec 2023 13:30
door asmeets
daniel1975 schreef: 26 dec 2023 12:35 Mooie hebbedingetjes!
Heb ze besteld. Mooie aanbieding bij Futurumshop. Moet alleen de body wisselen maar dat komt wel goed.

Re: De opbouw van mijn Legend Fedaia

Geplaatst: 26 dec 2023 14:58
door Douglas
Bottom bracket is toch geen risico? Is toch gewoon BSA? Je zult een Tun bracket hebben voor de interne bekabeling.

Legend gebruikt de gewone engelse BSA. Dus geen ITA.

Re: De opbouw van mijn Legend Fedaia

Geplaatst: 26 dec 2023 15:07
door asmeets
Douglas schreef: 26 dec 2023 14:58 Bottom bracket is toch geen risico? Is toch gewoon BSA? Je zult een Tun bracket hebben voor de interne bekabeling.

Legend gebruikt de gewone engelse BSA. Dus geen ITA.
Ik verwacht dat het inderdaad geen risico is. Maar ik ben fietstechnisch niet zo goed onderlegd dat ik dat zeker weet. Een bottom bracket bestellen na de levering is een kleine moeite. En er zit inderdaad een TUN bracket in.

Re: De opbouw van mijn Legend Fedaia

Geplaatst: 20 jan 2024 18:48
door asmeets
Het frame wordt op dit moment gemaakt en gespoten. Alle tijd dus om wat verder uitzoekwerk voor de afmontage te doen. Daarbij heb ik wat vragen. Ik weet dat ik zoekfunctie op het forum kan gebruiken. Dat heb ik in het kader van het uitzoekwerk ook gedaan. Maar het lijkt me aardig deze hier te stellen en alle vragen die ik had in één forumtopic bij elkaar te hebben.

Initieel dacht ik een standaard SRAM BSA bottom bracket te gaan gebruiken. De ervaringen daarmee lijken niet al te goed te zijn. Mapdec cycleworks (een youtube kanaal wat ik volg) geeft aan dat Chris King het beste BSA bottom bracket heeft. Maar daar hangt ook een mooi prijskaartje aan. Heeft iemand een advies op dit vlak?

Bij de SRAM Red groep zaten 160 mm. remschijven. Op mijn Sarto gebruik ik 140 mm. remschijven. Die hebben het uitstekend gedaan tijdens de Marmotte week in 2022 en Pyrénees coast to coast in 2023. Voor deze fiets wil ik dus ook 140 mm. remschijven. Reviews van de Galfer wave remschijven lijken erg goed zeker in combinatie met hun eigen remblokken. Heeft iemand daar ervaring mee?