Pagina 1 van 1

ketting langer indien naar 25 achter?

Geplaatst: 24 apr 2011 00:33
door joppnl
Goeden,

onlangs mijn ketting en cassette vervangen.

De vorige cassette was een 11-23, ik heb die vv door een 12-25 dus 2 tandjes meer op t grootste achtertandwiel.

Had ik nou ook de ketting moeten checken op lengte en dus misschien m langer maken dan de originele?

Ik heb ze naast elkaar gelegd en rekening gehouden met de slijtage en m zo even lang gemaakt maar dus geen rekening gehouden met een groter achtertandwiel.


Of zijn die 2 tandjes te verwaarlozen?

En als ik naar een 28 gegaan zou zijn? Of stel je hebt een cassette voor in Nedeland (bv een 23) en een bergcassette, de 28, moet je daar dan wel rekening mee houden?

Geplaatst: 24 apr 2011 02:45
door bikingme
Als je ketting heel strak staat zou ik voor de zekerheid groot groot even controleren

Geplaatst: 25 apr 2011 01:30
door don_fanucci
Maar in de praktijk gebruik je groot-groot toch niet (althans, niet aan te raden), dus idd alleen even checken of er zonder schade naar te schakelen is, voor als je het per ongeluk een keer doet ;)

Denk er verder ook om dat de ketting in klein-klein ook goed moet lopen. Je moet hem dus niet te lang maken, zodat ie bij klein-klein niet meer op spanning staat. Ik bepaal de lengte van de ketting zelf daarom altijd zo dat ie op klein-klein goed zit.

Geplaatst: 25 apr 2011 02:00
door jsparie
Ik gebruik zelf een 12-23 en een 12-27 (shimano) door elkaar met dezelfde ketting die op 12-23 is afgesteld. Nooit problemen mee en schakelt als het moet ook de meest extreme posities die ik in principe gewoon probeer te voorkomen.

Of die ene tand meer op een 28 het verschil gaat maken durf ik niet met zekerheid te zeggen maar lijkt met niet waarschijnlijk als je naar een veel gebruikte methode van ketting afstellen kijkt. (Voor groot achter klein der. recht naar beneden) Vergeet niet de stelschroef (bij de der. pad) op je derailleur bij te stellen als je naar de grotere tandwielen gaat anders komt het bovenste der. wieltje tegen de 27 aan.

Geplaatst: 25 apr 2011 13:18
door joppnl
ok, bedankt or de replies.

Zo te lezen dus geen probleem en k heb ondertussen met de nwe tandwielen gereden, t werkt ook (bijna) perfect.

(ander probleempje: soms bij het gebruik van de binnenhendel voor de achtercassette zit ie in t 'luchtledige', schakelt dan niet maar ik voel ook niet de weerstand en de klik maar ik moet nog kijken of ik iets fout doe of wat er evt ad hand is).

Verder zal ik idd eens even naar het bovenste derri wieltje kijken en evt de b-schroef afstellen.

Geplaatst: 25 apr 2011 18:52
door ponsteen
@Joppnl: ik schat dat je een Shimano groep hebt? Als je bij het schakelen met het kleine hendeltje de grote hendel ook aanraakt, dan schakelt het kleine hendeltje niet. Vroeger blokkeerde hij dan helemaal, nu schakel je in het luchtledige. Beetje irritant, went wel. Het zou kunnen dat het niet zo hoort te gaan (fabrikagefout), maar dat weet ik niet zeker.

Geplaatst: 25 apr 2011 23:58
door joppnl
is idd een Shimano. k Heb vanmiddag de L en H en B schroef opnw afgesteld en t zou kunnen zijn dat t beter gaat, van de week weer eens een stuk op fietsen.

k Zal in de gaten houden of ik niet toevallig de grote hendel raak, thnx.