Pagina 1 van 1

10 speed derailleur op een 9-speed cassette

Geplaatst: 10 mar 2010 12:39
door fkdeboer
Hallo,
Aangezien ik hoop de marmotte te gaan fietsen deze zomer, wil ik mijn fiets ombouwen naar een triple. Ben nu dus wat aan het rondneuzen voor 2e hands groepen ( of fietsen met een goede groep).
Momenteel heb ik een mix van ultegra en dura-ace erop zitten (alweer redelijk wat jaartjes oud) met een 9-speed cassette.
Is het mogelijk om deze te gebruiken icm een 10-speed derailleur van campagnola.
ik had namelijk het volgende op het oog, en hoor wisselende verhalen. Een 10-speed heeft toch hetzelfde bereik? of zal ik toch echt aan de campagnola body en cassette moeten?
dit heb ik op het oog:
triple record crankstel 175 mm 30/42/53
chorus medium cage achter derailleur (nieuwe der. wieltjes)
triple record tit. voor derailleur
bsa trapas 1 jaar gebruikt
rem/schakelhandels chorus, nieuwe rubbers
chorus remmen

bij voorbaat dank voor reacties!

Geplaatst: 10 mar 2010 12:48
door Erik
Als het je alleen om de cassette gaat dan zou het in principe moeten werken, met mogelijk een beetje inleveren qua schakelprestaties. De vraag is echter wel even wat voor ergopowers je gaat gebruiken. Als dit 10-speed zijn dan kun je het schudden en zul je Campagnolo compatible wielen en een cassette aan moeten schaffen. Alleen een body wordt niet wat, want die kun je niet op je shimano naaf zetten.

Geplaatst: 10 mar 2010 14:26
door fkdeboer
dank voor je reactie.
dus als ik het goed begrijp hangt het af van de shifters en kan ik met de shifters van de aan te schaffen set niet goed over een 9-speed cassette schakelen. dit is niet af te stellen? (ik heb (nog) geen ervaring met campagnola-spul)

ik heb easton ea50 wielen, die in principe compatible zouden moeten zijn voor zowel shimano als campagnola wielen. Dus ik overwoog zelf om dit als tussenoplossing te nemen en dan tzt een campagnola body en cassette aan te schaffen.

Geplaatst: 10 mar 2010 14:37
door Erik
Een 10-speed shifter kun je inderdaad niet gebruiken met een 9 speed cassette, dat geldt overigens ook voor Shimano. Het is ook niet af te stellen, omdat het te maken heeft met de afstand tussen de kransjes, daar is de shifter op afgesteld. Wat je nog zou kunnen proberen is een 10-speed shimano cassette monteren, die past op je body, maar je hebt dan zeker geen garantie dat het echt goed werkt. Kortste klap is ook de body vervangen (als dit bij Easton kan) en een Campa cassette gebruiken.

Geplaatst: 10 mar 2010 15:04
door fkdeboer
ja precies.
ben toch ook maar even de andere opties aan het afwegen. misschien is een compact voor erop zetten nog een betere/ makkelijkere optie.

bedankt voor je info!

Geplaatst: 10 mar 2010 18:41
door lior63
Compact is dus niet hetzelfde als een tripple.
Deze discussie is al vele malen gevoerd op dit forum.
Een tripple is meer ombouwen, maar wel een betere kettinglijn en een groter bereik.
Daar staat tegenover een groter gewicht en het feit dat le benen een ietjepietsje meer uit elkaar staan omdat de trapas iets breder is, maar dat zijn milimeters.

9 speed is campa en shimano redelijk uitwisselbaar, 10 speed minder, 9 en 10 speed onderdelen gaan mengen gaat meestal slecht.