Pagina 1 van 7

Fietsen en Hardlopen

Geplaatst: 10 jan 2010 22:10
door derek
Ik ben een getrainde fietser en zit (bijna) dagelijks een uur op de hometrainer. Nu heb ik plannen om in oktober deel te nemen aan de marathon van Eindhoven. Mijn vraag is: zijn hardloop- en fietstrainingen goed te combineren of werkt dat blessures in de hand? Heeft iemand hier ervaringen mee?

Geplaatst: 10 jan 2010 22:12
door hm2694
Ik ben een redelijk gevorderde fietser. Ik ben inmiddels sinds oktober 2009 begonnen met hardlopen. Schema van internet gehaald (www.runinfo.nl) en heb een beginnersschema uitgekozen. Het bevalt met goed.

Merk dat ik fitter, sterker en vooral lichter ben geworden.

Ik heb verder geen ervarming met grote afstanden lopen maar ik denk dat je het moet proberen en kijken hoe het je gaat bevallen, lopen is wel wat anders dan fietsen, je spieren worden anders gebruikt.

Succes.

Geplaatst: 10 jan 2010 22:22
door Livio Livius
Langzaam maar dan ook langzaam beginnen en langzaam duur en intensiteit opvoeren. Anders zeker blessures. Belasting van spieren en gewrichten is totaal anders bij fietsen en hardlopen.

Geplaatst: 10 jan 2010 22:53
door spietpiet
Als je nu nog helemaal niet loopt dan is een hele marathon in oktober wel erg snel.
Onderschat een marathon en de bijbehorende trainingen niet. Lopen is een blessure gevoelige sport, dus als je te snel wilt opbouwen is het best riskant.
Eea is natuurlijk ook afhankelijk van je leeftijd, fysiek en talent.

Geplaatst: 11 jan 2010 00:03
door rubenio
Naar mijn mening is hardlopen & fietsen een prima combinatie.
Ook mijn fysio zei dat het fietsen tevens een goede hersteltraining is voor het hardlopen.
Door het fietsen versterk je spieren die de knie tijdens het lopen ondersteunen.

Als je nu echt nog niet bekend bent met lange afstanden is oktober naar mijn mening misschien kort dag. Maar dit is vooral afhankelijk van hoe blessure-bestendig je bent , en hoeveel tijd om te trainen/rustmomenten je per week hebt.

Zoals spietpiet hierboven al zei : vergis je niet in de marathon. Ik heb er zelf in 2009 twee marathons & een ultraloop gelopen en het is echt heavy! Zeker als je jezelf tijden oplegt kan het minder leuk worden.
Als je nu echt de doelstelling zet om oktober dit jaar in eindhoven te gaan lopen nu al beginnen met voorbereiden. Haal een paar boeken bij de bibliotheek, zorg voor goede schoenen&kleding, zoek een loopmaatje zodat je elkaar kunt motiveren.

Wat voor mij een goede testcase was: als je nu rondje van gemiddeld 10KM maakt dit langzaam wat opbouwen en eens een duurloopje van 20km proberen. Als dit makkelijk gaat binnen anderhalve/2 maanden is de marathon in eindhoven wel haalbare kaart. Maar dat is mijn manier, blijf vooral zelf goed aanvoelen hoe je je overal bij voelt.

Geplaatst: 11 jan 2010 09:44
door fiedoo
Ik combineerde vroeger ook het lopen, baskettraining en fietsen maar 't is wel erg belastend voor de spieren.
't hangt er natuurlijk vanaf hoe soepel je spieren zijn en hoe snel je herstelt. Ik persoonlijk heb altijd veel te stramme en korte spieren gehad waardoor ik toch persoonlijk regelmatig last had van overbelasting ( shinplints, hamstrings).
Best is eigenlijk van je te focussen op je lopen en marathon en het fietsen er als supplementje bij te nemen, dus gewoon rijden voor de fun en als afwisseling.

Geplaatst: 11 jan 2010 12:10
door bleek
Prima te combineren, er zijn zelfs wedstrijden in: duathlons. Wel is hardlopen een stuk blessure gevoeliger dan wielrennen. De eerste weken (miss zelfs maanden, verschilt per persoon) moeten je pezen en banden sterker worden en aan het lopen wennen, terwijl je conditioneel allang een uur kan lopen. Daarom, rustig volume opbouwen met af en toe een rustweek, niet tegelijk ook nog eens je snelheid opvoeren - hier is zat informatie over te vinden op het internet.

Ik heb er zelf ervaring mee; ik train momenteel voor mijn tweede triathlon seizoen. Doe geen intensieve hardlooptraining en intensieve fietstraining op dezelfde dag, dat werkt blessures in de hand. Misschien heeft Casran nog wat nuttige tips, aangezien hij geloof ik van oorsprong duatleet is. (correct me if im wrong)


Geplaatst: 11 jan 2010 12:43
door louise
Mijn man combineert al heel lang hardlopen (minstens jaarlijks een marathon, die van Rotterdam) met veel fietsen (o.a. op dit moment dagelijks 2 X 23 km woon-werk). Maar dat heeft hij ooit wel ook voorzichtig opgebouwd, en hij is beresterk. Hij heeft ook wel de ervaring dat het elkaar kan helpen: de spieren die van het een verkorten, verlengen weer van het ander.

De belasting van een marathon en trainen ervoor heeft veel te maken met hoe snel je 'm wilt lopen. Een goede tijd neerzetten is een reusachtige inspanning, inderdaad iets wat je niet moet onderschatten. Mijn man heeft vorig jaar door omstandigheden ongeveer de helft minder kunnen trainen dan anders, en toen was hij 20 minuten langzamer dan normaal. Anders gezegd: voor die 20 minuten sneller moet hij twee keer zo veel trainen!

En ik denk ook dat het lopen van een marathon, zeker in combinatie met fietsen, niet voor iedereen is weggelegd, inderdaad vanwege de blessuregevoeligheid. En lichaam en geest moeten zo veel trainen ook maar aan blijven kunnen.

Louise

Geplaatst: 11 jan 2010 13:07
door fwr
Ik fiets tijdens het fietsseizoen en deed voorheen in de winter niks.

Dit jaar ben ik in september begonnen met lopen (omdat mijn fiets kapot was). Dat beviel zo goed dat ik dat in ieder geval de rest van de winter blijf doen.
Ik heb in november de Zevenheuvelenloop gedaan (15 km) en in februari heb ik een halve marathon.

Ik heb wel wat pijntjes gehad, maar geen blessures. En ik heb me echt aan geen enkel opbouwschema gehouden (drie weken nadat ik begonnen was liep ik al een keer een rondje van 12 km). Erg onverstandig realiseer ik me nu, maar het geeft wel aan dat de blessuregevoeligheid niet moet worden overdreven. Zolang je oppast en niet forceert gaat het vast wel goed.

Marathon in oktober lijkt mij wel haalbaar. Zolang je niet verwacht een toptijd te lopen.

Geplaatst: 16 jan 2010 21:38
door Einstein
Vandaag ook begonnen met het lopen, 45 minuten. Conditie was wel goed maar voelde het behoorlijk in de boven binnen. Blijf nog wel even door lopen tot dat de pekel verdwenen is. :p

Geplaatst: 17 jan 2010 11:23
door schamperd
Ik kom oorspronkelijk van het hardlopen af (erg fanatiek tot 9 x trainen in de week). helaas moetten stoppen vanwege hardnekkige blesures.
en de overstap naar fietsen gemaakt.
combineer bijde nog wel en moet zeggen dat het me heel erg goed bevalt
kan me goed voorstelen dat als je vanuit het fietsen begint met lopen dat de belasting een stuk zwaarder is. en je veel eerder in de hoge hardslagzones zit.
het verg wel wat tijd om je spieren te laten wennen aan het lopen maar als je gewend bent aan het lopen is het een prima combi.

Geplaatst: 17 jan 2010 17:06
door Einstein
[quote="schamperd"]Ik kom oorspronkelijk van het hardlopen af (erg fanatiek tot 9 x trainen in de week). helaas moetten stoppen vanwege hardnekkige blesures.
en de overstap naar fietsen gemaakt.
combineer bijde nog wel en moet zeggen dat het me heel erg goed bevalt
kan me goed voorstelen dat als je vanuit het fietsen begint met lopen dat de belasting een stuk zwaarder is. en je veel eerder in de hoge hardslagzones zit.
het verg wel wat tijd om je spieren te laten wennen aan het lopen maar als je gewend bent aan het lopen is het een prima combi.[/quote]

9 x trainen in de week is zeker fanatiek. Wel fijn voor je dat je nu zonder blessures kan fietsen. Ik heb vooral spierpijn hoog in de bovenbenen tot bijna in de liezen. Veel bewegen maar en hoop dinsdagavond weer een stukje te kunnen lopen. Heb zelfs beter schoeisel gekocht.
Lopen lijkt me zeker een goede combi om in conditie te blijven.