Pagina 1 van 2

Pijnlijk zitbotje

Geplaatst: 11 apr 2011 23:21
door daniel1975
Ik heb een probleem met mijn rechter zitbotje. Zodra ik op een zadel ga zitten voelt het pijnlijk, terwijl ik aan links totaal geen problemen heb. Eigenlijk ook nooit gehad vroeger.
Als ik hard op het zitbotje duw dan is het gevoelig, de andere kant totaal niet.
Het lijkt ook wel alsof ik iets onder mijn vinger weg voel springen op het botje; voelt als een peesje oid maar dat lijkt mij vreemd. Aan de andere kant duw ik gewoon rechtstreeks op het bot.
Het is geen abces/steenpuist oid, niets aan het oppervlak.
Iemand enig idee/herkenning?

Geplaatst: 12 apr 2011 00:00
door redalert
Ik heb hetzelfde gehad met een san marco aspide zadel. Dezelfde symptomen. Een lange zoektocht naar een geschikt zadel volgde. Telkens als ik een verkeerd zadel probeerde kwam het genoemde euvel terug. Nu een zadel gevonden waarbij ik geen problemen meer heb.

Gr. redalert

Geplaatst: 12 apr 2011 00:02
door daniel1975
Pffffft, als dat zo is.... Rij denk ik al 4jr onafgebroken op een SLR XP. En nee, niet nog steeds dezelfde ;). Dit zadel is ca 1700km oud, kan zeker nog niet versleten zijn!

Geplaatst: 12 apr 2011 00:29
door plantagenet
Ik ben momenteel met een (lange...) zoektocht bezig naar het juiste zadel. Wat mij opviel bij sommige (harde) zadels, o.a. een Fizik Antares, was dit mijn linker zitbotje heel pijnlijk aanvoelde, terwijl ik rechts geen last had. Dit vond/vind ik vreemd, maar blijkbaar zit er verschil tussen mijn linker en rechter zitbotje. Overigens is het mij nooit opgevallen dat ik iets weg voel schuiven onder de huid als ik op het zitbotje duw.
Wat bij jouw wel vreemd is, is dat je al 4 jaar fietst op hetzelfde zadel, maar nu last hebt. Lijkt toch iets van een ontstane irritatie. Hoe het in de gaten en anders even langs een arts.

Geplaatst: 12 apr 2011 00:52
door wouterj
Er zit een slijmbeurs over je zitknobbel, en deze zal geïrriteerd zijn, tuber ischiadicum bursitis.

Er zit niet veel anders op dan deze voorlopig proberen te ontlasten (extra dikke zeem? zachter zadel? anders gewoon rust...) en ontstekingsremmers te nemen.
Eventueel kun je een kinesist/fysiotherapeut locale ontstekingsremende behandeling laten toepassen.

Als belasting nog eens extra last geeft zou het ook een tendinose van je hamstrings kunnen zijn, die hecht daar aan.


Geplaatst: 12 apr 2011 01:52
door ceon
Misschien ook een laten kijken naar het bekken. Misschien is er een scheefstand of bekkenverwringing. Ben je onlangs gevallen of heb je een flinke misstap gemaakt ?

Geplaatst: 12 apr 2011 14:04
door daniel1975
[quote="Wouter J"]Er zit een slijmbeurs over je zitknobbel, en deze zal geïrriteerd zijn, tuber ischiadicum bursitis.

Er zit niet veel anders op dan deze voorlopig proberen te ontlasten (extra dikke zeem? zachter zadel? anders gewoon rust...) en ontstekingsremmers te nemen.
Eventueel kun je een kinesist/fysiotherapeut locale ontstekingsremende behandeling laten toepassen.

Als belasting nog eens extra last geeft zou het ook een tendinose van je hamstrings kunnen zijn, die hecht daar aan.

[/quote]

Ik was al beetje bang voor dit antwoord.
Hamstrings is het probleem niet, kan de boel gewoon vol belasten zonder pijn.
De vraag is echter hoe ik aan die ontsteking kom (en hoe kom je er vanaf).
En wat bedoel je met die lokale ontstekingsremmende behandeling?

Geplaatst: 12 apr 2011 21:07
door wouterj
Hoe je eraan komt? geen idee. Kan een klein trauma zijn, of herhaalde belasting (fietsen...) Misschien een andere manier van belasten? Er is niet altijd een goede oorzaak aan te wijzen.

Locale ontstekingsremmende behandeling:
Wat er maar in het arsenaal van de fysiotherapeut zit. Diepe fricties kan helpen, sommigen gebruiken ultrason. Er zullen nog tal van behandelingen mogelijk zijn, maar ik ken ze zelf allemaal niet, ben geen fysiotherapeut.

Re: Pijnlijk zitbotje

Geplaatst: 09 jun 2011 22:24
door chriske
Hoi Daniél,
Ik heb 't zelfde probleem ook aan de linkerzijde, ik had een nieuw zadel slr team edition gekocht maar kon er nog geen 30 km mee fietsen was niet uit te houden, ik heb er een paar keer op gefietst met de gedachte dat ik er nog aan moest wennen maar heb 'm er dan toch maar af gegooid.
Ik heb me toen een kit carbonio gekocht omdat ik op mijn andere fiets er ook een op had zitten maar ook deze nieuwe zadel gaf 't zelfde probleem waarna ik weer mijn oude zadel heb gemonteerd en het probleem maar dan in mindere mate zich ook voor deed net zo als jij zegt dat het net is of dat er een klier of pees op het bod weg springt.
Mijn vraag is nu of je soms al een oplossing heb gevonden door een dokter of zoals wouter zij een fisio o.i.d. heb geconsulteerd.

Re: Pijnlijk zitbotje

Geplaatst: 13 jun 2011 09:03
door fonzie
Hier goeie ervaring met ISM zadels, http://www.ismzadel.nl" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Pijnlijk zitbotje

Geplaatst: 13 jun 2011 09:33
door superrose
daniel, hoe is het inmiddels met je billen?

Re: Pijnlijk zitbotje

Geplaatst: 13 jun 2011 11:16
door daniel1975
Goed! Ander zadel doet wonderen. Ben van een 130mm SLR XP naar een 143mm Speci Toupe Gel gegaan, wat duidelijk een betere drukverdeling geeft.
En ik heb mij stuur 5mm laten zakken, wat ook een iets andere druk geeft op het zadel. Ik ben eigenlijk pijnvrij nu.