Pagina 1 van 2

Advies gewenst bij aanschaf racefiets

Geplaatst: 08 dec 2009 17:57
door cwinter88
Goedemiddag allemaal,

In navolging tot mijn vrienden ben ik volgend jaar van plan te gaan racefietsen. Het is dan de bedoeling om met een groep van 5-10 personen, tweemaal in de week zo'n 100 km te maken. Veelal zal dit op vlaktes zijn, maar het is ook onze bedoeling om de 'bergen' op te zoeken in bijvoorbeeld Duitsland of Limburg. Nu ben ik druk bezig om voor deze bezigheid een goede fiets te zoeken. Mijn budget heb ik vastgesteld op € 1.000,00 inclusief accessoires.

Binnen dit budget heb ik de volgende fiets gevonden bij een racefietsspecialist in mijn buurt.
Fiets : Sensa Romagna Special 2010
Afmontage : 105
Prijs : € 1.000,00 (750 + 250 aan accessoires)

Maar vandaag heb ik ook een andere aanbieding gekregen bij Profile, meer dan een uur rijden vanaf mijn woonplaats.
Fiets : Trek 1.9
Afmontage : Ultegra
Prijs : € 975,00 en 30% korting op alle accessoires
Accessoires : fietscomputer, bidon(houders), pedalen, schoenen, zadeltas, helm

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vraag: Is de Trek 1.9 haar geld waard en moet ik daarom meer dan mijn gestelde budget uitgeven of zeggen jullie kies mooi voor de Sensa? Daarbij moet ik even vermelden dat ik het een nadeel vind dat de Trek 1.9 niet in mijn directe omgeving te koop is i.v.m. onderhoud, etc.

Of... adviseert één van jullie een hele andere fiets waarbij ik rond de € 1.000,00 kwijt ben?

Alvast bedankt voor het advies!

Geplaatst: 08 dec 2009 18:10
door DeletedUser02
Ik moet zelf zeggen dat de Trek wel als een erg leuke aanbieding klinkt en ook zeker het geld waard is, zeker gezien je gebruik (200km per week is 10.000 km per jaar). Het feit dat hij op een uur afstand geleverd is zou geen probleem moeten zijn, elke fietsenmaker wil het onderhoud wel voor je doen.

Persoonlijk vind ik dat als je zoveel fietst, je ook een beetje research moet doen naar waarop je fietst en misschien het onderhoud zoveel mogelijk zelf proberen te doen. Iedereen kan een bandje of een kransje van een cassette vervangen. Zelf heb ik 2 linker handen maar red ik me tot nu toe nog aardig (Stuurtje vervangen, bandje plakken, ketting op maat maken etc).

Aan de andere kant, de Sensa is ook geen slechte fiets. Maar in mijn ogen is het verschil gewoon te klein om voor €225,- een Ultegra upgrade en een top-merk frame te laten liggen. Op deze manier ga je wel over je budget heen en schoenen, kleding, leuke bril en een helm zijn ook verre van goedkoop! Zelf denk ik dat je wel €400,- mag rekenen als je een leuke kledingset en accessoires wilt.

Geplaatst: 08 dec 2009 18:15
door berzan
Hallo, ik neem aan dat je gekeken hebt naar maten en eigen gewicht ? , als je bv lang bent dan heeft niet ieder merk een hoger frame. Sommigen gaan tot resp. 62 en anderen weer wat hoger (64 of zelfs 66 cm). Tevens is je eigen gewicht van belang met betrekking tot de wielen , welke fiets heeft de best belastbare wielen. Persoonlijk vind ik de wielen zeker zo belangrijk als de schakelgroep.
Ik neig ernaar om je de Trek te adviseren, gezien de Ultegra groep.
Maar als je service belangrijk vind (om de hoek) dan is dat zeker een punt om op te letten.
Tot slot : heb je nog een voorkeur voor uiterlijk/kleuren ? , speelt toch ook mee alhoewel dat m.i. op de laatste plaats zou moeten komen.

Succes, groeten Bert

Geplaatst: 08 dec 2009 18:27
door cwinter88
@ Ypuh, grotendeels zal ik waarschijnlijk ook wel zelf gaan 'prutsen' aan de fiets, dus wat dat betreft heb je gelijk.
Als ik ver over mijn budget heen ga dan kan ik dat weerleggen door mijzelf voor te houden dat ik een kwalitatief veel betere fiets heb, dus daarom ook eigenlijk mijn vraag; is de Trek 1.9 het extra bedrag waard?
Volgens jou dus in ieder geval wel!

@Berzan
Gewicht en lengte was ik even vergeten!
Mijn gewicht : 80 kilo
Lengte : 1,85 m
Binnenbeenlengte : ca. 85 cm

De Trek 1.9 heeft framemaat 58, wat volgens mijn informatie wel moet kunnen.
Maar zou jij dan bijvoorbeeld iets anders adviseren m.b.t. de wielen?

Uiterlijk is zeker belangrijk, de Sensa Romagna wil ik daarom ook in de witte uitvoering en de Trek 1.9 is naar mijn smaak een mooie fiets. Zulk soort fietsen hebben qua uiterlijk dan ook mijn voorkeur!

Geplaatst: 08 dec 2009 18:33
door Le Grimpeur
Beste "cwinter88",

Als je wilt beginnen met "racefietsen" en je hebt voor jezelf je totale budget bepaald op EUR 1000,00, dan is dat toch je grens! Vooropgesteld dat het reëel is om daar je wensen mee in te vullen. Je hebt met de Sensa kennelijk iets gevonden wat aan je (beginners)eisen voldoet.
Waarom dan kijken naar iets wat duurder is? Over de fietsen zelf kan ik weinig zeggen, omdat ik alleen naar de specificaties kan kijken. Misschien zijn er forumdeelnemers die zelf op die fietsen rijden, daar heb je meer aan qua mening. Op papier lijken het beide goede fietsen om te beginnen te zijn. Goed, de Trek 1.9 heeft een betere afmontage qua groep en is een merk met meer uitstraling. Daar betaal je dan ook wat meer voor. Maar dat wil niet zeggen dat je op de Sensa niet fijn kunt fietsen en dan ook nog mooi binnen je financiële planning blijft. Vind je het fietsen straks wel zo leuk als je nu denkt (hopenlijk wel!)? Maar mocht de lol er toch snel af zijn, dan zit je niet ook nog met de kater van meer uitgegeven te hebben dan je van plan was. En het is, als je tenminste zelf niet technisch bent aangelegd en over voldoende kennis beschikt, erg handig als je FM "om de hoek" zit!. Zelf ben ik ooit ook op een redelijk eenvoudig karretje begonnen en als het virus dan eenmaal heeft toegeslagen, komt er vanzelf wel iets anders. Dit zijn zo wat overwegingen die ik je mee zou willen geven bij het nemen van je beslissing. Succes!

Geplaatst: 08 dec 2009 18:51
door cwinter88
@ Le Grimpeur
Jij omschrijft nu exact de andere kant van het verhaal waarom ik twijfel of ik wel in moet gaan op de aantrekkelijke aanbieding van de Trek 1.9.
Feitelijk moet ik niet nog eens over mijn budget heen gaan, want dan kun je wel aan de gang blijven!

Maar de reden dat ik nog twijfel is; waarom zou ik niet iets meer uitgeven als ik daarvoor een kwalitatief veel betere fiets heb? De keuze die ik nu maak is er eentje voor na mijn weten de komende drie à vijf jaar.

Kortom, het is een flinke investering (zeker voor een student) waar ik een aantal jaren plezier van wil hebben. Vandaar dus dat ik bereid ben iets meer uit te geven als de fiets mij voor dat geld ook meer biedt!

Geplaatst: 08 dec 2009 19:01
door berzan
@cwinter88 : ik heb even naar de wielen gekeken. De Sensa heeft de instapset van Shimano en daar hoor ik wat mindere verhalen over. De set van de Trek (Bontrager) ken ik eerlijk gezegd niet. Maar met jouw gewicht zal het allemaal nog wel meevallen. Op dit forum heb je een apart stukje over wielen, eens even zoeken of er wat gezegd wordt over de Bontragers.

Geplaatst: 08 dec 2009 19:05
door bibske
Heb je op beide al gereden? Uiteindelijk moet je gaan voor de fiets die de grootste smile op je gezicht tovert :)
Kleding ed kan je ook gespreid opbouwen, helm, goede broek en schoenen zijn de basis. Aangezien het eindejaarskoopjes zijn bij verschillende fietsenmakers kan je daar behoorlijke koopjes doen! Begin met de simpelste fietscomputer , de eenvoudigste bidon&houder en probeer de pedalen gratis te krijgen bij je schoenen (dat zijn vaak pakketaanbiedingen) een zadeltasje hoeft niet als je genoeg zakken hebt, ik rij zelf met een materiaalbidon ipv een tasje omdat ik het er beter vind uitzien. Die koste maar 5 Euro plus nog eens zoveel voor een extra bidonhouder.

Laat die leuke bril en hippe outfit tot volgend jaar, dat is een perfect verjaardagscadeau!

Geplaatst: 08 dec 2009 19:09
door pam
ben zelf ook op zoek .kan nu een nieuwe koga miyata flyer kopen voor 999 euro is dit een goede deal of kan ik beter opteren voor een beter model .
Ben beginnende fietser .
ik lees zelf dat je beter een koga met ultegra kunt kopen klopt dat ?
Ga per week 500 km fietsen .
Wie helpt mij objectief

Geplaatst: 08 dec 2009 20:17
door Le Grimpeur
cwinter88 schreef:@ Le Grimpeur
Jij omschrijft nu exact de andere kant van het verhaal waarom ik twijfel of ik wel in moet gaan op de aantrekkelijke aanbieding van de Trek 1.9.
Feitelijk moet ik niet nog eens over mijn budget heen gaan, want dan kun je wel aan de gang blijven!

Maar de reden dat ik nog twijfel is; waarom zou ik niet iets meer uitgeven als ik daarvoor een kwalitatief veel betere fiets heb? De keuze die ik nu maak is er eentje voor na mijn weten de komende drie à vijf jaar.

Kortom, het is een flinke investering (zeker voor een student) waar ik een aantal jaren plezier van wil hebben. Vandaar dus dat ik bereid ben iets meer uit te geven als de fiets mij voor dat geld ook meer biedt!


Kijk, als je zeker weet dat het een aanschaf voor 3 - 5 jaar is en je wilt/kunt je budget oprekken, dan lijkt de Trek 1.9 de betere propositie! Maar ik heb gereageerd op je uitgangspunt "budget is EUR 1000,00", punt! Als de vraag zou luiden "welke van die twee fietsen zal ik kiezen" gegeven je beoogde gebruik, maar zonder budgetgrens, dan zou ik voor de Trek kiezen (betere groep, mooie kleurstelling, naam met meer uitstraling, mogelijk iets betere wielen). Maar laat je hierdoor niet afleiden van wat ik eerder schreef, want dat vind ik nog steeds een belangrijke overweging!!!

Geplaatst: 08 dec 2009 21:25
door theoh.
Hoi,
Een plaatselijke dealer is altijd aan te bevelen, zeker als je beginner bent. Je gaat dan sneller even langs voor een vraag/probleempje en blijf je enthousiaster fietsen.
De Trek zal waarschijnlijk de 'oude" Ultegra opbouw hebben (kabels buitenlangs), dus dat maakt met de 105 groep op de Sensa niets uit. Die 105 groep is voor een beginner meer dan uitstekend. De vroegere 'rammel" die in de grepen zat is er volledig uit.
Mijn advies: Sensa (komt ook altijd goed weg in de prijs/kwaliteitsverhouding. (Ik heb net een Sensa Lombardia 2010 besteld).
Om het je moeilijker te maken: Kijk eens naar Cube. Ook dat merk heeft een prima prijs/kwaliteitsverhouding.
Ook het advies om even de kerst/eindejaarsshows af te wachten is een goeie tip.
Succes!!

Geplaatst: 08 dec 2009 22:20
door razenderoeland
Hallo,

Als ik zo de maten/gewicht van je lees kom je overeen met mijn persoontje. Ik heb een kleine 3 maanden geleden een Trek 1.9 aangeschaft , en naar volle tevredenheid. Ook wat betreft de wielen hoef je je geen zorgen te maken. Er zijn ongetwijfeld betere wielen verkrjgbaar, maar de bontrager wielen doen gewoon waar ze voor bedoeld zijn.