Pagina 1 van 2

Bulls Harrier 2 (2009) of Koga Flyer Tiagra (2010)

Geplaatst: 26 mar 2011 22:23
door erik9211
Hee,

Ik ben net nieuw op het forum en wil gaan wielrennen omdat ik al langere tijd erg veel en snel fiets.
Nu zit ik dus te twijfelen tussen een nieuwe Koga Flyer Tiagra 2010 model en een tweedehands Bulls Harrier II uit 2009 die ik van een vriend kan overkopen en nog in redelijk goede staat is.
De nieuwe Koga kan ik krijgen voor ongeveer 800 a 850 euro, en de Bulls kost me rond de 450 a 500 euro. Nu weet ik dat de Bulls een Shimano 105 set heeft terwijl de Koga het met Tiagra moet doen, maar ik vraag me af of de nieuwere Tiagra's nou echt onderdoen voor de oudere 105's. Mijn budget ligt rond de 1000 euro, maar goedkoper mag natuurlijk ook.

Nog wat extra informatie:
- Ik ben 1.89, en weeg 72 kilo.
- Ik neig zelf iets meer naar de Koga, puur vanwege het feit dat ik nog best wel een leek ben op fietsengebied en ik er eentje wil hebben die goed voor mij is afgesteld en dat ik zeker weet dat ik de juiste framemaat heb, ik heb zo nu en dan ook klachten bij mijn rechterknie maar daar heb ik met fietsen geen last van. Garantie is natuurlijk ook een voordeel.

Dan heb ik nog een vraagje, ik las namelijk dat de wielen niet echt heel goed zijn, zal ik daar wat van merken en is dat een probleem voor me of is het goed te doen met mijn gewicht?

Alvast bedankt!

Geplaatst: 26 mar 2011 23:05
door nica
Ik denk dat de nieuwe koga geen gekke keuze is.. Koga is een goed degelijk merk. Tiagra is wat mindere kwaliteit maar zeker goed genoeg voor een beginner..

De garantie en afstelling zijn ook heel veel waard..

De bulls is overigens ook gewoon een goede fiets..

Bij Mantel tweewielers staat een nieuwe bulls voor 899 geloof ik.. Mantel is niet geweldig in de service is nog wel interessant om te noemen.

Geplaatst: 27 mar 2011 15:56
door ernest69
Ik zou ook voor de Koga gaan! Ik ben vorig jaar begonnen met fietsen en heb toen Ergens model 2008 kunnen kopen, ook met tiagra. Fiets schakelde perfect, frame was echt fijn en wielen leken na een half jaar wat slap, maar was door het spannen van de spaken door de fietsenmaker snel opgelost.
Als je begint en 78 kg weegt, zullen die wielen geen probleem zijn.
Ik twijfelde toen ook erg, maar ben blij dat ik voor de Koga gegaan ben.
De meeste mensen vertelden dat je inderdaad beter een nieuwe Tiagra kunt rijden dan een oudere 105 of Ultegra, die misschien afgejakkerd is. Daarnaast zijn de onderdelen van Tiagra een stuk voordeliger, alhoewel ik nog nooit iets heb hoeven te vervangen aan mijn fiets...

Dus succes met je keuze, maar ik zou het wel weten!
(en informeer eens rond, want ik denk dat je voor hetzelfde geld ook model 2011 kunt vinden..)

Geplaatst: 27 mar 2011 16:52
door fructus
Ik zou ze allebei niet kopen, ik zou dit advies lezen :D

Iets genuanceerder: ik zie een keuze tussen 450 en 900 euro, die niet vergelijkbaar is en een budget tot 1000 euro. Je wilt volgens mij dus heel erg graag een fiets kopen. Heb toch nog even geduld. Je weet dus niet wat je wilt (en dat is logisch, want het is nieuw). Lees je wat beter in, zodat je afweging wat gebalanceerder wordt (appels met appels vergelijken).

Dan komt het punt van smaak en kies de de mooiste van je shortlist of vraag je hulp hier op het forum. Wij kraken die Koga graag voor je af ;)

Geplaatst: 27 mar 2011 18:12
door erik9211
Allereerst bedankt voor de reacties!

@Fructus: je hebt best wel een punt daar, na wat meer afwegen lijkt het mij gewoon het verstandigst om een nieuwe fiets te kopen, simpelweg omdat ik nog niet veel verstand heb van die fietsen en ik dan makkelijker een miskoop bega of blessures kan oplopen door een verkeerde afstelling.

Ik blijf de Koga erg mooi vinden, maar heb ook een nieuwe optie gevonden: een Cube Attempt, deze is wel met Shimano 105 afgemonteerd en heeft een 10 speed.

Koga Flyer Tiagra 2010:
- Mooi frame, geen lasnaden
- Tiagra afgemonteerd en 9 speed
- 850 euro
- Shimano WH-R500 wielen

Cube Attempt 2010:
- iets minder mooi frame, lasnaden zichtbaar
- 105 afgemonteerd en 10 speed
- 900 euro (bij Mantel, hier 1000)
- Fulcrum Racing 7 wielen

Wat kleuren betreft vind ik ze allebei mooi. Enig nadeel aan de Cube is dat het wel een eindje rijden is , dus als er iets mis mocht zijn kan dat nadelig zijn, maar daar ga ik opzich niet vanuit.
Wat de Bulls nog betreft; mijn voorkeur gaat in principe uit naar de Cube, is eigenlijk gewoon een beetje een gevoel. Daarnaast zie ik dat de Ultegra versie daar 1040 kost, wat misschien nog net aan gaat met mijn budget. Is ultegra echt een meerwaarde tegenover 105?

Niet te vergeten is dat ik er ook rekening mee moet houden dat er nog kosten voor schoenen en pedalen bij komen, en eventueel kleding (ik heb nog wat wielerkleding thuis maar niet veel).

Ik weet niet of jullie misschien nog goede alternatieven weten? Ik woon in de buurt van Haarlem.

Alvast bedankt!

Geplaatst: 27 mar 2011 19:32
door fructus
Het belangrijkst is de maat. Vind dus boven alles een wielerspecialist die je goed opmeet.

Wat betreft 105 vs. Ultegra: 105 is goed, ultegra is beter. Met een budget van €1000 zou ik gaan voor 105 en het overschot in de wielen stoppen. Die zijn bij dat budget vaak onder de maat. Maar ook dat staat allemaal in het bovengenoemd topic :D

Geplaatst: 28 mar 2011 02:40
door nica
De cube attempt met de fulcrums is erg leuke fiets voor die prijs..

Ik zal me afvragen hoe ver Mantel is.. ben je 50 euro kwijt aan benzine, en krijg je bij die van 1000 euro er een 1 of 2 onderhouds beurtje erbij en tada de fiets is net zo duur..

Maar belangrijker pas je op de fiets zoals fructus al zegt.. een maat 58 zegt weinig, alle fietsen hebben een andere geomtrie, er is wel wat te verstellen, maar toch zul je in de gaten moeten houden dat het de juiste pasvorm voor jou is.. Bij Mantel krijg je hier op zeker geen goede advies over.

Geplaatst: 30 mar 2011 22:51
door erik9211
Thanks voor de reacties. Ik heb nog eens even verder gekeken in de winkel waar ik ging kijken voor de Cube.

Ik kwam hier een Koga Miyata Roadwinner uit 2010 tegen voor 1130 euro (820 met fietsenplan). Deze is afgemonteerd met Shimano 105, heeft een erg mooi frame en Mavic Aksium wielen. Verder schijnt hij een stuk stijver te zijn dan de Flyer.

Is deze fiets aan te raden? Ik heb er in ieder geval een optie op laten zetten tot en met vrijdag.

Alvast bedankt!

Geplaatst: 02 apr 2011 09:29
door ernest69
Lees nu pas je bericht en hoop dat je die koga gekocht hebt!
Ik vind het schitterende fietsen, die mooi afgewerkt zijn en waar ook nog een Nederlands tintje aan zit.
Ik fiets nog niet zo lang, maar het is me niet helemaal duidelijk waarom de gemiddelde wielrenner daar anders over denkt.

Geplaatst: 03 apr 2011 15:38
door erik9211
Ernest69 schreef:Lees nu pas je bericht en hoop dat je die koga gekocht hebt!
Ik vind het schitterende fietsen, die mooi afgewerkt zijn en waar ook nog een Nederlands tintje aan zit.
Ik fiets nog niet zo lang, maar het is me niet helemaal duidelijk waarom de gemiddelde wielrenner daar anders over denkt.


Ik ga inderdaad voor de Koga, ik heb hem nog niet gekocht, maar deze week ga ik dat wel doen. :) Helaas werkt het fietsenplan niet omdat het over het bedrag gaat zonder korting. Het kwam er in ieder geval op neer dat het iets duurder werd.

Ik ga er ook nog pedalen, helm, schoenen en een computertje en eventueel kleding (heb nog wat thuis liggen). Dus eens eventjes kijken hoeveel ik van de prijs af kan praten als ik alles in 1x koop.

Geplaatst: 03 apr 2011 22:16
door ernest69
Zoals reeds gezegd, ik fiets ook pas (augustus vorig jaar) en ben ook druk in de weer geweest met het uitzoeken van een racefiets. Mijn voorkeur ging uit naar een Koga, maar dat was alleen op een 'goed gevoel' gebaseerd..
Als ik jou was zou ik ook eens kijken naar de flyer 105 uit 2011 of de roadwinner ultegra uit 2011.
Volgens mij (correct me if I'm wrong), zijn de frames van Flyer en Roadwinner 2011 identiek en zit er enkel verschil in afmontage en kleur. (Flyer tiagra of 105 en Roadwinner ultegra)
Mijn ervaring is dat fietsenmakers best veel met de prijs kunnen, ook met modellen van 2011.

Heel veel succes!

Geplaatst: 03 apr 2011 23:20
door erik9211
Ernest69 schreef:Zoals reeds gezegd, ik fiets ook pas (augustus vorig jaar) en ben ook druk in de weer geweest met het uitzoeken van een racefiets. Mijn voorkeur ging uit naar een Koga, maar dat was alleen op een 'goed gevoel' gebaseerd..
Als ik jou was zou ik ook eens kijken naar de flyer 105 uit 2011 of de roadwinner ultegra uit 2011.
Volgens mij (correct me if I'm wrong), zijn de frames van Flyer en Roadwinner 2011 identiek en zit er enkel verschil in afmontage en kleur. (Flyer tiagra of 105 en Roadwinner ultegra)
Mijn ervaring is dat fietsenmakers best veel met de prijs kunnen, ook met modellen van 2011.

Heel veel succes!


Dankje!

Ik ga voor de Roadwinner uit 2010 waar ik het over had. Die is eventjes wat beter dan die flyer en het scheelt me ook nog eens flink wat geld. De Roadwinner Ultegra van 2011 is dacht ik rond de 1700 euro, dus dat is een beetje te veel van het goede.

Tussen de Roadwinner en Flyer zit dacht ik inderdaad vrijwel geen verschil, op de Shimano groep na. Maar bij de 2010 modellen is er wel verschil, de Roadwinner is daarbij wat frame en wielen betreft een stuk beter dan de Flyer. Jammer genoeg heeft het 2011 model weer de slechtere Shimano wielen gekregen. Heb ook het gevoel als ik op de Koga site terugkijk dat het 2010 model een stuk beter is dan het 2011 model (de frameomschrijving is min of meer gelijk aan die van de Kimera Alloy 2011m, alleen aluminium soort is anders dacht ik (correct me if I'm wrong)). :P

Dus ik ga voor de 2010 versie, scheelt me nog eens geld ook. :) Op een of andere manier lijken de fietsen steeds duurder en slechter te worden, dat viel me ook al op bij de Cube's: advies prijs omhoog, lagere groep er op.

Toch bedankt iig voor je reactie! :)