Vragen en discussies over fietstraining, sportvoeding en gezondheid

Trainen bij ziekte

wielerrevue
Forum-lid
Berichten: 134
Lid geworden op: 07 mei 2006 14:28

wielerrevue 27 feb 2009 13:41

Na vrijwel een aantal jaar zonder ziekte, ben ook ik nu de klos en heb een vrij zware verkoudheid te pakken. Na een aantal dagen niks te hebben gedaan, kruipt het bloed waar het niet gaan kan en wil ik graag weer wat uurtjes maken, ondanks dat de verkoudheid verre van over is. Nu hoor je vaak verhalen over hoe gevaarlijk en slecht trainen bij een (lichte) ziekte wel niet is of kan zijn. Zijn dit indianenverhalen of zit er echt risico in het trainen bij ziekte? En wat zijn deze risico's dan precies?

scorcher
Forum-lid
Berichten: 103
Lid geworden op: 19 aug 2006 01:39

scorcher 27 feb 2009 13:46

Als je koorts hebt gehad, doe je er verstandig aan om 1 à 2 dagen nadat de koorts is verdwenen niet te trainen. Als je geen koorts hebt gehad is trainen met een verkoudheid geen probleem.

tommeke14
Forum-lid
Berichten: 2025
Lid geworden op: 24 okt 2008 22:57

tommeke14 27 feb 2009 14:24

Ik heb dat een keer gedaan en fijn was het niet.
Zaterdag begon ik me ook minder fit te voelen, toch de kroeg in gegaan en zondag met m'n brakke hoofd 80km gefietst. Maandag en dinsdag heb ik dat geweten, ik was echt ziek incl koorts. Vanaf gister begin ik me weer goed te voelen dus ga ik morgen weer...

Met koorts moet je inderdaad rustig aan doen.

mister_arby
Forum-lid
Berichten: 945
Lid geworden op: 29 aug 2007 23:24

mister_arby 27 feb 2009 14:24

+ 1


Bij koort heb je reeds een hogere lichaamstemperatuur. Met trainen verhoog je ook je lichaamstemperatuur. Deze combinatie is zeer ongezond!


Bij verkoudheid train ik gewoon net zo hard door.. verkoudheid is een virus en heeft geen directe invloed op je prestaties.

Elke ziekte is weer anders, zodra je het niet vertrouwd kun je het beste rust nemen en/of contact opnemen met je huisarts.

franky.g
Forum-lid
Berichten: 23
Lid geworden op: 14 sep 2004 14:52

franky.g 27 feb 2009 14:55

heb ook een tijdje gekwakkeld en toch mijn tochtjes gemaakt , je komt niet van de verkoudheid af en je blijft maar aan klote merk ik . duurt gewoon langer voor je je vorm weer terug krijgt, het heeft vooral met het weer te maklen als de temp een stuk hoger zou liggen kun je gerust een stukje losfietsen maar nu met dit weer is het iedere keer een aanslag op je weerstand .

ga je toch ......goed kleden ,en na het tainen gelijk warm douchen en vitamientjes eten .en zeker niet diep gaan .
franky.g

simic
Forum-lid
Berichten: 1338
Lid geworden op: 22 jan 2008 19:45

simic 27 feb 2009 14:59

Ik moet zeggen als ik enkel verkouden ben, vind ik het zelf wel lekker om te gaan fietsen. Natuurlijk is de combinatie koorts en fietsen een vloek, zoals door sommige is aangehaald, omdat je gaat fietse gaat je temperatuur omhoog, en dat is zeer slecht met koort, waar je temperatuur zoiezo hoger is dan normaal..

rene1
Forum-lid
Berichten: 2099
Lid geworden op: 12 sep 2005 01:11

rene1 27 feb 2009 15:25

[quote="mister_arby"]+ 1



Bij verkoudheid train ik gewoon net zo hard door.. verkoudheid is een virus en heeft geen directe invloed op je prestaties.

.[/quote]

En het is inmiddels bewezen dat dat virus op zijn minst iets veranderd aan de hartspiercellen.

Ik ben er van overtuigt dat het hebben van een verkoudheidsvirus (Bij een zeer goede conditie wellicht niet eens goed merkbaar) de kans op plotselinge hartdood verhoogt.
Ook ik fiets wel door bij verkoudheid, gaat de neus lekker van open, maar ik ga niet volle bak om deze reden.

foosho
Forum-lid
Berichten: 3597
Lid geworden op: 02 jan 2008 00:32

foosho 27 feb 2009 15:28

Ik zou altijd uitzieken, je bent verzwakt, dus naar mijn mening geef je je lichaam beter de tijd om te herstellen.
Als je pech hebt loop je longontsteking oid op en dan ben je pas echt ver van huis (en staat in schraal contrast met een paar daagjes thuis op de bank).

Ik zet ook een groot vraagteken bij het nut van een training bij ziekte eigenlijk...

fiedoo
Forum-lid HC
Berichten: 5858
Lid geworden op: 24 aug 2005 15:14

fiedoo 27 feb 2009 15:47

als je ziek bent kun je beter een week uitzieken. Als je wedstrijden rijdt of er een dwingende reden is om in form te zijn kun je je het riskeren maar vraag is of je er meer voordeel dan nadeel bij hebt om te fietsen als je ziek bent.
Bij de meeste ziektes heeft je lichaam rust nodig om te genezen, dus waarom je lichaam dan vermoeien?
Dit jaar ben ik 3 maanden buiten strijd geweest wegens ziekte en kwetsuur en met een volle maand bronchitis . Sedert 14 dagen de training hervat en op korte tijd toch een redelijk peil gehaald.
Probeer gewoon met een half tot maximum een uur rustig op de rollen pedaleren je spieren te onderhouden.
Het is soms balanceren op een slappe koord maar ik heb toch graag het laatste woord. 👻😳🤬

em
Forum-lid
Berichten: 1335
Lid geworden op: 12 aug 2008 14:22
Locatie: Den Haag

em 27 feb 2009 15:57

Training NEE, een kort relaxed fietstochtje JA.

pierre92
Forum-lid
Berichten: 577
Lid geworden op: 10 jan 2009 20:00

pierre92 27 feb 2009 17:48

Je moet pas weer trainen als

1. Je temperatuur weer normaal is
2. Je rustpols weer normaal is
3. Je gevoel weer normaal is

Als je dit niet doet blijf je alleen maar langer ziek!

Het beste kun je plat blijven liggen en wachten tot je op z'n minst weer 95% beter bent!
fietsen, da\'s mijn verzetje!

sibon
Forum-lid
Berichten: 438
Lid geworden op: 07 mei 2007 15:16

sibon 27 feb 2009 18:09

Volgens de vereniging voor sportgeneeskunde:

(www.sportgeneeskunde.com)


Sporten en griep: 10 aandachtspunten!
De Vereniging voor Sportgeneeskunde heeft 10 punten opgesteld waar de sporter op moet letten bij sporten met een griep. Een griepepidemie betekent dat verkoudheden, griepaanvallen en andere infectieziekten weer in groten getale de kop kunnen opsteken. Ofschoon de niet-sporter al gauw zal zeggen dat het niet verstandig is om te sporten als je ziek bent, leeft de vraag onder fanatieke sporters wel degelijk. Wij zijn toch allemaal ongeveer 3 tot 4 maal per jaar verkouden en als dat moment samen valt met sportieve plannen moet je toch een keuze maken.

Een luchtweginfectie is vrijwel altijd een virusinfectie die zich kan manifesteren als een eenvoudige neusverkoudheid, maar ook als een veel ernstiger beeld zoals een longontsteking of een zware griep. Voordat een advies gegeven wordt, moet er onderscheid worden gemaakt tussen een infectie met algemene verschijnselen zoals koorts en spierpijn, of een infectie die zich beperkt tot lokale verschijnselen boven de nek zoals keelpijn, loopneus, hoofdpijn.



10 aandachtspunten voor sporters met griepverschijnselen:


1. Bij koorts, spierpijn en een verhoogde hartslag in rust wordt afgeraden te sporten in welke vorm dan ook;

2. Het vroegere geloof dat een verkoudheid of griep "eruit gezweet kon worden" wordt afgeraden;

3. Aangezien virusinfecties niet behandeld kunnen worden met antibiotica zit er niets anders op dan goed uit te zieken. Daarbij kan als stelregel gebruikt worden dat, als de koortsperiode bijvoorbeeld 4 dagen bedroeg, vervolgens nog 4 dagen gewacht moet worden alvorens weer rustig te gaan sporten;

4. Ook andere virussen dan het griepvirus kunnen koorts en spierpijn veroorzaken, bijvoorbeeld virussen die darminfecties met diarree veroorzaken. Ook hierbij geldt een absoluut sportverbod;

5. Alleen bij een simpele neusverkoudheid mag gewoon door getraind worden. Hierbij zal in de regel geen echte koorts optreden en geen spierpijnachtige klachten. Als de klachten dus beperkt blijven tot een zere keel, hoesten en een loopneus, kan er gewoon doorgesport worden;

6. Verder moet er bij een verkoudheid met alleen lokale verschijnselen in de eerste drie dagen alleen rustig en niet te intensief worden getraind;

7. De beslissing om al of niet te gaan sporten neemt u altijd voordat u een koortsverlagend middel of pijnstiller hebt genomen zoals aspirine of paracetamol;

8. Indien er alleen lokale klachten zijn mag tegen de hoofdpijn overigens wel een pijnstiller middel worden genomen en gesport worden;

9. Indien de verkoudheid leidt tot een voorhoofdsholteontsteking, zal sporten extra hoofdpijnklachten veroorzaken en is dan ook niet aan te raden;

10. Ook bij bronchitis zal inspanning leveren moeilijk worden, ook al omdat de functie van de longen dan gestoord is en de zuurstofaanvoer belemmerd wordt.


Regelmatig sporten verhoogt de weerstand. Alleen tijdens en kort na intensieve inspanning is de weerstand tijdelijk verminderd. Op dat moment ben je vatbaarder voor infecties, zoals de griep. Bovendien kom je bij veel sporten in nauw contact met medesporters, die ziektekiemen kunnen overdragen. Hopelijk zal niemand het in zijn hoofd halen om met een fikse griep te gaan sporten!


Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met Frank Nusse. Frank Nusse is bondsarts van de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond en o.a. werkzaam voor SMA Alkmaar en omstreken.


Plaats reactie